«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

sekmadienis, vasario 21, 2016

Žymiausias investuotojas įspėja: artėja nauja pinigų era

Amerikiečių milijardierius Ray`us Dalio laikomas sėkmingiausiai dirbančiu rizikos draudimo fondų valdytoju pasaulyje  2016-02-21 11:28 lrytas.lt

Amerikiečių verslininkas ir investicinės įmonės „Bridgewater Associates“ įkūrėjas Ray Dalio yra įsitikinęs, kad centriniai bankai netrukus bus priversti griebtis „sraigtasparnio pinigų“ politikos ekonomikai skatinti, tai yra dalyti juos tiesiogiai namų ūkiams.



Amerikiečių milijardierius R.Dalio, laikomas sėkmingiausiai dirbančiu rizikos draudimo fondų valdytoju pasaulyje, pareiškė, kad artėja nauja radikalios pinigų politikos era. Jis teigia, kad tos politikos elementas greičiausiai bus „sraigtasparnio pinigai“, rašo „Financial Times“ (FT).

Investuotojas tvirtina, kad naudodami dabartinius metodus centriniai bankai nepajėgūs pasiekti, kad prasidėtų ekonominis pagyvėjimas.

Laiške savo klientams R.Dalio išdėstė nuomonę, kad tokios priemonės kaip bazinės palūkanų normos sumažinimas, vadinamasis kiekybinis palengvinimas ir neigiamos palūkanų normos jau yra išsemtos.

Investuotojas tvirtina, kad naudodami dabartinius metodus centriniai bankai nepajėgūs pasiekti, kad prasidėtų ekonominis pagyvėjimas.

„Nors kiekybinis palengvinimas šiek tiek padidins turto kainą, investuotojai vis tiek bus linkę kaupti, kreditoriai vis tiek liks atsargūs.

O atsargūs paskolų ėmėjai vis tiek liks tokie, tad mes ir toliau bandysime stumti virvę (angl. „push on a string“ – šio termino autoriumi laikomas britų ekonomistas Johnas Maynardas Keynesas; tai aliuzija į virve pririštą daiktą, kurį pajudinti iš vietos galima tik atrišus virvę; stumiant virvę link to daikto jo iš vietos nepajudinsi, pastangos bus bevaisės. – Red.)“, – parašė jis, turėdamas omenyje situaciją, kai pinigų politika neskatina vartojimo išlaidų ir investicijų didėjimo.

R.Dalio nuomone, centriniams bankams po palūkanų normos sumažinimo ir kiekybinio palengvinimo galų gale teks pereiti prie trečiojo pinigų politikos etapo, kurio esmė bus tiesioginis išlaidų skatinimas. Investuotojas patikslino, kad šiame etape centriniai bankai pradės tiesiogiai finansuoti valstybines išlaidas naudodami elektroninius pinigus ir nukreips pinigus tiesiogiai namų ūkiams.

Amerikiečių ekonomistas, monetarizmo teorijos pradininkas ir Keyneso teorijos kritikas, Čikagos universiteto profesorius ir 1976 metų Nobelio ekonomikos premijos laureatas Miltonas Friedmanas tai pavadino „pinigų mėtymu iš sraigtasparnio“ (angl. „dropping money out of a helicopter“).

R.Dalio pažymėjo, kad šis scenarijus nėra artimiausios ateities prognozė, o tik jo mintys apie tai, kokių priemonių imsis centriniai bankai. FT paaiškina, kad „sraigtasparnio pinigų“ idėją periodiškai aptarinėja ekonomistai, bet ją atmeta politikai.

Be to, priduria leidinys, tarp investuotojų ir ekonomistų didėja įsitikinimas, kad turėdami ribotą gebėjimą paspartinti ekonomikos augimą centriniai bankai turi daugiau dėmesio skirti fiskalinei politikai.

Komentarų nėra: