«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

šeštadienis, vasario 20, 2016

ES ir britų derybos baigtos: D.Cameronas gavo specialų statusą

2016-02-19  BNS, ELTA ir lrytas.lt inf. 
Vėlyvą penktadienio vakarą pranešta,  kad Europos Sąjungos (ES) vadovai sutarė dėl britų premjero Davido Camerono siūlomų reformų, kurių jis siekia prieš referendumą dėl narystės Bendrijoje.

ES viršūnių susitikime daugiausia diskusijų kėlė britų siekis apriboti išmokas imigrantams iš kitų ES šalių ir įgyti svaresnį balsą klausimais, kuriuos paprastai sprendžia euro zonos šalys.

Britų vyriausybė anksčiau žadėjo, kad pasiekus sutarimą dėl reformų, referendumas gali įvykti birželio mėnesį.

Gaus specialų statusą


Britų premjeras Davidas Cameronas pareiškė, kad penktadienio vakarą Europos Sąjungos (ES) lyderių pasiektas susitarimas suteiks Jungtinei Karalystei „specialų statusą“ Bendrijoje.

„Suderėjau susitarimą suteikti JK specialų statusą ES“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė britų premjeras. ES viršūnių susitikime pasiektas sutarimas D.Cameronui atveria kelią pradėti kampaniją už tolesnę narystę ES per referendumą, kuris gali įvykti birželio 23 dieną.


Derybos vėlavo


Derybos, trukusios 30 valandų, ilgai atsiliko nuo grafiko. Darbiniai angliški pusryčiai jau virto pietumis, o nepavykus susitarti jie gali užsitęsti ir į savaitgalį.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas pripažino, kad nesuradus tinkamo sprendimo, derybas būtų galima pratęsti iki sekmadienio.

„Mes be jokių problemų galime likti Briuselyje iki sekmadienio. Aš jau įspėjau savo žmoną ir vaikus“, – penktadienį pajuokavo D.Cameronas.

O Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas vylėsi, kad susitarimą pavyks pasiekti jau penktadienio vakarą.

Tiesa, kai kurie šalių lyderiai jau anksčiau kalbėjo, kad sprendimas bus priimtas tik dėl akių.

Lenkijos premjerė Beata Szydlo su D.Cameronu derėjosi dėl to, kad visiems lenkams šiuo metu dirbantiems Jungtinėje Karalystėje būtų išsaugotos socialinės išmokos.

Be to, Europai reikia žongliruoti ir dėl migrantų klausimo. Graikija pagrasino, kad blokuotų susitarimą, jeigu ES iki kovo neįsipareigotų atverti savo sienų migrantams.

„Žinoma, kad visi siekiame savo politinių interesų, tačiau „Brexit“ atveju visi pralaimėtume“, – pareiškė Estijos premjeras Taavi Roivas.

D.Cameronas naktį iki 5 val. ryto pats dalyvavo derybose. Po to teisės ekspertai ieškojo sudėtingų teisinių klausimų sprendimo būdų.

Premjeras žada britams surengti referendumą dėl šalies pasilikimo ES. Tačiau prieš tai jis reikalauja virtinės reformų Europos lygiu.

Ypač ginčytinas klausimas yra socialinių išmokų ES piliečiams sustabdymas, kad būtų apribota imigracija į Jungtinę Karalystę. Pasipriešinimo sulaukia ir reikalavimas dėl balso teisės euro zonos šalims priimant sprendimus.

Svoboda 20.02.2016 00:52
Участники саммита ЕС в Брюсселе единогласно поддержали соглашение об условиях сохранения членства Великобритании в Евросоюзе

Лондон требовал, прежде всего, сократить социальную помощь трудовым мигрантам из европейских стран и обеспечить финансовые гарантии для Великобритании, не входящей в еврозону. 23 июня 2016 года в Великобритании пройдет референдум о членстве в ЕС.

Komentarų nėra: