«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

pirmadienis, gegužės 09, 2016

Paskutinė proga pamatyti LDK valdovo kalaviją

lrytas.lt  2016-05-08 07:35

Į Lietuvą atėjus krikščionybei, gegužės 8 diena sutapatinta su Šventojo Stanislovo varduvėmis. Šią dieną senoliai laikė tinkamiausia diena sodinti svogūnus ir sėti žirnius. Kad svogūnai būtų geri, juos sodindavo tuomet, kai danguje kartu nebūna saulės ir mėnulio – t.y., arba anksti ryte, kai dar saulė nepatekėjusi arba vėlai vakare, kai dar nespėja pasirodyti mėnulis. Šią dieną bičių augintojai spėdavo, koks šiemet bus medus. Jei diena giedra, saulėta – bus daug medaus, jei apsiniaukusi – mažai.

Šį savaitgalį Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia nepraleisti paskutinės galimybės apsilankyti tarptautinėje parodoje „Praemiando incitat. Šventojo Stanislovo ordinas“ ir pasigrožėti unikaliais eksponatais, kurių vienas svarbiausių – Abiejų Tautų Respublikos ordinų ceremonijų kalavijas, sukurtas paskutinio valdovo, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio karūnacijai.


Paskutiniojo Lietuvos ir Lenkijos valdovo Stanislovo Augusto ceremonijų kalavijas – reta bei bene vienintelė išlikusi šios epochos regalija, per pastaruosius metus nebuvo palikusi savo eksponavimo vietos Varšuvos karališkosios pilies koplyčioje.
R.Danisevičiaus nuotr.

Šv.Stanislovas - Krokuvos vyskupas, kankinys. Jis buvo kanonizuotas 1253 m.

Vyskupas Stanislovas buvo ryžtingas ir tiesus, nepabūgęs dėl amoralaus, žiauraus elgesio perspėti ir ekskomunikuoti Lenkijos karalių Boleslovą II Narsųjį: Stanislovas pasiuntė įspėjimą Lenkijos karaliui Boleslovui II dėl šio žiaurumo ir neteisingumo, monarchas pažadėjo pasitaisyti. Tačiau vietoj to Boleslovas netrukus vėl pagrobė vieno bajoro žmoną, todėl buvo Bažnyčios ekskomunikuotas. Kai apie tai sužinojo, Boleslovas įtūžęs įsiveržė į vyskupo koplyčią Krokuvos priemiestyje ir šv. Mišių metu nužudė Stanislovą. Popiežius šv. Grigalius VII dėl to paskelbė Lenkijai interdiktą (bažnytinę bausmę). Karalius vėliau pabėgo į Vengriją.


Valdovų rūmų paroda „Praemiando Incitat. Šventojo Stanislovo ordinas“ skirta vienam svarbiausių Abiejų Tautų Respublikos apdovanojimų.
R.Danisevičiaus nuotr.

„Visi, norintys atsisveikinti su paroda „Praemiando incitat. Šventojo Stanislovo ordinas“ ir, žinoma, vienu unikaliausių eksponatų – valdovo karūnacijos kalaviju, turėtų paskubėti tai padaryti šį savaitgalį, nes jis kartu su kitomis vertybėmis palieka Valdovų rūmų menes. Šis paskutiniojo Lietuvos ir Lenkijos valdovo Stanislovo Augusto ceremonijų kalavijas yra Varšuvos karališkosios pilies nuosavybė ir, kaip reta bei bene vienintelė išlikusi šios epochos regalija, per pastaruosius metus nebuvo palikusi savo eksponavimo vietos Varšuvos karališkosios pilies koplyčioje. Gauti šį eksponatą buvo labai sunku, bet mūsų bičiuliai muziejininkai Lenkijoje padarė didelę išimtį, leisdami jį eksponuoti Krokuvoje ir Vilniuje. Be to, dar galima suspėti pasigrožėti garsių dailininkų sukurtais žymių didikų portretais, kitais vertingais meno kūriniais, pasidomėti Lietuvos istorijos pėdsakais senuosiuose dokumentuose“, – sakė Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas.  <...>

Komentarų nėra: