«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

ketvirtadienis, vasario 11, 2016

JAV žvalgybos vadovas apie pragariškus 2016-uosius

„Pražūties litanija“ Senate: JAV žvalgybos vadovas apie pragariškus 2016-uosius: JAV žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis antradienį Senato komitete sakė kalbą, kurią pats pavadino „pražūties litanija“. Tautinės valstybės žlunga, dėl išteklių stokos ūmėja ginkluoti konfliktai, migrantų krizė Europoje vis labiau įsisiūbuoja, Libija – ant politinio žlugimo ribos. O kur dar „Islamo valstybė“, dažnėjantys ir sudėtingėjantys kibernetiniai išpuoliai ir Šiaurės Korėja.

Nuo San Bernardine įvykdyto teroristinio išpuolio iki to, kaip vieną dieną jus šnipinės šaldytuvas – svarbiausios J.Clapperio ir CŽV, FTB, NSA ir Gynybos žvalgybos agentūros vadovų prognozės:

„Islamo valstybė“ (IS) plečia įtaką Libijoje, planuoja išpuolius JAV ir Europoje

Už Irako ir Sirijos sienų labiausiai išvystyta IS šaka yra Libijoje. Norintiems prisijungti prie šios teroristinės organizacijos tampa vis sunkiau nuvykti į Siriją – tuomet daugelis jų pasirenka keliauti į Libiją.

Nuo 2011 m. intervencijos, per kurią buvo nuverstas Muammaras Gaddaffi, šalyje dėl valdžios kovoja skirtingos ginkluotos grupuotės su viena kitai prieštaraujančiomis ideologijomis. IS sąjungininkai Libijoje kontroliuoja nemažą teritoriją ir yra įsitvirtinę gerose pozicijose, kad užimtų dar daugiau.

Anot J.Clapperio, sąlygos Libijoje iš dalies primena tas, kurios buvo Sirijoje ir Irake prieš IS atėjimą. Libijoje nėra realios valdžios, bet yra daug naftos, o IS vienas esminių tikslų šiuo metu – išsiplėsti į Viduržemio jūros pakrantę ir užimti daugiau teritorijos.

JAV pareigūnai mano, kad IS vadovybė iš Sirijos į Libiją išsiuntė ir eilinių kovotojų, ir daug patirties turinčių vadų.

J.Clapperis sakė, kad 2014 m. JAV buvo suimti 9 IS rėmėjai. 2015 m. šis skaičius išaugo penkis kartus. Senate taip pat liudijęs Gynybos žvalgybos agentūros vadovas Vincentas Stewartas teigė, kad IS tikriausiai mėgins Europoje įvykdyti daugiau išpuolių ir surengti teroro aktus JAV.

V.Stewarto manymu, vis stiprėjančios grupuotės Sirijoje ir Irake mes iššūkį IS, šiai teroristinei organizazijai skaudžiai smogs ir išteklių trūkumas. Visgi jai, Gynybos žvalgybos agentūros vadovo žodžiais, pavyks išlaikyti kontrolę arabų sunitų miestuose, kuriuos dabar laiko užėmusi.

Rusijos žinia Vakarams

J.Clapperis prognozuoja, kad Rusija nenusileis Ukrainoje. „Maskvos tikslai Ukrainoje tikriausiai nesikeis – ilgalaikė įtaka Kijevui ir kenkimas Ukrainos mėginimams integruotis į Vakarų institucijas“, – tvirtino jis senatoriams.

„Vladimiras Putinas yra pirmasis vadovas po Stalino, kuris išplėtė Rusijos teritoriją“, – sakė jis.

JAV žvalgybos vadovo teigimu, Rusija tęsia savo agresyvią karinės modernizacijos programą net ir ekonominio nuosmukio metu.

V.Stewartas taip pat tvirtino, kad V.Putino kariniai veiksmai Sirijoje skirti naujų raketų ir bombonešių demonstravimui. „Operacijos skirtos tam, kad Vakarams būtų pasiųsta žinia, jog Rusijos kariuomenė gali dalyvauti dideliame konvenciniame konflikte“, – įspėjo jis.

Minsko susitarimą dėl Ukrainos jis įvertino kaip galimybę Rusijai institucionalizuoti savo įtaką Ukrainoje nerizikuojant naujomis sankcijomis.

Karas Sirijoje nenurims – augs migrantų skaičius Europoje

Ir J.Clapperis, ir V.Stewartas perspėja, kad karo Sirijoje pabaigos dar nematyti. Režimo pajėgos, nors ir remiamos Rusijos, yra per silpnos pasiekti strateginius tikslus mūšio lauke. Tačiau kita pusė laimėti taip pat nepajėgi.​

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirija

„Opozicijai trūksta įrangos ir ginklų, taip pat – vienybės. Jie kartais turi tarpusavyje nesuderinamų tikslų mūšio lauke ir kaunasi tarpusavyje“, – sakė J.Clapperis.

Pažymėdamas, kad dėl karo Sirijoje namų neteko jau 11 mln. žmonių, jis teigė, kad rekordinis migrantų skaičius ir toliau tikriausiai augs.

FTB negali patekti į San Bernardino šaulio telefoną

Praėjo du mėnesiai, kai islamistai San Bernardine, Kalifornijoje, nušovė 14 žmonių. Tačiau FTB direktoriaus Jameso Comey teigimu, neįvardinta kodavimo sistema kol kas neleidžia agentams ištyrinėti telefono, kuris yra vienas svarbiausių daiktinių įrodymų tyrime.

J.Comey jau anksčiau buvo pareiškęs, kad dėl pastaruoju metu vis labiau plintančių galingų kodavimo įrankių FTB agentams sunku dirbti savo darbą – kai kuriais atvejais neįmanoma patekti į sistemas, kurias įtariamieji naudodavo komunikacijai, net kai gaunamas ir teismo leidimas.

Vėliau FTB vadovas visgi sakė, kad tai didesnė problema yra vietos policijai, o ne federaliniams agentams, tiriantiems su terorizmu susijusius nusikaltimus.

Atsigaunantis Iranas nefinansuoja teroristų – kol kas

Branduolinio susitarimo su Iranu kritikai teigia, kad sankcijų panaikinimas mainais už griežtus apribojimus šalies branduolinei programai padidins nesaugumą regione – kad Iranui naujai prieinamais pinigais bus finansuojamas terorizmas Artimuosiuose Rytuose.

Tačiau CŽV vadovo Johno Brennano teigimu, kritikai klydo. Dauguma pinigų, pasak jo, keliauja skolų grąžinimui ir investicijoms į naftos industriją. Pinigų, kurie nutekėjo „Quds“ pajėgoms, kurios veikia užsienyje ir yra pavaldžias Irano revoliucijos gvardijos kariams, buvo labai mažai, teigia CŽV direktorius.

Visgi jis įspėjo, kad „Quds“ pajėgos per tą laiką, kai veikė sankcijos, rado naujų būdų finansuoti savo veiklą.

Šnipai džiaugiasi „daiktų internetu“

Taip vadinamas „daiktų internetas“ – namų apyvokos daiktų, tokių kaip šaldytuvai, termostatai ir namų saugumo sistemos, prijungimas prie interneto tam, kad vartotojai galėtų geriau valdyti savo prietaisus.

Tačiau saugumo ekspertai įspėja, kad dauguma prietaisų turi labai silpnas apsaugos sistemas, todėl yra lengva į juos įsilaužti.

Tokios spragos žvalgybai atveria naujas galimybes. „Ateityje žvalgybos tarnybos gali naudoti „daiktų internetą“ identifikacijai, šnipinėjimui, stebėjimui, vietos sekimui, verbavimui, arba per jį prieiti prie svarbių tinklų ar informacijos“, – sakė J.Clapperis.

Kim Jong Unas pardavinėja savo ginklus

Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong Unas raketas leidžia ir atlieka branduolinius bandymus ne tik siekdamas sustiprinti paramą sau šalyje ir gąsdinti savo kaimynus. Jis, anot CŽV vadovo, taip reklamuoja Šiaurės Korėjos raketas pasauliui.

J.Brennano teigimu, Pchenjanas turi sandėrių dėl ginklų eksporto. Raketų bandymai – būdas reklamuoti ir juos, ir bendrą savo karinį pajėgumą.

Konkurencija kosmose

Ir V.Stewartas, ir J.Clapperis atkreipė dėmesį į vis augančią konkurenciją kosmose – ypač su Rusija ir Kinija. „Apie 80 valstybių dabar veikia kosmose, – sakė J.Clapperis. – Rusija ir Kinija supranta, kaip mūsų kariuomenė veikia ir kaip stipriai mes priklausomi nuo kosminės erdvės.“

V.Stewartas pridūrė, kad tiek Kinija, tiek Rusija vis geriau supranta strateginę kosmoso vertę ir dabar pasiryžusios panaikinti jame JAV pranašumą – kad JAV jo neturėtų ir potencialaus konflikto atveju. Abi šalys užsiima antipalydoviniais tyrimais ir kuria priešpalydovinius ginklus.

J.Clapperio teigimu, agresyvesni Rusijos ir Kinijos veiksmai gali kelti grėsmę JAV karinėms, civilinėms ir komercinėms kosmoso sistemoms.

15min.lt

Komentarų nėra: