«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

trečiadienis, birželio 01, 2022

Moldova. Kaltinimai Lietuvai bei Ukrainai


Moldovos romų sostinėje – kaltinimai Lietuvai bei Ukrainai: Rusija čia atvirai šlovinama 


„Jūsų Lietuva suardė Sovietų Sąjungą, jūs tarnaujate Amerikai ir kurstote Ukrainą prieš Rusiją, kuri yra taikinga ir draugiška visiems žmonėms; dink iš čia, varyk iš čia, nenorim nei regėti nei klausytis Amerikos agentų“ – tokie žodžiai skambėjo man pavymui. 

Sorokai, Moldova 2022-05-31 21:28, atnaujinta 2022-06-01 12:42
 
Nenorėdamas konfliktuoti su labai agresyviais nusiteikusiais romų vyrais gavau palikti jų apgyvendintą kalvą Sorokų mieste. 

Moldovos romų sostine vadinami Sorokai neturi jokio tiesioginio sąsajo su Rusijos karu Ukrainoje ir aš ten vykau dėl visai kitos priežasties, tačiau tų romų požiūris į karą puikiai parodė Maskvos propagandos jėgą ir pavojingumą. 

Ir paliudijo, jog žymiai lengviau yra manipuliuoti neišsilavinusių žmonių nuomone. Kiek anksčiau kalbintos vidutinio amžiaus Sorokų moterys prisipažino, jog visos jos lankė tik pradinę mokyklą, o kelios pensininkės pasisakė išvis nemokančios nei skaityti, nei rašyti. 

Paklausus apie Ukrainoje vykstantį karą romės kartojo propagandinius Kremliaus televizijų teiginius, jog dėl visko kalti Kijevo fašistai. Mikrorajono centre esančioje pavėsinėje atskirai sėdintys ir postringaujantys romų vyrai ne tik kad nesileido į tokias diskusijas, bet ėmė mane agresyviai varyti lauk, vadindami JAV agentu. 

Vietos romų pyktį iš dalies galima suprasti – prieš 40 metų gražiausioje ir aukščiausioje Sorokų kalvoje jie statėsi labai brangius, didelius ir ištaigingus namus ir vylėsi, kad ši vieta taps visos SSRS romų sostine. 

Vietos romai suklestėjo sovietmečio pabaigoje, kai įkūrė ir lobo iš siuvimo kooperatyvų. Pasiūtus deficitinius sportinius treningus, vyriškas maudymosi glaudes, moteriškus puošnius liemenukus pardavinejo visoje SSRS. Marijos vardu prisistačiusi pensininkė tvirtino, jog daug kartų pelningai prekiavo Kauno turgavietėje, ir net prisiminė keletą lietuviškų žodžių. 

Spėjama, kad vietos romai lobo ir iš prekybos narkotikais, finansinių apgaulių bei vagysčių. Tie, kas praturtėjo, garbės reikalu laikė statys rūmus ir kuo arčiau kalvos viršūnės. 

Teigiama, jog už žemės sklypą namui tada reikėjo pakloti iki šimto tūkstančių eurų, o kai kurie rūmai atsiėjo daugiau, kaip milijoną eurų. Vienais prabangiausių yra laikomi namai, nukopijavę JAV Kapitolijaus rūmus bei Maskvos Didijį teatrą. 

Sorokų mieste pačius puošniauusius namus pasistatė romai. E.Butrimo nuotr. 

Pinigų upė romams netikėtai ėmė džiūti po to, kai prieš 31 metus Moldova, kaip kad ir Lietuva paskelbė atsiskiriančios nuo SSRS. Kišiniovui įvedus sienų kontrolę, apmokestinus prekes bei ėmus kovoti su šešėliniais verslais romų verslai ėmė žlugti. 

Dauguma jaunesnių išvyko verslų vystyti į Rusiją, palikę didingus namus Sorokuose prižiūrėti pensininkams tėvams ar neturtingiems giminaičiams. Daugybė pradėtų statyti pilaičių liko neužbaigtos ir dabar vijokliais apžėlusios trūnyja. 

Svetos vardu prisistačiusi 38 metų romė teigė, jog gyvena Maskvoje ir vadovauja ten perkeltai siuvimo įmonei. Ši esą pagal užsakymus dideliais kiekiais siuva patalynes. Sveta į Sorokus dabar atvyko dėl tėvo laidotuvių, ir pasiliko čia norėdama pagal romų paprotį su giminėmis atšvęsti tėvo mirimo keturiasdešimties dienų sukaktį. 

Sveta keikė Moldovos vyriausybę, šią žiemą žymiai padidinusią mokesčius už apšildymą. 

„Kur tai matyta – Maskvoje buto apšildymas tapo keliskart pigesnis nei kad Sorokuose ir tėvai žiemą kad nesušaltų nekūrenamame name privalėjo glaustis vien virtuvėje bei apsimūturiavę daugybę rūbų“, – piktinosi moteris. 

Svieta pasakė, jog žiemą ne ištaiginguose rūmuose, bet jų virtuvėse arba net mažuose pagalbiniuose nameliuose gyveno daugybė romų, atjungusių namų apšildymą. 

Paklausus apie Ukrainoje vykstantį karą tiek Svieta, tiek Marija, tiek kitos moterys vieningai kartojo propagandinius Kremliaus  teiginius, jog dėl visko kalti Kijevo fašistai. Kaltos esą ir Moldova bei Lietuva, kam išardė SSRS, kurioje visi esą gyveno labai draugiškai, o romai galėjo visur be trukdžių keliauti ir uždirbti pinigus. 

Romų barono Artūro Čerari namo kieme stovėjo susrudyję vakarietiški automobiliai, nes naujiems pinigų nebėra. E.Butrimo nuotr. 

Atsisveikinant viena romė pasiūlė nemokamai išburti man ateitį, tačiau prašė saujoje laikyti suspaustus 50 eurų. Atsisakius pinigus išsiimti dingo ir romės noras pasakyti man kažką labai svarbaus. 

Sužinojęs, kur gyvena garsaus čigonų barono, velionio Mirči Čerario sūnus Artūras panorau su juo susitikti, tačiau barono namo durys buvo užrakintos. Yrančios barono namo palangės ir laiptai bei kieme rūdyjantys septyni automobiliai liudijo, kad šio namo šlovė tikrai užgeso. 

Klestėjimo laikais dar sovietmečiu kiekvienas vietos romas garbės reikalu laikė turėti bent vieną vakarietišką mašiną. M.Čerari turėjo dvi tokias mašinas, tačiau dabar abi jos kieme stovi surūdijusios. 

Prieš 24 metus šešiasdešimtmečiui M.Čerariui mirus nuo cukraligės, jo laidotuvių iškilmingumas pritrenkė Moldovą. 

Specialiai užsakytas 15 tūkstančių eurų vertės karstas buvo atvežtas iš Italijos, o baltu marmuru dengtame mauzoliejuje buvo sudėti visi asmeniniai M.Čerari daiktai, net kompiuteris ir telefonas, jo mėgiamas konjakas ir viskis. 

Laidotuvėse grojo garsūs Moldovos muzikantai, eisenoje kartu su keliais tūkstančiais žmonių ėjo ir romai iš šešių aplinkinių valstybių 

M.Čerari laidotuves vietos romai prisimena su didele nostalgija – kaip ir tuometį finansinį klestėjimą. Sorokuose visgi yra keletas romų šeimų, kurios prisitaikė prie naujų salygų ir toliau gyvena pasiturinčiai. 

Viena iš tokių, turinti 70 ha žemės ir auginanti joje graikiškus riešutus bei obuolius, pakvietė apžiūrėti jų namą. Jo šeimininkė, trisdešimtmetė Roksana nieko blogo nekalbėjo nei apie Lietuvą, nei Ukrainą, tik minėjo, kad karas yra negeras dalykas, ir vylėsi, kad jis nepersikels į Moldovą. 

Susitikimas su Roksana nuteikė optimistiškai, bet tuo pačiu pagalvojau, kad Moldovos vyriausybė daro didelę klaidą neuždrausdama Rusijos televizijos programų transliavimo. 

Daugybė pradėtų statyti pilaičių liko neužbaigtos ir dabar vijokliais apžėlusios trūnyja. E.Butrimo nuotr. 

Moldovos televizijos eteryje vis dar lyderiauja rusiškis kanalai, kas galimai lemia ir tai, jog Kišiniovo gatvėse tebedominuoja rusų kalba, o Sorokų romai aklai tiki Maskvos propaganda.

Komentarų nėra: