«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

penktadienis, gruodžio 04, 2015

bėgimas į „bedievių“ Europą


„Šimtai tūkstančių pabėgėlių, sprunkantys iš musulmoniškų šalių, kurios turėtų būti IV svajonė bėga į „bedievių“ Europą. Štai kodėl jie mėgino manipuliuoti žmonėmis per Paryžiaus išpuolius. Tam, kad uždarytume savo sienas ir, dar svarbiau, savo protus“, – kalbėjo N.Heninas.

„Antskrydžiai yra spąstai. Šio karo laimėtojas buvo ne pusė, kuri turi naujausius, moderniausius ir geriausius ginklus, bet ta, kuri į savo pusę gali palenkti žmones“, – tikino N.Heninas.

N.Henino nuomone, Europa tinkamai sureagavo tada, kai savo namus atvėrė iš IV užimtų teritorijų atvykstantiems karo pabėgėliams, nes tai esą yra smūgis džihadistams. 

„Neskraidymo zonos visiems. Ne vien koalicijai, ne vien rusams, ne vien režimui – visiems. Jeigu užtikrinsime ten gyvenančių žmonių saugumą, tai suduos tikrą smūgį IV“, – siūlė žurnalistas.

„Kodėl mes darome tiek daug klaidų? Kodėl žmonės nesupranta IV? Mes tiesiog kurstome savo priešus ir kurstome vietos gyventojų negandas ir nelaimes“, – pabrėžė prancūzas. 

Nicolas Heninas didžiąją savo karjeros dalį praleido dirbdamas laisvai samdomu žurnalistu Sirijoje ir Irake. Vėliau sugautas teroristinės grupuotės "Islamo valstybės", jis kartu su kitais įkaitais, tarp jų – ir vėliau nužudytu amerikiečių žurnalistu Jamesu Foley – buvo laikomas požeminėje kameroje. Žurnalistą pavyko išlaisvinti derybų tarp Prancūzijos ir "Islamo valstybės" metu. Vėliau prancūzas apie savo išgyvenimus parašė ir knygą.

Ar turėtume vietoj ISIS ir „Islamo valstybės“ džihadistus vadinti „Daesh“? 

„Islamo valstybės“ teroristai ir lyderiai tiesiog negali pakęsti žodžio „Daesh“ – tai frazės „al-Dawla al-Islamiya fi Iraq wa ash-Sham“ trumpinys. Šis žodis arabų kalba skamba panašiai kaip „nesantaikos kurstytojai“ (Dahes) arba „tas, kuris trypiamas“ (Daes). „Islamo valstybės“ teroristai netgi grasina visiems, kurie, kalbėdami apie juos, vartos terminą „Daesh“, nupjauti liežuvius.

Kokia būtų gėda, jeigu po išpuolių Paryžiuje ir viso pasaulio nuoširdžiai išreikšto solidarumo prancūzams mes užsimerktume prieš faktą, kad kiekvieną dieną jau ketverius metus konfliktas Sirijoje nusineša mažiausiai 200 aukų. 

Ne mažiau gėdingi ir politiniai raginimai palaikyti Sirijos valdantįjį režimą, kuris nuo konflikto pradžios pražudė net 90 proc. visų civilių aukų. Taikūs žmonės iš Sirijos apsaugą ir ramybę randa tik pasiekę saugias teritorijas, kurias kontroliuoja pajėgos, nepritariančios tiek Sirijos prezidento Basharo al Assado, tiek „Islamo valstybės“ valdymui. Bet kaip jiems pasiekti saugią priebėgą, kai virš galvų skraido naikintuvai ir krinta bombos?

Jeigu virš opozicijos pajėgų kontroliuojamų teritorijų būtų paskelbtos neskraidymo zonos, „Islamo valstybei“ tai būtų itin skaudus smūgis. Galiausiai bent šiek tiek lengviau atsikvėptų Sirijos demokratai, kurie jau ketverius metus vienu metu kovoja net su dviem aršiais priešais. Teroristų kontroliuojamų teritorijų gyventojai taip pat turėjo naudos iš neskraidymo zonų deklaravimo – galėtų priešintis teroristams.
...
Įsivaizduokite, kad pas jus užsuko draugas, kuris skundžiasi, kad jo virtuvėje apsigyveno tarakonai. Bičiulis prašo pagalbos kovoje su kenkėjais. Kartu su draugu nuvykstate pas jį į namus ir apstulbstate išvydę, kad jo virtuvėje tikrų tikriausias pragaras – nešvaru, vien purvas ir riebalai, trupiniai ir pūvantis maistas. Nejaugi jus stebina, kad tokiomis sąlygomis virtuvėje užsiveisė tarakonai? 

Galite nuodugniai sutvarkyti virtuvę, ir tarakonai, pasikeitus gyvenimo sąlygoms, išsinešdins patys. Arba galite pradėti juos persekioti, naikinti, imtis nuodų ar darbuotis šlepete. Nepaisant to, kol virtuvė atrodys kaip po karo, tarakonai niekur nedings. „Islamo valstybė“ – tarakonai, mintantys Artimųjų Rytų purvu.

Nicolas Heninas – žurnalistas ir ekspertas iš Artimųjų Rytų. Nuo 2013 metų birželio iki 2014 metų gegužės jis buvo „Islamo valstybės“ įkaitas. N. Heninas parašė knygą „Jihad Academy, the Rise of the Islamic State“ (liet. Džihado akademija – „Islamo valstybės“ iškilimas).

Skaitykite daugiau

Komentarų nėra: