«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

pirmadienis, vasario 22, 2016

tapome vieni iš geriausių teatrų ne tik Maskvoje

lrytas.lt  2016-02-22 14:10
V. Putinas ir vėl nori susitikti su režisieriumi Rimu Tuminu
Rimas Tuminas apie gyvenimą Maskvoje: „jaučiuosi įkalintas“

Maskvoje jau devynerius metus gyvena pasaulinėje teatro scenoje puikiai žinomas teatro režisierius Rimas Tuminas. Šį kartą išskirtinis menininko interviu apie gyvenimą skandalingos politikos šalyje, bendravimą su aukščiausiais šalies žmonėmis – prezidentu V.Putinu, premjeru D.Medvedevu, bei paties R.Tumino sunkią ligą, apie kurią pirmą kartą ryžosi kalbėti prieš televizijos kamerą.



Lietuvos menininkas vadovauja Maskvos Vachtangovo dramos teatrui ir yra ne ką mažiau žinomas nei savo gimtojoje šalyje. R.Tuminą nuolat stebi visa Rusijos žiniasklaida, jis kviečiamas į didžiausius televizijos šou, kalbinamas dienraščių ir žurnalų. Tiesa, politinės valdžios valdoma žiniasklaida režisierių ne tik giria, bet ir kritikuoja. Lietuvis jau kurį laiką vengia duoti interviu.

„Drįsiu pasakyti, kad tapome vieni iš geriausių teatrų ne tik Maskvoje, bet ir pasaulyje“, – teigė R.Tuminas.

Kai 2007 m. režisierius atvyko į Maskvą, Vachtangovo teatras nebuvo laikomas vienu geriausių teatrų. Kad situacija pasikeistų, R.Tuminas turėjo imtis didelių reformų – griauti, o tada kurti iš naujo.

„Atleidau visą administraciją ir surinkau naujus žmones, prieš kuriuos tapau atsakingas, ir ilgam save įkalinau“, – prisipažino menininkas.

Iš darbo atleisti rimti žmonės jam grasindavo, buvo net laikas, kai lietuvį saugojo apsauga.

Kai mūsų tautiečio kūryba parūpo ir pagrindinėms šalies galvoms – prezidentui bei premjerui, ir šie apsilankė Vachtangovo teatre, lietuvis menininkas tapo dar žinomesnis Rusijos žmonėms. Tiesa, prieš pirmųjų asmenų apsilankymą teatre R.Tuminas gavo griežtus nurodymus, kokie žmonės gali būti teatre, teko patikrinti visų darbuotojų biografijas.

R.Tumino ir V.Putino akistatos buvo ne viena ir ne dvi. Per jas režisierius spėjo susidaryti nuomonę apie Kremliaus valdovą.

„Jis ir vėl nori susitikti, – prisipažino R. Tuminas. – Jaučiuosi įkalintas, turiu daug atsakomybių, kurių norisi atsikratyti“.

Šiemet, pasibaigus teatro sezonui, baigsis ir R.Tumino darbo sutartis. Režisierius teigia gerai apsvarstysiąs, ar dar verta likti Maskvoje. Juolab kad duodamas interviu lietuvis ne kartą prisipažino, kad jau nori namo.

Laida „Emigrantai“ šį antradienį per LRT.

Komentarų nėra: