«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

šeštadienis, gruodžio 19, 2015

Nauja ES sienų ir pakrančių apsaugos tarnyba


The Great wall - by Hao Wei.jpg

Europos Komisija pristatė planus, pagal kuriuos turėtų būti įkurta nauja išorės sienų ir pakrančių tarnyba, kuri galėtų įsikišti netgi tais atvejais, kai krizės ištikta šalis neduoda tokio sutikimo, jeigu būtina atkurti saugumą.

„Mes, europiečiai, nebeturime daug sienų. Turime vieną ir turime bendrą atsakomybę ją saugoti, Europos sienų ir pakrančių apsaugos tarnyba nėra atsakymas į naują poreikį. Europos sienų ir pakrančių apsaugos tarnyba turi ištaisyti mūsų Šengeno sistemos silpnąsias vietas. Mes užbaigiame tai, ką turėjome padaryti nuo pat pradžių.“

„Leiskite man visiškai aiškiai pasakyti, jog kol aš vadovauju, darysime viską, kad apsaugotume, ką esame sukūrę, ir kad darytume tai stipriau ir geriau“, – aiškino J.-C.Junckeris.

Jeano Claude'o Junckerio vadovaujama Europos Komisija antradienį pasiūlė kurti naują ES sienų ir pakrančių apsaugos tarnybą, kuri krizės atveju būtų pajėgi mobilizuoti 1 500 pareigūnų, taip pat turėtų teisę pati pirkti sau reikiamą įrangą ir naudotis Bendrijos narių siūlomais resursais.

„Vienareikšmiškai tai neturi kėsintis į valstybės narės suverenitetą. Jeigu ištinka krizė, tai tik su (valstybės. – ELTA) prašymu ir su sutikimu galėtų būti panaudojamos pajėgos užtikrinant išorinės sienos (saugumą. – ELTA)“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Daug prieštaravimų sukėlė siūlymas leisti tarnybai veikti Bendrijos narės teritorijoje be jos sutikimo, šią nuostatą iškart atmetė Lenkija. Pats J.C.Junckeris, kalbėdamas Europos Parlamente, ES šalis paragino skubiai pritarti jo pasiūlymui ir „skubiai ištaisyti Šengeno sistemos spragas“. 

Keli tūkstančiai žmonių penktadienį dalyvavo demonstracijoje Atėnuose, reikalaudami, kad Europos šalys atvertų sienas pabėgėliams iš Afrikos ir Artimųjų Rytų, informuoja BBC.


Komentarų nėra: