«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

pirmadienis, gegužės 02, 2016

Litvakai siekia susigrąžinti savo protėvių turėtą Lietuvos pilietybę

Dėl Lietuvos pilietybės žydams – bylų ir aiškinimosi banga
Birutė Vyšniauskaitė, lrt.lt 2016 m. gegužės 2 d. 12:21

<...>
Iki praėjusių metų vidurio buvo patenkinta maždaug tūkstantis Izraelyje, Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), Amerikoje ir po kitas užsienio šalis išsibarsčiusių litvakų prašymų sugrąžinti jiems Lietuvos pilietybę. Motyvuodami savo prašymus, iš Lietuvos kilę žydai aiškino, kad jų tėvai ar protėviai iš mūsų šalies buvo priversti pasitraukti dėl tam tikrų vidaus ar išorės grėsmių ar nesaugumo. Tai atitinka Pilietybės įstatyme numatytus reikalavimus pilietybei įgyti.
<...>
„Pilietybės įstatyme yra numatyta, kaip grąžinama Lietuvos pilietybė asmenims arba jų palikuonims, kurie ją turėjo iki 1940 metų“, – tvirtino J. Sabatauskas.


Pilietybė – kilmės ir protėvių įrodymas 


2009–2014 m. Lietuvos ambasadoriumi Izraelyje ir PAR dirbęs Darius Degutis pasakojo, kad daugelis jo sutiktų PAR ir Izraelyje gyvenančių litvakų dažniausiai siekia susigrąžinti savo protėvių turėtą Lietuvos pilietybę, skatinami iš kartos į kartą išsaugotų bei perduodamų prosenelių sentimentų savo gimtosioms vietoms.

Pasak diplomato, jam pačiam ne kartą yra tekę būti liudininku akimirkų, kai į protėvių gimtąsias vietas sugrįžę litvakai susigraudindavo iki ašarų. Tokių jaudinančių situacijų buvę lydint litvakus aplankyti prosenelių namus Šeduvoje, Žagarėje, Kaune ir kitose Lietuvos vietose.

Dalis jų po apsilankymo mūsų šalyje net nusprendė čia imtis verslo arba perkelti dalį pelningų verslų iš užsienio šalių.

Taip pasielgė PAR gyvenantis vieno didžiausių visame pasaulyje produktų tiekimo „Bidvest“ tinklų savininkas Brianas Joffe, kurio senelis gyveno Žagarėje. Šis litvakas įsigijo Kaune veikiančią įmonę „Nowaco“.

1500 restoranų įvairiose šalyse valdantis litvakas Robertas Brozinas, nuo 2004 m. atvykstantis į Lietuvą kasmet, taip pat puoselėja planus imtis verslo protėvių gimtinėje.

Vienas turtingas litvakas, kuris nenori, kad būtų atskleista jo pavardė, Šeduvoje sutvarkė žydų kapines, suremontavo žydų bendruomenės namus, skyrė lėšų vietinei medicinos įstaigai ir nupirko moderniausią greitosios pagalbos automobilį. Dėl savo protėvių atminimo jis ketina ir ateityje padėti Lietuvos įstaigoms bei žmonėms.

Komentarų nėra: