«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

pirmadienis, gruodžio 14, 2015

Lietuva sinchronizuoja savo elektros tinklus su Europos tinklais




Šiuo metu Baltijos elektros tinklas yra sinchronizuotas su Rusijos ir Baltarusijos tinklais. Šiandien atidarytos jungtys padės techninį pamatą Baltijos elektros tinklo sinchronizavimui su likusia Europos dalimi.


Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius gavo Jungtinių Amerikos Valstijų Valstybės sekretoriaus Johno Kerry laišką, kuriame JAV Vyriausybės vardu siunčiami nuoširdūs sveikinimai paleidžiant „NordBalt“ ir „LitPol Link“ elektros jungtis.

Lietuvos energetikos ministras teigia, kad energetikos sala laikyta Lietuva dabar turi daugiausiai tiltų. Pasak Roko Masiulio, Lietuva darbais įrodė, kad pati gali spręsti savo likimą. 

„Ir jei šiandien mus dar kas nors norės vadinti sala, turės pridurti – tai sala, turinti daugiausiai tiltų su savo partneriais“, – jungčių su Švedija ir Lenkija įjungimo ceremonijoje pirmadienį Vilniuje tvirtino Rokas Masiulis.

Lietuva su Lenkija ir Švedija yra sujungta elektros sistemai nauja technologija, pasitelkiant aukštos įtampos nuolatinę srovę. Ši technologija yra pritaikyta suderinti asinchroniškai veikiančias elektros sistemas, sudaro galimybę kontroliuoti elektros srautus ir leidžia perduoti elektrą dideliu atstumu be didesnių nuostolių. 

Šiuo metu Lietuvos elektros dažnį centralizuotai valdo ir koordinuoja dispečerinė Maskvoje. Sinchronizuodama savo tinklus su Europos tinklais, Lietuva perimtų iš Maskvos esmines sistemos dispečerinio valdymo teises ir pareigas. 

Skirtingose sistemose yra skirtingos galios – su Rusija sinchronizuota Lietuva turi 330 kilovatų elektros linijas, o Lenkijoje linijos yra 400 kilovatų. Sinchronizavimas su didesniais tinklais leidžia sistemai veikti patikimiau, užtikrina nepertraukiamą elektros tiekimą.

Kontinentinės Europos tinklams priklauso beveik visa žemyninė Europos dalis, taip pat Turkija. Tuo metu Suomija, Švedija ir Norvegija sudaro Šiaurės šalių elektros tinklą.
pagal lrytas.lt

„Šiuo atveju tikrai svarbu pažymėti, kad pavyko įveikti ir tam tikrus priešiškus Rusijos veiksmus. Jau šiandien galiu pasakyti, kad net keturis kartus Rusijos karinis laivas trukdė šiai statybai, buvo paprašyta, kad kabelio tiesimo laivas pasitrauktų iš savo vietos. Mes ir švedai protestavome, po tų protestų jie atsitraukė ir leido toliau statyti“, – LRT televizijai sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.
Rusijos karinis laivas prie „NordBalt“ kabelio

Komentarų nėra: