«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

trečiadienis, rugpjūčio 10, 2016

Druskininkuose – grupė ukrainiečių karių

2016-08-10 / 18:54 — Rūta LankininkaitėLRT TV naujienų tarnybalrt.lt

Lietuva ir toliau teikia pagalbą sužeistiems Ukrainos kariams. Į reabilitacijos centrą Druskininkuose atvyko aštunta grupė karių, kai kuriems iš jų reabilitacijos kursas Lietuvoje skirtas jau antrą kartą.

Keturių Ukrainos karių reabilitacijos kursas Druskininkuose tęsis tris savaites.

Denisas Merzlikė – karys profesionalas – Lietuvoje jau antrą kartą. Po pirmojo sužeidimo pasveikęs, į antiteroristinės operacijos zoną grįžo po pusmečio. Antrą kartą buvo sužeistas praėjusių metų birželį ir gydosi iki šiol.

„Tarnavau 93-oje brigadoje, sužeidė netoli Krasnohorovkos, sprogus prieštankinei minai. Sutrupino kojas, sužeidė dešinį petį ir, žinoma, gavau galvos traumą“, – pasakoja D. Merzlikė,

„Patekome po minomis. Dvi paras gulėjau lauke, vėliau separatistai mane sužeistą apkeitė į savus, patekusius ukrainiečių nelaisvėn“, – prisimena kitas karys – Dmitryjus Orlovas.

Vienintelė moteris – Olesia Kotliarova – sako į savanorių batalioną „Aidar“ atvyko iškart po kruvinų Maidano įvykių. Priešakinėse linijose kariauti neteko, tačiau sužeidimų neišvengė.

„Po kontūzijos manęs gydytis niekur nesiuntė. Sakė – nepriklauso, mums trūksta žmonių ir aš turiu likti Donbase. Po poros mėnesių pradėjo suktis galva, alpau. Pakėliau skandalą ir taip atsidūriau Kijevo ligoninėje. Taigi po metų fronte pirmą kartą grįžau į civilį gyvenimą. Bet vėl noriu į frontą“, – sako O. Kotliarova.

Kiekvienam kariui skiriamas individualus reabilitacijos kursas.

„Taikom kinizeterapijos, masažines, hidroterapines, reflekso terapijas, psichologines relaksacijas, kadangi jiems labai reikia“, – vardija Karių reabilitacijos centro gydytoja Rita Šukevičienė.

Ukrainos kariai ne tik gydomi, bet jiems sudaroma galimybė pažinti Lietuvą.

„Kultūrinė veikla, išvykos, ekskursijos susitikimai tiek su mūsų kariais, su NATO kariais, kurie yra Lietuvoje. Ypatingą dėmesį skiria amerikiečių kariai, kurie atvažiuoja du kartus per mėnesį ir susitinka, bendrauja, atveža dovanų, suvenyrų“, – pasakoja Šaulių sąjungos Druskininkų III šaulių kuopos vadas Ramūnas Šerpetauskas.

Krašto apsaugos ministerija Ukrainos karių reabilitacijai šiemet skyrė 120 tūkstančių eurų, iki šiol jau gydyti 107 kariai.  lrt.lt 

Komentarų nėra: