«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

antradienis, vasario 16, 2016

A.Lukašenka ir jo rėmėjai laisvi keliauti – sankcijos atšauktos




2016-02-15 18:26 lrytas.lt 
Europos Sąjunga, kaip ir tikėtasi, pirmadienį tapo maloninga paskutiniam diktatoriui Europoje. Briuselyje susitikę ES Užsienio reikalų ministrai nusprendė atšaukti beveik visas sankcijas Baltarusijai.


Tad nuo šiol į ES galės įvažiuoti ne tik Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir jo vyresnieji sūnūs Viktoras ir Dmitrijus, tačiau ir dar 168 aukšto rango pareigūnai. Jie buvo įtraukti į sąrašą asmenų, kuriems buvo uždrausta įvažiuoti į ES. Sąraše buvo Vyriausybės nariai, Centrinio banko vadovai, įvairūs valdininkai.

Sankcijos panaikintos ir vadinamiesiems režimo rėmėjams – verslininkams ir jų bendrovėms. Tad verslą ES galės tęsti „Beltecheksport“, kompanija „Triple“, ir dar keletas kompanijų, kurių pelnai, įtariama, keliauja režimui palaikyti.

Tiesa, Briuselis neatšaukė embargo ginklų eksportui į Baltarusiją. Sankcijų sąraše taip pat išlieka keturi asmenys, kurie yra kaltinami prisidėję prie opozicijos narių dingimo 1999-2000 metais. Tai buvęs Vidaus reikalų ministras Vladimiras Naumovas, laikinai šias pareigas ėjęs Jurijus Sivakovas, buvęs prezidento administracijos vadovas Viktoras Šeimanas ir pajėgų vadas Dmitrijus Pavliučenko.

Baltarusijos juodasis sąrašas buvo suformuotas po 2006 metų prezidento rinkimų, susijusių su žmogaus teisių pažeidimais. 2008 metų rudenį ES paskelbė sankcijas. Šis sąrašas kasmet kito, nes kai kurie verslininkai advokatų pagalba pasiekdavo, kad jiems sankcijos būtų panaikintos.

Komentarų nėra: