«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

pirmadienis, vasario 15, 2016

mokinys paprašė šalies karaliaus adreso

delfi.lt 2016 m. vasario 15
,,,mokinys paprašė šalies karaliaus adreso, rašo „The Washington Post“.

Keisto prašymo mokyklos psichologas sulaukė iš 12-mečio imigranto iš Sirijos Ahmedo. Šis žavingas, guvaus mąstymo paauglys į Švediją prieš keturis mėnesius atvyko kartu su tėvais ir jaunėliu broliu.

Kai P. Sharafi paklausė Ahmedo, kam jam reikalingas karaliaus adresas, berniukas atsakė, kad jis paprasčiausiai nori jam papasakoti savo istoriją.

Laiške, kurį Ahmedas P. Sharafi parodė po kelių dienų, berniukas pasakoja šiurpią kelionės iš Alepo istoriją, jo akivaizdoje nužudytą mokytoją, kelionę klastinga Viduržemio jūra ir toliau į Europą.

„Skaičiau jo laišką karaliui ir verkiau“, – telefoniniame interviu „The Washington Post“ sakė P. Sharafi.

Mokyklos psichologas toli gražu ne vienintelis asmuo, kurį iki širdies gelmių sugraudino Ahmedo pasakojimas apie pabėgimą nuo ugnies ir mirties Alepe. Su P. Sharafi pagalba Ahmedui pavyko perduoti laišką radijo stočiai ir atsirado viltis, kad laiškas pasieks ir patį Švedijos karalių Karlą Gustavą.

Europoje vos keleriais metais už Ahmedą vyresni prieglobsčio prašytojai pastaraisiais mėnesiais sulaukia prieštaringų vertinimų. Vokietijoje jie kaltinami seksualiniais priekabiavimais ir vagystėmis Naujųjų Metų vakarą.

Prancūzijoje į juos žvelgiama įtariai po to, kai keli „Islamo valstybės“ kovotojai gavę pabėgėlio statusą praėjusių metų lapkričio mėn. surengė daugybę gyvybių nusinešusius teroristinius išpuolius Paryžiuje.

Net ir Švedija, kurioje priimtų migrantų skaičius, tenkantis vienam gyventojui, didžiausias nei kurioje kitoje Europos šalyje, ėmė įtariai žvelgti į prieglobsčio prašančiuosius po kelių didelio atgarsio sulaukusių incidentų.

Rugpjūčio mėn. migrantas iš Eritrėjos, įtūžęs dėl atmestos paraiškos dėl prieglobsčio skyrimo, mirtinai subadė motiną ir sūnumi „Ikea“ parduotuvėje. Vos prieš kelias savaites kitas prieglobsčio prašytojas mirtinai subadė socialinį darbuotoją, mėginusį nutraukti migrantų centre įsiplieskusį kivirčą.

Kadaise Europos migrantų rojumi vadinta Švedija neseniai pakeitė politiką, uždarė savo sienas ir žada deportuoti 60–80 tūkst. prieglobsčio prašančių asmenų.

Didėja skeptiškai migrantų klausimu nusiteikusių partijų populiarumas, o neseniai atlikta viešosios nuomonės apklausa parodė, kad 40 proc. švedų mano, kad integracija ir imigracija šiuo metu yra tapusios didžiausiu šaliai tenkančiu iššūkiu.

P. Sharafi teigimu, Ahmedo laiškas rodo, kad Švedija turėtų patraukti savo baimes į šoną ir žvelgti į prieglobsčio prašytojus kaip į turtą.

„Švedijos tolerancija mažėja, uždaromos sienos, badoma pirštais vietoje to, kad būtų išklausomi visi, įskaitant ir čia atvykstančiuosius, turėtume įžvelgti vertę, naudą iš tų žmonių, kurie iš tiesų prisideda prie šalies“, – samprotavo jis.

P. Sharafi geriau nei kas kitas žino, kaip imigrantai gali padėti Švedijai. Jo tėvai į šią šalį atvyko iš Irano, o jo kaip pirmosios kartos švedo identitetas padeda 29-erių psichologui susikalbėti su neseniai į Švediją atvykusiais imigrantais.

Kai Ahmedas paprašė P. Sharafi pagalbos išsiųsti laišką karaliui, jis sutiko. Taip pat jis pasiūlė surengti kampaniją socialiniuose tinkluose. Jiedu sukūrė feisbuko paskyrą „Brev till kungen“, išvertus iš švedų kalbos reiškiančią laišką karaliui.

Su migrantų vaikais dirbantis mokytojas sulaukė keisto prašymo: skaičiau ir verkiau

Komentarų nėra: