«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

penktadienis, gegužės 20, 2016

Paulius Kunčinas: „Lietuvos ekonomikos ilgalaikė perspektyva“

Iš Malaizijos atskridusiam garsiam svečiui neleido ištarti nė žodžio
Vaidas Saldžiūnas, DELFI.lt 2016 m. gegužės 20 d. 14:00

<...>
Seimo salėje rengtoje diskusijoje „Lietuvos ekonomikos ilgalaikė perspektyva: Airijos ar Graikijos keliu?“ pagrindinį pranešimą skaityti buvo pakviestas ekonomikos ir finansų analitikas, „Oxford Business Group“ Azijos regiono leidinių redaktorius Paulius Kunčinas.

Lietuvoje pastaruoju metu dažnai besilankantis investuotojas yra investicijų skatinimo iniciatyvos „Lemiamas šuolis“ sumanytojas. P. Kunčinas į Lietuvą 48 valandoms specialiai atskrido iš Malaizijos. Tiesiai iš oro uosto atvykęs į Seimo salę jis buvo paruošęs išsamų pranešimą.

Tačiau vakariniame plenariniame posėdyje, kurį vedė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė kaip mat atsirado norinčiųjų sužlugdyti visą renginį. <...>

„Neįsižeidžiau. Atskridau, nežinojau ko tikėtis. Galvojau, daugiausiai 5-10 min laiko pakalbėsiu. Žinoma, nebuvau sužavėtas ir buvo kiek liūdna, kad neleido kalbėti, bet, matyt, šiuo metu vyrauja rinkiminės nuotaikos ir svarbūs klausimai atidedami“, – teigė P. Kunčinas. Jis pripažino, kad į renginį kalbėti jį pakvietė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, tačiau, anot P. Kunčino, jis nenorėjo nei padėti, nei pakenkti nė vienai partijai.

Paulius Kunčinas
Paulius Kunčinas                                © DELFI (T. Vinicko nuotr.)

<...> kalbą perskaitė parlamentaras Mantas Adomėnas. Pateikiame visą kalbą, kurią išgirsti pabūgo kai kurie Seimo nariai.

Gerbiami Seimo nariai, partijų ir Seimo frakcijų atstovai,

1. Kaip girdėjote, mano vardas yra Paulius Kunčinas. Šiuo metu gyvenu ir dirbu Azijoje. Esu ekonomistas ir finansų analitikas, Lietuvos ir Malaizijos verslo tarybos įkūrėjas. Esu iniciatyvos „Lemiamas šuolis“ iniciatorius.

2. Iš anksto atsiprašau už savo kiek prikimusį balsą, mat tik prieš porą valandų nusileidau Vilniaus oro uoste, kur atskridau tiesiai iš Manilos.

3. Visų pirmiausiai noriu labai aiškiai deklaruoti, kad mano buvimas Lietuvoje yra niekaip nesusijęs su artėjančiais Seimo rinkimais. Nekandidatuoju ir nekandidatuosiu į Seimą, nesu jokios politinės partijos narys. Prieš Jus šiandien esu tam, kad pristatyčiau tris labai paprastus žingsnius, kurie jau dabar pritrauktų investuotojus į Lietuvą, kurie kurs naujas gerai apmokamas darbo vietas ir sudarys geras sąlygas visų dirbančiųjų atlyginimų augimui.

4. Tie trys žingsniai yra SoDros lubų įvedimas, talentų vizų aukštos kvalifikacijos darbuotojams įteisinimas ir statybų leidimų tvarkos supaprastinimas. Tikiuosi, kad man pavyks Jus įtikinti, kad šie trys žingsniai yra būtini Lietuvai.

5. Per pastarąsias kelias savaites teko pasikalbėti su visų svarbiausių parlamentinių partijų atstovais bei lyderiais. Džiugu, kad absoliuti dauguma palaiko šiuos žingsnius, tačiau man yra neramu, kad kalbos gali likti kalbomis ir gali pritrūkti politinės valios priimti svarbius strateginius sprendimus.

6. Aš buvau susitikęs su ministru pirmininku, gerb. Algirdu Butkevičiumi. Susitikime jis pakartojo tai, ką yra ne sykį pasakęs viešai – jis palaiko SoDros lubų įvedimą dar šios Seimo kadencijos metu.

7. Palaikymą SoDros lubų įvedimui išgirdau iš iš Darbo partijos, Liberalų sąjūdžio, Tėvynės sąjungos atstovų. SoDros lubas palaikančiųjų yra kiekvienoje partijoje. Kyla klausimas, kodėl šis klausimas yra vis atidedamas į šalį? Kodėl yra bijoma prisiimti atsakomybę ir pagaliau žengti šį žingsnį? Daug kas man sako: „liaudis nesupras, galvos, kad tarnaujame verslui, atstovaujame tik turtinguosius“.

8. Tačiau tai juk netiesa! SoDros lubų reikia visiems dirbantiems – gydytojams, vairuotojams, pardavėjams, gaisrininkams ir kitiems. Visi dirbantieji laimės, jei Lietuvoje bus pradėtos kurta gerai apmokamos darbo vietos.

9. Manau, kad dėl klaidingo įspūdžio, kad SoDros lubos reikalingos tik turtingiesiems, kalta konstruktyvios diskusijos stoka ir paprasčiausias nesusikalbėjimas.

10. Atsakykime į klausimą – kaip SoDros lubos susijusios su darbo vietų kūrimu ir ar tai svarbu tik verslo elitui? Mano nuomone, tai yra tas pats, kaip klausti ar PVM dydis turi įtakos vartojimui, ar muito tarifai pabrangina prekę, ar pašokusios kalafiorų kainos turės įtakos jų paklausai.

11. Darbo vietos sukūrimas yra investicija, kuri yra paremta tais pačiais ekonominiais dėsniais, kaip ir bet kuris sprendimas, susijęs su pinigų ir kapitalo perskirstymu. Kuriant darbo vietą yra pasveriama jos kaina, rizika bei potenciali grąža. Tai yra labai paprasta verslo abėcėlė.

12. Šiuo metu, gerbiami Seimo nariai, kurti gerai apmokamas darbo vietas yra PER BRANGU. Kaip ir tie nelemti kalafiorai, gerai apmokamos darbo vietos mūsų šalyje yra egzotika.

13. Signalas, kurį siunčiame jaunimui, yra toks: „geriau eik į Vilniaus oro uostą, už keliasdešimt eurų sėsk į Wizz Air ar Ryanair lėktuvą ir ieškok laimės Londone, Dubline, Berlyne ar kituose Europos miestuose. Ten įvertins tavo talentą, Lietuvoje tau nėra ką veikti. Pas mus atlyginimai visada bus žemi, kam mums tie investuotojai. Mus tenkina tokia situacija“.

14. Tačiau tokia situacija tikrai netenkina šimtų tūkstančių Lietuvos piliečių, išvyko ieškoti laimės svetur. Tarp jų ir man ir kitų lietuvių, kuriems yra ne tas pats, kokia ateitis laukia Lietuvos. Taip, užsienyje mus vertina, bet mes norime gyventi savo Tėvynėje ir prisidėti kuriant jos ateitį.

15. Mums, užsienyje dirbantiems lietuviams, yra ne tas pats, kad Lietuvos demografinė situacija pasiekė kritinę būklę. Mums ne tas pats, kad turime kalbėti apie talentų vizas aukštos kvalifikacijos darbuotojams, nes Lietuvoje nebeliko pakankamai IT specialistų, finansininkų, analitikų. Ir tai tik pradžia – artimiausiu metu pradės trūkti gydytojų, inžinierių. Net tie patys darbo vietas kuriantys verslininkai jau žvalgosi į Minską, Rygą ar Varšuvą, kur sąlygos mokėti didelius atlyginimus yra palankesnės.

16. Beveik 70% apklaustų užsienyje dirbančių lietuvių sako, kad jie sugrįžtų į Lietuvą, jei čia būtų galimybė gauti gerą atlyginimą. Daugiau nei 90% užsienio investuotojų mato Lietuvą kaip tinkamą šalį kurti gerai apmokamas IT, finansų, sveikatos, logistikos ar aukštųjų technologijų sektorių darbo vietas.

17. Tai yra darbai mūsų gydytojams, vairuotojams, mokslininkams. Pagaliau tai yra papildomos pajamos į biudžetą, kurios leis kelti atlyginimus mokytojams, gaisrininkams, slaugėms ar biudžetinių įstaigų darbuotojams.

18. Skaičiavimai rodo, kad SoDra yra pasmerkta bankrotui, jei nebus naujų darbo vietų ir naujų įplaukų. Išlaikyti šią gęstančią griozdišką mašiną turi 850 tūkstančių Lietuvos dirbančiųjų. Tuo tarpu de facto SoDros lubos jau egzistuoja 160 tūkst. Lietuvos dirbančiųjų, kurie dirba individualiai. Tai yra
16 proc. visų Lietuvos dirbančiųjų.

19. Net ir šie žmonės norėtų matyti SoDros lubas. Jau daugybę metų IT specialistai dirba po vienu stogu, tačiau įsteigę daug individualių įmonių. Jie nori plėstis, imti kreditus verslo vystymui, tačiau to padaryti jie negali. Be SoDros lubų darbo vietų kūrimo kaina jiems yra per aukšta.

20. Būtent perėjimas iš individualios veiklos į darbo santykius kompensuos gana žemus buhalterinius praradimus, dėl kurių pagrįstai susirūpinimą reiškia Finansų ministerija bei už SoDros biudžetą atsakingi asmenys.

21. Aš jau nekalbu apie naujus investuotojus, kurie sukurs naujas darbo vietas plyname lauke. Vien aš asmeniškai pažįstu bent šešis investuotojus, kurie jau būtų Lietuvoje. Jau dabar turėtume mažiausiai du tūkstančius labai gerai apmokamų darbo vietų, kurios galėtų finansuoti mažiausiai keturis tūkstančius darbo vietų gydytojams, mokytojams, policininkams ar valstybės tarnautojams. Vien per PVM šios darbo vietos kompensuotų nedidelius buhalterinius praradimus, kurie yra visiškai nežymūs žiūrint iš strateginės pusės.

22. Patikėkite manimi, kai aš iš savo patirties sakau, kad jei neįvesime SoDros lubų, Lietuvą investicijos aplenks. Ir taip pagal tiesiogines užsienio investicijas vienam šalies gyventojui esame regiono autsaideriai. Lenkai, estai, net baltarusiai investuotojams siūlo geresnes sąlygas. Mes, tuo tarpu, suklumpame prie finišo tiesiosios, nubėgę maratoną. Įstojome į ES, NATO, pažabojome krizę, įsivedėme eurą, tačiau nepadarome tokio paprasto dalyko kaip SoDros lubų įvedimas.

23. Pateiksiu paprastą pavyzdį. Vienai kompanijai iš Malaizijos pristačiau Klaipėdos uostą kaip potencialų logistikos mazgą jų verslui Europoje. Jiems labai patiko mūsų verslo klimatas, žmonės, darbštumas, tačiau atbaidė SoDros mokesčiai. Dėl šios priežasties jie įsitvirtino ir sėkmingai veikia Gdanske, Lenkijoje, kur jau seniai yra įvestos 2,4 vidutinių atlyginimų SoDros lubos.

24. O mes 14 metų diskutuojame, ar verta įvesti 10 vidutinių mėnesio atlyginimų SoDros lubas. Aš sutinku su politikais ir ekonomistais, kurie sako, kad 10 vidutinių mėnesio atlyginimų SoDros lubos mažai ką pakeis. Praradimai bus maži – apie 8 mln. eurų. Teisingiausia būtų pradėti nuo 5 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių SoDros lubų, tačiau net 10 vidutinių atlyginimų SoDros lubos bus gera pradžia ir labai stiprus signalas investuotojams, kad jie yra laukiami Lietuvoje.

25. Todėl, gerbiami Seimo nariai, aš šiandien specialiai atskridau iš Pietryčių Azijos 48 valandom tam, kad galėčiau čia ir dabar kreiptis į Jus. Į lyderius, kuriais pasitikėjo tauta. Jūs turite visas galimybes dar šios kadencijos metu padaryti tai, kas yra būtina, kad į Lietuvą pradėtų plaukti investicijos. Jei šis klausimas ir vėl nusikels, investuotojai nelauks – jie rinksis kitas šalis. Mes strategiškai atrodysime silpni ir nepatrauklūs.

26. Todėl kreipiuosi į Jus. Padarykite tai, kas yra būtina. Pabaikite šią kadenciją su pasididžiavimu, kad padarėte viską, kas įmanoma dėl Lietuvos ir visų dirbančiųjų gerovės. Patikėkite manimi, Lietuvos žmonės, išeivija, jaunimas bei mūsų tėvai Jūsų teisingą sprendimą tikrai įvertins.
DELFI.lt

Komentarų nėra: