«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

penktadienis, rugsėjo 16, 2022

Vizitai. Vilniuje vieši Lenkijos ministras pirmininkas Mateuzs Morawiecki

 

Morawieckis tikina: Rusija išgyvena didelę krizę dėl Vakarų taikomų sankcijų 


Jonas Deveikis, LRT.lt 2022.09.16 15:08
Mateuszas Morawieckis / L. Penek/LRV nuotr.

Europa tikrai išgyvens šią žiemą, o Rusijos ekonomikos laukia dideli sunkumai dėl Vakarų įvestų ekonominių sankcijų, sako Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

„Mes šią žiemą išgyvensime tikrai, tačiau Rusija išgyvena didelę krizę dėl Vakarų taikomų sankcijų. Šiandien išgyvename nervų karą ir, kas pirmas pasiduos, tas ir pralaimės. Lenkija ir Lietuva sergės, kad Europa nepakeltų rankų, nes mes kovojame dėl bendro saugumo“, – penktadienį po susitikimo su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte kalbėjo M. Morawieckis.

Lenkija ir Lietuva sergės, kad Europa nepakeltų rankų, nes mes kovojame dėl bendro saugumo.
M. Morawieckis


Pasaulio bankas skaičiuoja, kad 2022 m. Rusijos ekonomika gali susitraukti apie 11 proc. Tai būtų didžiausias Rusijos ekonomikos susitraukimas nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

M. Morawieckis taip pat pažymėjo kad Europai būtina kuo greičiau nusisukti nuo rusiškos energetikos.

„Svarbu, kad dujų ir energetikos politika būtų nukreipta nuo Rusijos. Dabar išgyvename didelį Rusijos energetinį šantažą, matome, kaip išaugo kainos. O visą tai dar ištepta ukrainiečių krauju“, – kalbėjo M. Morawieckis. „Mes šią žiemą išgyvensime tikrai, tačiau Rusija išgyvena didelę krizę dėl Vakarų taikomų sankcijų.









Valdovų rūmuose posėdžiaus Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės, aptars pagalbą Ukrainai, saugumą 


BNS /  2022.09.16 06:47
Valdovų rūmai / E. Blaževič/LRT nuotr.

Penktadienį Vilniuje, Valdovų rūmuose, vyks bendras Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių posėdis.

„Svarbiausias klausimas, žinoma, bus karas, kurį Rusija vykdo Ukrainoje, ir kur tiek Lietuva, tiek Lenkija turbūt yra tos iš stipriausių, atkakliausių Ukrainos rėmėjų“, – radijui „Znad Wilii“ ketvirtadienį sakė Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė.

„Kalbėsimės ir tarsimės toliau, kuo dar labiau galime padėti Ukrainai, bet turime daugybę dvišalių klausimų, infrastruktūros projektų, kurie yra pabaigti arba vykdomi, arba planuojami. Ir kitų temų, saugumo temų, manau, kad visada turim apie ką kalbėti“, – tvirtino ministrė pirmininkė.

Vyriausybių vadovai ir nariai aptars strateginę šalių partnerystę dabartiniame iššūkių saugumui kontekste, pagalbą Ukrainai, sankcijų Rusijai ir Baltarusijai plėtimo ir tinkamo įgyvendinimo politiką, energetinius klausimus ir bendradarbiavimą įgyvendinant strateginės infrastruktūros projektus, pranešė Lietuvos Vyriausybė.

Bendri Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių posėdžiai rengiami nuo 2020 metų rugsėjo mėnesio.


Prezidentas su Lenkijos premjeru aptarė energijos kainas, saugumo stiprinimą


Milena Andrukaitytė, BNS / LRT 2022.09.16 12:56
Gitanas Nausėda susitinka su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu / LRP kanceliarijos nuotr,

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį susitikęs su Vilniuje viešinčiu Lenkijos ministru pirmininku Mateuzsu Morawieckiu aptarė regioninio saugumo stiprinimo ir energijos kainų klausimus, kalbėjosi apie tolesnę paramą Ukrainai ir būtinus veiksmus siekiant sustabdyti agresorę Rusiją.

„Nepaisydama tarptautinės bendruomenės sankcijų ir patiriamų nuostolių karo lauke, Rusija tęsia kovos veiksmus Ukrainoje, taip pat kaip ir išpuolius prieš kritinės svarbos infrastruktūros objektus bei civilius gyventojus. Turime tęsti ekonominės, finansinės ir karinės paramos teikimą Ukrainai, taip pat imtis kitų priemonių, tarp jų – papildomų sankcijų, kurios kuo labiau apsunkintų agresorės galimybes tęsti kruviną karą“, – teigė prezidentas.

Gitanas Nausėda susitinka su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu / LRP kanceliarijos nuotr,

Pasak šalies vadovo, NATO rytinio flango stiprinimas lieka prioritetiniu Lietuvos ir Lenkijos uždaviniu, pranešė Prezidentūra.

„Turime stiprinti praktinį mūsų šalių bendradarbiavimą gynybos srityje, įskaitant galimybę priimti bendrus sprendimus pakrančių apsaugos bei oro gynybos srityse“, – pranešime cituojamas Lietuvos vadovas.

Kalbėdamas apie energetinių išteklių kainas prezidentas akcentavo, jog būtina ieškoti ES ir nacionalinių sprendimų ne tik dėl jų suvaldymo, bet ir dėl paramos gyventojams ir verslui formų.

Gitanas Nausėda susitinka su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu / LRP kanceliarijos nuotr,

Penktadienį Vilniuje vyksta bendras Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių posėdis. Tokio formato dviejų šalių Ministrų kabinetų posėdžiai rengiami nuo 2020 metų rugsėjo mėnesio.




Komentarų nėra: