«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

šeštadienis, kovo 19, 2016

D.Grybauskaitė – mes tiesiog Rusijos veiksmus vadiname tikraisiais vardais

Dalia Grybauskaitė: „Tylą Rusija supranta kaip pritarimą“  15min.lt 

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė neišsižada savo prieš pusantrų metų ištarto teiginio, kad Rusija tapo teroristinių požymių turinčia valstybe. Ji tikina, kad to, kas vyksta pasaulyje, negalima vadinti šaltuoju karu, nes Gruzija ir Ukraina kraujuoja nuo tikrų kulkų. Vakarai turi apie tai garsiai kalbėti, nes tylą Rusija laiko pritarimu, interviu „The Daily Beast“ sako Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė.

 „The Daily Beast“ redaktorius, CNN apžvalgininkas Michaelas Weissas su Lietuvos prezidente susisiekė elektroniniu paštu. Jis tikina, kad geležine ledi vadinama D.Grybauskaitė yra viena iš nedaugelio pasaulio lyderių nevyniojanti žodžių į diplomatinius terminus ir nevengianti tiesiai pasakyti, kas yra kas.

Vienu iš tokių pasisakymų, be abejo, buvo D.Grybauskaitės 2014 metų rudenį ištarta frazė, kad Rusija tampa teroristine valstybe, o Vakarai turi būti pasiruošę atremti visas iš to kylančias grėsmes.

Dabar, praėjus pusantrų metų ir karui Ukrainoje šiek tiek aprimus, D.Grybauskaitė savo žodžių neišsižada. Prezidentė teigia, kad vadinti daiktus tikraisiais vardais yra jos pareiga.

„Mes nesame Rusijos kritikai, mes tiesiog Rusijos veiksmus vadiname tikraisiais vardais. Kremlius vykdo agresyvią politiką, pažeidžia tarptautinę teisę, griauna tarptautinę ir regioninę saugumo architektūrą, siekia padalinti Europą ir susilpninti transatlantines organizacijas. Tylą Kremlius supranta kaip pritarimą. Todėl negalime bendrininkauti, negalime sukurti nebaudžiamumo atmosferos, kuri skatina pavojingą elgesį. Kalbėti tiesą yra mūsų pareiga“, – sako D.Grybauskaitė.

Prezidentė pabrėžia, kad okupacijas ir aneksijas vykdanti, bet Jungtinių Tautų nare išliekanti Rusija yra grėsmė visai tarptautinei saugumo sistemai.

Todėl Vakarai, pirmiausia, neturi susitaikyti su jos primestomis naujomis taisyklėmis ir nusileisti agresorei.

Pasak D.Grybauskaitės, tvirtą charakterį ir sugebėjimą atremti Rusijos propagandą Vakarai turėtų demonstruoti stiprindami savo įtaką kaimynystėje, sutvirtindami gynybą, nevaržydami prekybos ir gindami taisyklėmis paremtą tarptautinę tvarką.

Klausiama apie Rusijos propagandos tikslus Lietuvoje, D.Grybauskaitė atsako, kad čia taikomasi sukelti socialines ir etnines įtampas, didinti žmonių nepasitikėjimą savo valdžia, diskredituoti istoriją, nepriklausomybę, valstybingumą ir įtikinti, kad Vakarų demokratijose vadovaujamasi dvigubais standartais.

„Pavojingiausias informacinio karo tikslas yra palaužti žmonių ryžtą ginti savo valstybę ir sukurti palankią aplinką galimai karinei intervencijai. Ukrainos pavyzdys rodo, kad konvencinis karas Europoje nebėra tik teorija“, – sako D.Grybauskaitė.

Pasak jos, kol kas akivaizdu, kad Minsko susitarimų Rusija nesilaiko ir toliau siunčia į Donbasą karius ir ginkluotę, todėl negali būti nė minties apie sankcijų sušvelninimą. Atvirkščiai, esą Europos Sąjunga turi būti visada pasiruošusi sankcijas dar labiau sugriežtinti, jei situacija Ukrainoje vėl pablogėtų.

„Ukrainoje nuo konflikto pradžios jau žuvo daugiau nei 9 tūkst. žmonių, karas toli gražu ne Šaltasis. Be to, Rusijos agresija neprasidėjo Ukrainoje. Negalime pamiršti jos vaidmens Rytų Europos įšaldytuose konfliktuose ar per 2008-ųjų karą Gruzijoje. Vienintelė tinkama strategija yra nenuvertinti grėsmės ir būti pasiruošus gintis“, – interviu „The Daily Beast“ sako D.Grybauskaitė

15min.lt  

Komentarų nėra: