«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

trečiadienis, gegužės 18, 2016

„grėsmė moralei ir šeimos vertybėms“

2016-05-18 08:14  „Lietuvos rytas“  lrytas.lt
Nubaustos už plaukų rodymą


Galvos apdangalo hidžabo atsisakę modeliai piktina Irano valdžią

Iranas vėl griežtina taisykles. Nuspręsta, kad modeliais dirbančios ir nuotraukose be hidžabų – galvos uždangalų – pasirodančios moterys pažeidžia įstatymus ir turėtų būti griežtai baudžiamos.

Irano valdžia suėmė mažiausiai aštuonis žmones, daugiausia moteris, už esą su islamo taisyklėmis nesuderinamus veiksmus.

Socialiniame tinkle „Instagram“ savo nuotraukomis besidalijančios manekenės, kurių dalis turi daugiau nei 100 tūkst. sekėjų socialiniuose tinkluose, užsitraukė nemalonę, kad internete viešino kadrus, kuriuose jų plaukai nepridengti.

Negana to, kaltinimų sulaukė ir su jomis dirbę stilistai, vadybininkai, vizažistai ir fotografai.

Teigiama, kad teisėsaugos institucijos jau suėmė aštuonis žmones iš 170 įtariamųjų, kurie buvo susiję su modelių nuotraukų skelbimu socialiniuose tinkluose.

Kaip paaiškino Teherano teismo prokuroras Javadas Babaei, tokia veikla socialiniuose tinkluose yra „grėsmė moralei ir šeimos vertybėms“.

Anot jo, dešimtims žmonių buvo išsiųsti perspėjimai.

„Asmenys, kurie atsižvelgė į mūsų perspėjimus, nesulauks teisėsaugos kaltinimų, bet aštuoni žmonės buvo suimti, – sakė J.Babaei. – Aptikome, jog penktadalį viso Irano „Instagram“ srauto sudaro su mada susiję asmenys.

Jie skleidžia nemoralią ir neislamišką kultūrą, vulgarumą.“

Priešingai negu „Facebook“, „Twitter“ ar „YouTube“, socialiniu tinklu „Instagram“ iraniečiai gali naudotis.

Teherano generalinis prokuroras Abbasas Jafari-Dolatabadi teigė, kad moterų suėmimai yra dalis anksčiau pradėto tyrimo, kurio metu buvo tiriami ir identifikuojami neteisėto modelių darbo atvejai.

„Per pastaruosius dvejus metus atlikome du tyrimus.

Sulaikėme kai kuriuos žmones ir uždarėme kai kurias socialinių tinklų paskyras“, – pranešė Irano vadovybė.

A.Jafari-Dolatabadi neatskleidė suimtųjų tapatybių, bet spėjama, kad kai kurie jų gali būti paleisti už užstatą ar netgi jau spėjo išvykti iš šalies.

Irano valdžia tikino, kad jų tikslas – saugi ir švari interneto erdvė.

„Priešai investuoja pinigus norėdami paveikti mūsų kultūrą ir jaunų merginų sąmonę.

Jie žada gerą uždarbį merginoms, kurios sutinka viešinti savo nuotraukas“, – sakė A.Jafari-Dolatabadi.

Modeliu dirbusi Elham Arab spaudos konferencijoje, kurioje A.Jafari-Dolatabadi kalbėjo apie suėmimus, paaiškino, esą tokia veikla ji užsiėmė siekdama užsidirbti. Kaip teigiama, per mėnesį už savo nuotraukų viešinimą ji galėjo užsidirbti maždaug 1800 eurų.

Daugelį metų Irane mados industrija veikė pogrindyje, tačiau prieš porą metų buvo nuspręsta, kad ši veikla neprieštarauja islamui.

Nuo tada šalyje išpopuliarėjo modelių veikla, pradėtos rengti mados savaitės.

Taip pat vis populiaresnis tapo modelio darbas internete – socialiniuose tinkluose.

Pastaraisiais metais Irane vis daugiau moterų privalomą musulmonišką galvos apdangalą nešioja atsainiai arba iš viso atsisako dengti plaukus. Dėl to šios islamiškos šalies valdžia ėmėsi griežtų priemonių. („The Guardian“, BBC, LR)

Komentarų nėra: