«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

antradienis, vasario 16, 2016

V. Landsbergis: „Mes norime gyventi, pone Žirinovski!“


2016-02-16 14:40 lrytas.lt
Neatsiejama Vasario 16-osios tradicija – simbolinis šios dienos minėjimas prie Signatarų namų – buvo pradėtas Jono Strelkūno eilėmis: „Lietuva — kaip šūvis į krūtinę, Lietuva — kaip skrydis lig dangaus, kaip diena pirma ir paskutinė, už kurios lyg skęstantis laikaus.“

Buvęs Aukščiausiosios Tarybos Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis džiugiai pasveikino susirinkusiuosius prie Signatarų namų: „Sveiki, pilėnai, džiugu matyti jūsų tiek daug, jūsų tvirtą būdą, jūsų šviesias akis. Gynėm, apgynėm savo pilį ir apginsim, bet įvykiai įvairūs.“ Tačiau tolesnė kalba nebuvo tokia džiugi, joje nuskambėjo nemažai nusivylimo akcentų ir raginimų imtis pertvarkų.

Pradėdamas savo kalbą V.Landsbergis prisiminė neseniai išėjusius Anapilin. Pasak jo, Saulius Sondeckis ir Antanas Stasiškis – muzikos riteris ir politinio pasipriešinimo karys – abu darė tai, kam buvo pašaukti, kad Lietuva išliktų, stiprėtų ir atgimtų, kaip nepriklausoma valstybė.

„Amžinąjį atilsį te jiems suteikia dangus, o mes apsidairykime žemėje, kur atilsio dar nė iš tolo. Niūrus ir žiaurus dabarties fonas – karas. Naujieji Putino karai – vienas po kito, teroristų siautėjimai ir užkariavimai. Žmonijos istorijoje dar negirdėtas globalus totalitarinis melas. Nežinau, kodėl mūsų transliuotojai ant kai kurių kanalų programų negalėtų dėti nepilnamečius perspėjančių raidžių – EK. Ekskremlentai, atplaukiantys Maskvos upe, apkrėsti ir apkrečiantys. Gintis nuo protų viruso reikia. Nesiginti ir neperspėti jau būtų nusikaltimas“, – kalbėjo V. Landsbergis ir pridūrė, kad Rusija stumia milijonus pabėgėlių kaip gyvąjį skydą.

„Nesipriešinti agresijoms – nusikaltimas žmonijai, kaip ir leisti modernizuotoms imperatoriaus jėgoms griauti visuomenę, žudyti valstiečius, anuomet Čečėnijoje, dabar – Sirijoje. Nedaug trūko, kad teroristinė armija būtų gavusi pagalbos – modernizuotis pagal Dmitrijaus Medvedevo planą“, – sakė jis.

V. Landsbergis savo kalboje pabrėžė, kad Maskva jau paskalbė šaltąjį karą, o Lietuvos prezidentė pasiūlė nedumti niekam akių: „Kariaujate tikrą karštą karą prieš Ukrainą ir Sirijoje netiesiogiai prieš Europą. Verčiau pirkite žmonėms duonos, o ne patrankų. Buvo vienas toks, kuris siūlė patrankas vietoj sviesto, ir žinome, kuo jis baigė.“

Anot V. Landsbergio, korupcija ir vogimas iš valstybės aruodo pavirto norma, o iš įstatymo atvirai tyčiojamasi. Užsiminta ir apie teismų darbą, kai pavardes pakeitusiems nusikaltėliams jau negresia teisingumo vykdymas ir „net valstybės priešai išteisinami“.

„Paskutinioji valanda, sakau jums, imtis šluotos ir nueiti išpažinties. Arba atvirkštine tvarka – pirmiau išpažinties pas mamą, o paskui dairomės šluotos – veiksmams savyje ir aplink“, – sakė V. Landsbergis. Taip pat pridūrė, kad būtina priešintis Astravo atominės elektrinės statyboms, ir pasiūlė visoje Lietuvoje steigti antiatsravinio referendumo komitetus. Šie žodžiai buvo palydėti susirinkusiųjų plojimais.

„Ne vien Astravas parengtas mūsų apsileidėlių pražūčiai, bet jis – pirmiausia. Tai branduolinei smegduobei prie pat Vilniaus būtina priešintis iš visų jėgų, piliečiai pilėnai. Nors turime per akis ir savo pačių godulio ir nedorybės duobių, iš visų jėgų tarkime – Astravui ne! 

Mes norime gyventi, pone Žirinovski! Prieš dešimt metų grasinai  iš Kremliaus, kad pastatysim lietuviams ant sienos branduolinę jėgainę, kad vėjai ir upės neštų nuodus į prakeiktą Lietuvą. O mes apsimetėm, kad neišgirdom, buvom apsileidę ir mandagūs, bet daugiau tokie būti negalime. Dvaro juokdarys tada kalbėjo už carą, o dabar caras veikia tiesiai“, – kalbėjo V. Landsbergis ir pridūrė, kad Lietuva privalo kreiptis į savo sąjungininkus Europoje ir Šiaurės Atlante.

Komentarų nėra: