«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

ketvirtadienis, birželio 23, 2016

Prognozės. Ekonomika - „Pasaulis 2030 metais“


Ekonomika - „Pasaulis 2030 metais“


lrytas.lt  2016-06-23 07:45
Sužinokite, kokios pasaulio ekonomikos klestės 2030 metais

Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamentas (USDA) įvertino, kurios valstybės 2030 metais įneš svariausią indėlį į pasaulio BVP. Pasirodo, kad nusimato didelis persiskirstymas pirmajame dešimtuke, pastebi portalas „gazeta.pl“.


10 vieta. Rusija

Dešimta vieta ir iš karto staigmena, be to, gana didelė. Apie Rusiją dažniausiai kalbama jos ekonominių problemų kontekste – mažėja BVP, didėja skurdas, analitikai taip pat prognozuoja labai tikėtiną demografinę katastrofą. Tuo tarpu USDA reitingas rodo, kad nepaisant šių problemų, Rusijos ekonomika 2030 metais įšoks į pirmąjį stipriausių pasaulyje ekonomikų dešimtuką, aplenkdama Italiją ir Pietų Korėją.

9 vieta. Kanada

Kanada yra vienintelė išsivysčiusi šalis iš dešimtuko, kuri iki 2030 metų turi pakilti į aukštesnę poziciją. Šiuo metu ji yra dešimtoje vietoje, o per artimiausius penkiolika metų turi aplenkti Italiją ir pakilti viena vieta aukščiau.

8 vieta. Prancūzija

Dar paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Prancūzijos ekonomika buvo ketvirta pagal stiprumą. Nuo to laiko ji pasislinko žemyn per dvi vietas. Prancūzijos problemos yra gerai diagnozuotos: vis dažniau kalbama apie pernelyg didelę valstybės dalį ekonomikoje ir struktūrinių reformų būtinybę. 2030 metų perspektyvos nėra pačios geriausios. Iki to laiko Prancūzija praras dar dvi pozicijas turtingiausių šalių reitinge.

7 vieta. Didžioji Britanija

Dar viena Europos valstybė, kuriai amerikiečių analitikai pranašauja kritimą reitinge, yra Didžioji Britanija. Lyginant su kitomis išsivysčiusiomis šalimis Didžiosios Britanijos ekonomika vystysis gana sparčiai, tačiau pasaulio mastu ji vis dėlto nukris per dvi pozicijas.

6 vieta. Brazilija

Penktoji pagal plotą ir gyventojų skaičių pasaulio valstybė Brazilija šiandien tarp labiausiai ekonomiškai išsivysčiusių šalių užima devintą vietą, be to, jos ūkis patiria nuosmukį. Tačiau Brazilijos galimybės yra gerokai didesnės. Reitingo autoriai pranašauja, kad ji pakils net per tris pozicijas.

5 vieta. Vokietija

Senojo Žemyno reikšmė pasaulio ekonomikai laipsniškai mažės. Kodėl? Ekonomiškai stipriausia Europos valstybė Vokietija 2030 metais tarp stipriausių pasaulio ekonomikų bus tik penkta.

4 vieta. Japonija

Japonija savo vietą po saule stipriausių pasaulio ekonomikų reitinge išsikovojo dirbdama daugiausia devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai jos BVP augo labai greitai. Kitą dešimtmetį prasidės sąstingis, iš kurio šalis negali išsivaduoti dar ir dabar. Prognozės keleriems artimiausiems metams – bus išlaikytas status quo. Todėl Japonija nukris per vieną vietą stipriausių pasaulio ekonomikų reitinge.

3 vieta. Indija

Jeigu USDA prognozės išsipildys, tai Indijos ekonomikos laukia įspūdingas augimas. 2030 metais šalis turės daugiausia pasaulyje ir, beje, labai jaunos darbo jėgos. Artimiausią dešimtmetį Indijoje reikės sukurti darbo vietas maždaug šimtui milijonų žmonių, sulaukusių darbinio amžiaus. Jei viskas vyks taip, kaip tikimasi, 2030 metais Indijos BVP gali padidėti maždaug trigubai, o šalies ekonomika taps trečiąja pagal stiprumą pasaulio ekonomika.

2 vieta. Kinija

Kinija jau šiandien užima antrą vietą pasaulyje tarp ekonomiškai stipriausių valstybių, o jos BVP prilygsta maždaug 60 proc. Jungtinių Valstijų BVP. Per artimiausius metus šalis eis į priekį sparčiais žingsniais. 2030 metais dvi stipriausios pasaulio ekonomikos jau žais vienoje lygoje, o Kinijos BVP bus maždaug 90 proc. Jungtinių Valstijų BVP.

1 vieta. JAV

Staigmenos nėra, kad JAV ekonomika ir toliau išliks pirmoje vietoje tarp stipriausių pasaulio ekonomikų. Tačiau jos reikšmė laipsniškai mažės. 2006 metais JAV kūrė 27 procentus pasaulio BVP, o 2015 metais JAV dalis sumažėjo iki 23 procentų. 2030 metais ji bus tik 20 procentų, prognozuoja analitikai.


Įdomu tai, kad 2012 metais HSBC banko ekspertai pateikė analogiškas prognozes 2050 metams. Banko ekonomistės Karen Ward parengtoje ataskaitoje „The World in 2050“ („Pasaulis 2050 metais“) prognozuojama, kokios valstybės pateks į ekonomiškai stipriausių šimtuką.

Štai pirmasis šio reitingo dešimtukas: 10. Kanada 9. Prancūzija 8. Meksika 7. Brazilija 6. Didžioji Britanija 5. Vokietija 4. Japonija 3. Indija 2. Jungtinės Amerikos Valstijos 1. Kinija. Rusiją banko ekspertai „pastatė“ į 15 vietą.

Palyginę šalių vietas šiuose dviejuose reitinguose matome, kad abi prognozės mažai kuo skiriasi. Tik iki 2050 metų Kinija jau bus aplenkusi Jungtines Valstijas, Indija, Japonija ir Vokietija išsaugos savo pozicijas, Didžioji Britanija su Brazilija susikeis vietomis, į aštuntą poziciją įšoks Meksika, nustumdama vienu laipteliu žemyn Prancūziją ir Kanadą. Na bet, kaip sakoma: pagyvensim – pamatysim.

Parengė Leonas Grybauskas

Komentarų nėra: