«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

penktadienis, gruodžio 04, 2015

Dešimt dalykų apie islamą

Islamas yra sparčiai plintanti, ypač Vakarų pasaulyje, religija.

Krikščionims reiktų susipažinti su islamo religija ir mąstyti, kaip jo pasekėjams paskelbti Jėzaus Kristaus Evangeliją. Štai dešimt dalykų, kuriuos aš sužinojau per 20 tarnystės metų šalyje, kurios dauguma gyventojų yra musulmonai.

1. Arabai ir musulmonai nėra tas pats.
Musulmonas yra religinis terminas, apibūdinantis žmogų, kuris išpažįsta islamo religiją. Arabas yra etnolingvistinis terminas, apibūdinantis arabų kalba kalbantį asmenį. Taip, islamas paplitęs tarp arabų, o Koranas parašytas arabų kalba. Tačiau kai kurie arabai istoriškai priklauso senovinėms krikščionių ortodoksų bažnyčioms.


Islamas paplito daug toliau, nei siekia arabų pasaulis, ir šiandien daugumas musulmonų nėra arabai. Tarp musulmonų šiomis dienomis yra daug turkų, kurdų, iraniečių, pakistaniečių, kitų pietų Azijos šalių gyventojų, malaiziečių, indoneziečių... Jie yra musulmonai, bet ne arabai.

2. Žodis „islamas“ reiškia paklusnumą.
Taigi musulmonas yra tas, kuris paklūsta Dievui. Islamiškas Dievo suvokimas ir tai, kaip Jį reikia garbinti, kaip Jam tarnauti, remiasi pranašo Mahometo mokymu. Islamo kredo yra: „Nėra kito Dievo, tik Alachas, o Mahometas yra Jo pranašas.“

3. Yra dvi pagrindinės musulmonų religijos atšakos – sunitai ir šiitai.
Sunitai sudaro musulmonų daugumą – jų net 85 procentai. Musulmonų pasidalijimas įvyko mirus Mahometui ir kilus ginčui, kas turėtų jį pakeisti ir tapti musulmonų bendruomenės lyderiu.

4. Trumpai islamą galima apibūdinti kaip tikėjimą vienu Dievu, Jo pranašais, Jo knygomis, angelais, įsakymas ir paskutiniuoju teismu.
Islamas moko, kad žmonės gimsta dvasiškai neutralūs, tobulai gebantys visiškai paklusti Dievo reikalavimams ir tokie lieka, net  po to, kai asmeniškai nusideda. Žmonijai reikia ne išgelbėjimo, bet nurodymų, todėl islamas neturi gelbėtojo, bet turi pranašus.

5. Islamas moko, kad Jėzus buvo didis pranašas.
Islamas pripažįsta, kad Jėzų pagimdė skaisti mergelė, Jis gyveno be nuodėmės, darė didelių stebuklų, ir tiki, kad istorijos pabaigoje Jis grįš. Jie net vadina Jėzų Dievo žodžiu. Tačiau islamas neigia Jėzaus dieviškumą ir atmeta sąvoką Dievo Sūnus, kaip šventvagišką. Dauguma išpažįstančiųjų islamą neigia, kad Kristus mirė ant kryžiaus, tvirtindami neva kažkas kitas buvo nukryžiuotas vietoj Jo, o Jėzus buvo paimtas į dangų nepatyręs mirties. Islamas akivaizdžiai neigia atperkamosios Kristaus aukos už žmonių nuodėmės galimybę.

6. Islamo praktiką apibūdina penkios islamo atramos.
Tai yra tikėjimo išpažinimas (Nėra kito Dievo, tik Alachas, o Mahometas yra Jo pranašas); malda (ritualinėmis maldomis arabų kalba musulmonai meldžiasi penkis kartus per dieną, lenkiantis, klūpant ar gulint kniūpsčiomis, atsigręžus į Mekos pusę); išmaldos davimas (kai kuriose islamiškose šalyse įvestas specialus mokestis, kurio lėšos skiriamos labdarai); pasninkas (ramadano mėnesį dienos metu musulmonai pasninkauja, tačiau saulei nusileidus gali valgyti) ir piligrimystė (hadžas,t. y. kelionė į Meką, musulmonų laikomą šventuoju miestu, į kurį kiekvienas musulmonas turi nukeliauti nors kartą per gyvenimą).

7. Daugumas musulmonų nėra teroristai.
Iš tiesų dauguma islamo religijos nuostatų draudžia žudyti nekariaujančius, taip pat draudžia savižudybes. Tik labai nedidelė musulmonų dalis mano, kad Koranas tai leidžia, ir nedaug yra tų, kurie vykdo teroro išpuolius.

8. Musulmonai gali būti labai draugiški ir svetingi žmonės.
Kaimynystėje gyvenantys musulmonai gali būti puikūs draugai ir kaimynai. Krikščionys neturėtų bijoti su jais bendrauti.

9. Musulmonams reikia išgelbėjimo, kurį dovanoja Kristus.
Musulmonai yra pražuvę, lygiai taip pat kaip ir kiti netikintys – nei daugiau, nei mažiau. Ir kai kurie musulmonai netgi patiki Kristumi. Paprastai tam reikia laiko, Dievo žodžio apreiškimo ir krikščioniško gyvenimo pavyzdžio, tačiau šiandien į krikščionybę atsiverčia daugiau musulmonų nei bet kuriuo kitu istorijos laikotarpiu.

10. Dievas myli musulmonus, ir mes turėtume juos mylėti, kaip mylime savo priešus
Mes turime mylėti juos tiek, kad su jais draugautume, įsileistume juos į savo namus ir pasidalytume su jais Evangelija.

10 things every christian should know about islam
paruošė evangelija.lt  Vertė Raimonda Jašinauskienė

Komentarų nėra: