«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

sekmadienis, sausio 31, 2016

Zika virus


Female Aedes aegypti mosquito in the process of acquiring a blood meal from a human host.


Aedes aegypti




Zika: 
What you need to know
'The worst day of my life'



What is the Zika virus:
  • Spread by the Aedes aegypti mosquito, which also carries dengue fever and yellow fever
  • First discovered in Africa in the 1940s but is now spreading in Latin America
  • Scientists say there is growing evidence of a link to microcephaly, that leads to babies being born with small heads
  • Can lead to fever and a rash but most people show no symptoms, and there is no known cure
  • Only way to fight Zika is to clear stagnant water where mosquitoes breed, and protect against mosquito bites
bbc

Pražūtingas Zikos virusas pasiekė ir Europą
Publikuota: 2016-01-27 Autorius:

Pastarosiomis savaitėmis pasaulį sudrebino vadinamojo Zikos viruso proveržis – infekcija nustatyta tūkstančiams naujagimių, kurie dėl smegenų mikrocefalijos gimė deformuotomis, mažesnėmis nei įprasta galvomis, skelbia BBC.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šiomis dienomis pranešė, jog itin didelė tikimybė, kad virusas gali išplisti visoje Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Kad nuo jo nėra apsaugota ir Europa, patvirtina „The Independent“: Zika virusas nustatytas iš Pietų Afrikos grįžusiam Danijos piliečiui. Šio viruso simptomai: karščiavimas, išbėrimas, sąnarių skausmas ir paraudusios akys. Suserga 1 iš 5 infekuotų žmonių — liga paprastai nėra sunki, trunka kelias dienas ar savaitę. Beveik 80% užsikrėtusiųjų nejaučia jokių šio viruso simptomų.

PSO nerimą labiausiai kelia potencialus infekcijos poveikis moters įsčiose besivystančiam kūdikiui. Vien nuo 2015 m. spalio Brazilijoje nustatyta 3.500 atvejų, kai šio viruso paveikti kūdikiai gimė su mažomis galvomis ir neišsivysčiusiomis smegenimis. Dažniausiai tokie vaikai miršta. Jei išgyvena, jiems sunkiau mokytis, jie turi elgesio sutrikimų.

Tiksinti bomba

Zikos virusas nėra naujiena žmonijos padangėje. BBC pranešimu, pirmą kartą jis buvo aptiktas 1947-aisiais, tiriant beždžiones Ugandoje. Nuo to laiko būta proveržių centrinės Afrikos, Prietryčių Azijos valstybėse, Ramiojo vandenyno salose. Pernai virusas užfiksuotas Brazilijoje.

CNN praneša, jog virusas aptiktas ir Puerto Rike. Pedro Pierluisi, Puerto Riko atstovas JAV Kongrese, CNN patvirtino, kad kol kas tai – vienintelis Zikos viruso atvejis šalyje.

Pasak BBC, dabar virusas aptiktas 21 valstybėje Šiaurės ir Pietų Amerikoje bei Karibų jūros regione.

Atsargiai, uodas

Zikos užkratą platina uodai Aedes aegypti, jie veisiasi visoje Šiaurės ir Pietų Amerikoje, išskyrus Čilę ir Kanadą. Specialistų teigimu, vienintelis būdas apsisaugoti nuo viruso – valyti nusistovėjusį vandenį, kuriame gali veistis uodai. Siūloma naudoti atbaidančiąsias medžiagas nuo uodų, laikyti namų langus ir duris uždarytus.
Dėl mikrocefalijos grėsmės medikai įspėja nėščiąsias nevykti į šalis, kuriose plinta Zika virusas. Salvadore moterys skatinamos nepastoti iki 2018-ųjų.

PSO sudaryta komanda rinksis vasario 1-ąją ir spręs, ar Zikos virusą reiktų paskelbti pasauline grėsme. Pastarąjį kartą tokia grėsmė buvo paskelbta, kai Pietų Afrikoje pradėjo siausti Ebolos virusas, nusinešęs daugiau kaip 11.000 gyvybių.
vz.lt

Zikos viruso protrūkį sukėlė genetiškai modifikuoti uodai?
2016-02-03

Genetiškai modifikuoti vabzdžiai buvo užauginti, kad sustabdytų dengė karštinę, tačiau dabar kritikai baiminasi, jog šis bandymas galėjo ne padėti žmonėms, bet sukelti mirtinas pasekmes, skelbia „The Daily Mirror“.

Kritikų teigimu, Zikos viruso protrūkis, pastaruoju metu siaučiantis Amerikos žemyne, gali būti sukeltas genetiškai pakeistų uodų, kurie buvo paleisti 2012 metais.

Vabzdžiai buvo užauginti biotechnologijų mokslininkų, kad kovotų su dengė ir kitų karštligių plitimu, ir 2012 metais buvo paleisti Brazilijoje.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) susitikime Ženevoje šiuo metu svarstomos šio staigaus viruso protrūkio priežastys.

Zikos virusas pirmą kartą buvo užregistruotas 1950 metais, tačiau pastarasis proveržis grėsmingai išplito, sukeldamas apsigimimus ir daugybę sveikatos problemų Pietų ir Centrinėje Amerikoje. Manoma, jog pirmieji atvejai, užregistruoti Brazilijoje praėjusią gegužę daugiau nei 1,5 milijono sergančiųjų, buvo sukelti uodų.

Geltonosios karštligės porūšio uodai, platinantys dengė karštligės ir Zikos viruso sukėlėjus, buvo genetiškai pakeisti.

Tikslas buvo paleisti į gamtą geltonosios karštinės uodo patinus, kurie susilauktų atžalų su virusą platinančiomis patelėmis. Vėliau dėl pakeistų genų atžala mirtų nespėjusi susilaukti palikuonių.

Vis dėlto ekspertai pareiškė abejonių dėl programos veiksmingumo, teigdami, kad yra būtini tolesni tyrimai numatant galimas pasekmes.

Šeštadieninį vyresnieji sveikatos ekspertai pranešė, jog viruso proveržis gali sukelti dar didesnę grėsmę nei Ebolos epidemija, kuri nusinešė daugiau nei 11 tūkst. žmonių gyvybę Afrikoje.

„Daugeliu atžvilgių Zikos protrūkis yra blogiau nei Ebolos virusas 2014–2015 metais, – dienraščiui „The Guardian“ teigia „Wellcome Trust“ (biomedicinos tyrimų centro) vadovas Jeremy Farraras. – Tai yra tyli infekcija, galinti paveikti itin pažeidžiamą grupę – besilaukiančias mamas – ir sukelti baisias pasekmes jų kūdikiams.“

Moterims, grįžtančioms iš viruso paveiktų zonų, patariama neplanuoti kūdikio bent artimiausią mėnesį, jei jos yra užsikrėtusios.

Parengė Neringa Dovydaitytė  genetiškai modifikuoti uodai


Medikus šokiravo naujienos apie Zika virusą
„Lietuvos ryto“ televizija 2016-02-03

Amerikiečių medikai skelbia netikėtą žinią — po pasaulį plintančiu Zika virusu, pasirodo, galima užsikrėsti ir per lytinius santykius. Toks atvejis jau užfiksuotas Teksaso valstijoje. Teigiama, kad pacientas užsikrėtė santykiaudamas su asmeniu, grįžusiu iš viruso apimtos Venesuelos. Užsikrėtusiojo lyties pareigūnai neatskleidžia. Ši informacija sukrėtė mokslininkus, mat iki šiol buvo manoma, kad ligą platina tik atogrąžų uodai. Zika virusas iki šiol labiausiai siautėjo Pietų Amerikoje, o būtent — Brazilijoje.


Komentarų nėra: