«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

antradienis, gruodžio 29, 2015

Muzikantas kovoja violončelės garsais

 pasaulis.lrytas.lt
Irako nacionalinio simfoninio orkestro dirigentas Karimas Wasfi su violončele išsiruošia į miesto vietas, kuriose neseniai įvyko teroro išpuolis.

Pirmasis dirigento pasirodymas Bagdado gatvėse po išpuolio buvo nufilmuotas jo draugo Ammaro al-Shahbanderio. Pasirodymo vaizdo įrašas greitai išplito ir internete.

O po kelių savaičių sprogmuo nusinešė ir A.al-Shahbandero gyvybę. Baltai apsirengęs K.Wasfi surengė koncertą ir draugo žūties vietoje.

Vėliau pasirodymai tapo tikru reiškiniu. Nuo balandžio mėnesio muzikantas grojo daugiau nei dešimtyje teroro išpuolių vietų. 


Arabų pavasarį pradėjusi moteris: „Visko gailiuosi“
Gruodžio 18 dieną pasaulis mini šios revoliucijos pradžią, o regioną persekioja karo siaubas ir represijos – Sirija ir Irakas skendi liepsnose, Libija – išdarkyta.


В Мосуле террористы ИГ казнили 837 женщин

Зануна аль-Сабави, генерал полиции иракской провинции Найнава, рассказал, что большинство женщин были расстреляны после вынесения приговоров шариатским судом, учрежденным ИГ.

Кроме того, по его данным, террористы под разными предлогами приговаривали к казни женщин-кандидатов в советы депутатов провинции, госслужащих, а также тех, кто работал адвокатами, нотариусами и парикмахерами.

По информации ряда СМИ, эти данные были предоставлены центром шариатской судебной медицины в Мосуле, куда поступают тела убитых.
EurAsia Daily

ISIL pernai pasiskelbė pasauliniu kalifatu – „Islamo valstybe“.

Duomenys apie IV kovotojų skaičių prieštaringi. Vieni šaltiniai nurodo 30 tūkst. savanorių iš 115 pasaulio šalių, kiti – iki 100 tūkstančių džihadistų.

Tačiau savanoris nelygu savanoriui. Nors į kalifatą iš Europos atvykę vakariečiai pasižymi uolumu, grupuotės strategų požiūriu jie neturi karinės patirties ir dėl to tinka savižudiškoms misijoms.

Karinį teroristinės organizacijos stuburą sudaro daugiau kaip 2 tūkst. kovotojų iš Rusijos Kaukazo respublikų. Daugiausia savanorių IV sulaukė ne iš kurios nors arabiškos šalies, o iš Vladimiro Putino, kuris save laiko svarbiausiu kovos su islamistais smaigaliu, valdomos valstybės.

Visi IV kovotojai per mėnesį gauna apie 200 JAV dolerių algą, yra nemokamai aprūpinami maistu ir apgyvendinami. Didelę šeimą turintys kalifato kariai per mėnesį gauna 500–600, vadai – tūkstančius dolerių.

Įtakingo JAV strateginio karybos centro – RAND korporacijos – specialistai skaičiuoja, kad per metus IV reikia apie 250 mln. dolerių, kad būtų galima išmokėti algas savo kovotojams ir civiliams tarnautojams. Bet teroristinės organizacijos pajamos jau gerokai pranoksta tokias išlaidas.

Dar prieš kelis mėnesius amerikiečiai skaičiavo, kad iš prekybos nafta IV per metus uždirba 100 mln. dolerių. Bet rodiklius teko stipriai kilstelėti aukštyn – iki 500 milijonų dolerių. Tai atitinka 1,3 mln. dolerių per dieną.

Be to, net jei JAV pavyktų oro antskrydžiais paralyžiuoti didesnę naftos verslo dalį, svarbiausias IV pajamų šaltinis vis tiek liktų visiškai nepaliestas. Jį sudaro apie 8 mln. žmonių, kurie gyvena grupuotės valdomose teritorijose ir kuriuos kalifatas negailestingai šantažuoja.

Komentarų nėra: