«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

antradienis, liepos 12, 2016

Europos Sąjungos piliečių statusas Jungtinėje Karalystėje

lietuviai.co.uk 12/07/2016



Norėdama nuraminti Jungtinėje Karalystėje gyvenančius užsieniečius, Vyriausybė vakar išplatino pranešimą, kuriuo patikslina dabartinį legalų šalyje gyvenančių ES piliečių statusą.

Svarbiausia, ką norima pasakyti pranešimu yra tai, jog niekas nepasikeitė – Jungtinė Karalystė vis dar yra ES narė ir nuo naujosios premjerės priklausys, kada ji pradės derybas, tačiau kol procesas nesibaigs, šalyje gyvenančių užsieniečių teisės išliks tokios pačios.

Vyriausybė vertina ES ir kitų valstybių piliečių indėlį į Didžiosios Britanijos gerovę, todėl, net palikus ES, šių žmonių teises bus siekiama apsaugoti – tas pats galioja ir užsienyje gyvenantiems britams.

ES piliečiai, gyvenantys JK ilgiau nei penkerius metus:


  •     ES piliečiai, kurie legaliai ir be petraukų gyvena šalyje ne mažiau kaip penkerius metus, automatiškai išsaugo teisę ir toliau čia gyventi, nėra jokio reikalavimo gauti tai patvirtinančius dokumentus.
  •     ES piliečiai, gyvenantys šalyje ne mažiau kaip šešerius metus, gali kreiptis dėl Britanijos pilietybės įsigijimo.


ES piliečiai, gyvenantys JK trumpiau nei penkerius metus:


  •     ES piliečiai ir toliau turi teisę gyventi JK, nes tokią teisę suteikia ES įstatymai. Jiems nereikia niekur registruotis tam, kad galėtų naudotis laisvo judėjimo Europoje galimybėmis. Kaip prieš referendumą, taip ir po referendumo ES piliečiai, gyvenantys JK, gali būti deportuoti tik išimtiniais atvejais, kai jie kelia grėsmę visuomenei ir pažeidžia įstatymus.


Smulkesnė informacija: gov.uk
Skaitykite daugiau: lietuviai.co.uk

Komentarų nėra: