«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

penktadienis, liepos 08, 2016

Latvijos prezidentas perspėja: „Matėme, kaip Rusijos karinės pratybos virto okupacija“.

16:05  Paulius Gritėnas   15min
Latvijos prezidentas perspėja: „Matėme, kaip Rusijos karinės pratybos virto okupacija. Dabar tos pratybos – prie mūsų sienos“

NATO susitikime Varšuvoje surengta speciali politinių lyderių diskusija apie NATO rolę, užtikrinant taiką. Čia susitiko Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič, Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis ir prieangyje į aljansą esančios Juodkalnijos premjeras Milo Djukanovičius.

Latvijos prezidentas, buvęs šalies gynybos ministras Raimondas Vėjuonis pastebėjo, kad taikos siekis sukurti taiką per galią buvo nuolatinė užduotis jau 67 metus. „Ši užduotis sukūrė stipriausią aljansą pasaulio istorijoje“, – sakė jis. „NATO sėkmė tam tikra prasme sukūrė ir naujus iššūkius. Antrojo pasaulinio karo žiaurumus mačiusi karta išėjo, o jaunoji karta dažnai nesuvokia tikrosios grėsmės ir pakliūną į populistų pažadų pinkles“, – teigė R.Vėjuonis, kaip pavyzdį pateikdamas Brexit referendumą.

„Kruvinos atakos Paryžiuje, Briuselyje, Stambule mus šokiravo. Žinome, kad gali būti daugiau atakų, bet iki šiol nežinojome, kaip gintis. Tuo metu Ukrainoje mūsų kaimynė Rusija ėmėsi agresyvių veiksmų. Gruzijoje ir Ukrainoje jau matėme, kaip karinės pratybos tampa okupacija, o dabar tos karinės pratybos ir prie mūsų sienų“, – pastebėjo Latvijos lyderis.

„Rusija dislokuoja tris divizijas prie mūsų sienų ir jos didesnės nei NATO skiriami batalionai“, – perspėjo R.Vėjuonis. „Mūsų sienų saugumas irgi yra viso aljanso saugumo ir atgrasymo strategijos dalis“, – pridūrė jis.

„Taip, dialogas su Rusija gali būti sėkmingas, bet atkreipkime dėmesį, kad jį turi palaikyti aukščiausio rango pareigūnai“, – sakė Latvijos prezidentas.

Jis pastebėjo, kad NATO stipriu žingsniu galima laikyti bendradarbiavimo su ES augimą. „Pavojų pilname pasaulyje, turime likti prie vertybių, kurios mus jungė ir padėjo klestėti ilgus metus“, – konstatavo R.Vėjuonis.

„Tikiuosi, kad Varšuvos susitikime šie nauji sprendimai bus rasti ir Baltijos šalys, Lenkija taps stipresnėmis“, – užbaigė kalbą R.Vėjuonis.

Juodkalnija džiaugiasi būsima naryste 


Būsimos NATO narės Juodkalnijos premjeras M.Djukanovičius pabrėžė, kad jo atstovaujama šalis nuolat buvo konfliktų dalimi. NATO įsikišimas į Serbijos karą tapo išsigelbėjimu daugeliui žmonių.

„NATO dėka Europoje turėjome ilgiausią taikos periodą nuo pat Antrojo pasaulinio karo“, – kalbėdamas apie aljanso įtaką žemyno stabilumui sakė Juodkalnijos premjeras.

„Ukrainos užpuolimas sukūrė itin pavojingą situaciją. Supratome, kokia pažeidžiama saugumo architektūra ir kaip greitai tas stabilumas prarandamas“, – teigė jis.

M.Djukanovičius sakė, kad NATO plėtra tapo stipria paskata ir demokratijos idėjos plitimui. Centrinės ir Rytų Europos šalys, pasak jo, yra geras pavyzdys, kaip narystė NATO padėjo transformuotis valstybėms, kurios buvo atskirtos nuo Vakarų Varšuvos paktu.

„Tapimas 29-ąja aljanso nare yra didelis mūsų laimėjimas ir ilgo darbo rezultatas. Tai buvo mūsų naujosios kartos pasirinkimas ir šalies žingsnis į priekį“, – konstatavo M.Djukanovičius.

„Mes tikime, kad priklausymas aljansui suteiks mūsų šaliai stabilumą ir saugumą. Tuo pat metu mes esame pasirengę solidariai dalyvauti ir įnešti savo indėlį į NATO veiklą“, – žadėjo jis.

Komentarų nėra: