«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

sekmadienis, gegužės 21, 2023

Mirė buvusi pirmoji šalies ponia Alma Adamkienė


Ikona, prezidentą vedusi į priekį, nuoširdžiai mylėjusi ir Valdą, ir Lietuvą, – žodžiai, apibūdinantys Almą Adamkienę 


Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / BNS nuotr.

Šilta, atidi, nuoširdžiai besirūpinanti Lietuvos žmonėmis, jos vaikais. Pirmoji įdiegusi tai, kokia turėtų būti pirmoji šalies ponia, ir atsakingai vykdžiusi šią pareigą. Su vyru prezidentu Valdu Adamkumi nuoširdžiai mylėjusi Lietuvą. Šitaip ponią Almą Adamkienę apibūdino su ja ne kartą ir oficialiai, ir neformalioje aplinkoje bendravęs buvęs Parlamento vadovas Česlovas Juršėnas. 


96 metų A. Adamkienė mirė sekmadienį Vilniuje po sunkios ligos.

Juršėnas: nuoširdžiai mylėjo Lietuvą


„Alma Adamkienė paliko neišdildomą įspūdį. Ji visuomet buvo šilta, draugiška, besirūpinanti kitais. Tokia ji mano atmintyje ir išliks“, – sakė buvęs Parlamento pirmininkas Česlovas Juršėnas.

„Šįryt perskaičiau labai liūdną žinią. Lyg ir laukėme, kad taip gali atsitikti, bet vis tiek tikėjomės, kad ta baisi žinia mūsų nepasieks ir nutols. Kaip gražiai gyveno ir Alma, ir Valdas, ir vienas kitą mylėdami, ir mylėdami mūsų kraštą Lietuvą. Tai nuostabūs žmonės“, – LRT.lt kalbėjo Č. Juršėnas.

Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / BNS nuotr.

Pastarąjį kartą kadenciją baigusį prezidentą V. Adamkų jis buvo sutikęs gegužės 18-ąją – tą dieną buvusiam Parlamento vadovui Č. Juršėnui Seime buvo įteikta Aleksandro Stulginskio žvaigždė.

Č. Juršėnas tuomet, sutikęs V. Adamkų, paklausė jo ir apie ponios Almos sveikatą.

„Jis sako: tikimės tikimės. Bet štai – tas tikėjimas nulūžo“, – apgailestavo Č. Juršėnas.

Jis sakė šią porą pamenantis nuo tada, kai V. Adamkus dar nebuvo išrinktas šalies vadovu. Buvęs politikas su žmona Jadvyga susitikdavo su prezidentu ir ponia Alma ir tuomet, kai V. Adamkus jau buvo baigęs prezidento karjerą.

„Jiedu man padarė labai malonų įspūdį, vėliau susitikdavome dažnai ir oficialiuose priėmimuose, ir šiaip, ir telefonu kalbėdavomės. O kai Valdas baigė prezidentinę tarnystę, aplankydavau Prezidento rūmuose, visuomet būdavo smagu pasišnekėti“, – pasakojo buvęs Parlamento pirmininkas.

Česlovas Juršėnas / D. Umbraso/LRT nuotr.

Su A. Adamkiene šiltai bendravo ir Č. Juršėno žmona Jadvyga.

„Ir mano amžiną atilsį žmona, kurios jau nebeturiu daugiau nei penkeri metai, labai vertino Almą už jos žmogiškumą, šiltumą, už jos tikrą rūpinimąsi ir Lietuva, ir Lietuvos vaikais, Lietuvos žmonėmis. Būtų mano Jadvyga, dabar abu liūdėtume. O dabar vienas liūdžiu ir pergalvoju ir jųdviejų ilgą gražų gyvenimą ir tarnavimą Lietuvai, ir savo, juk aš ne ką jaunesnis už Valdą Adamkų“, – liūdnai kalbėjo Č. Juršėnas.

Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / BNS nuotr.

Jis pabrėžė, kad A. Adamkienės vaidmuo buvo labai svarbus kalbant apie labdaros idėjas.

„Alma Adamkienė buvo pirmoji, kuri įdiegė pirmosios ponios įvaizdį, koks tai žmogus, kaip jis turi elgtis su kitais, ką turi veikti.

Alma iš visų jėgų veikė labdaros srityje, rūpinosi vaikais. Mes išbėgdavome iš Seimo su dovanėlėmis, kurias surinkdavo A. Adamkienės pasiuntiniai. Ji daug padėjo prezidentui, o ir paskui nuoširdžiai veikė“, – liūdėdamas sakė Č. Juršėnas.

Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / BNS nuotr.

Zuokas: Adamkienė buvo prezidento variklis


Buvusi pirmoji ponia A. Adamkienė buvo prezidento Valdo Adamkaus variklis, vedęs jį į priekį, sako buvęs sostinės meras Artūras Zuokas.

„Faktiškai ji visada buvo šalia prezidento, šalia V. Adamkaus ir, atrodytų, ji visada buvo lyg šešėlyje, bet iš tikrųjų, manau, ji buvo tas variklis, kuris prezidentą vedė į priekį“, – sekmadienį BNS sakė artimai su Adamkų šeima bendravęs politikas.

„Mano manymu, ji savo gyvenimą paskyrė pirmiausia vyrui, meilei. Ta jų abipusė pagarba buvo neįtikėtino lygio, nesu niekada girdėjęs, kad Alma kalbėdama pakeltų balsą. Visada pagarbiai, visada labai atidžiai bendravo“, – teigė jis.

A. Zuoko teigimu, A. Adamkienė buvo moters, žmonos, vyro palaikytojos pavyzdys.

Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / P. Lileikio/LRT nuotr.

Anot jo, V. Adamkui tapus Lietuvos prezidentu, ji šalyje sukūrė pirmosios ponios institutą.

„Nors Alma nebuvo labai didelė entuziastė, kad V. Adamkus kandidatuotų į prezidento postą dėl daugelio priežasčių, bet jam tapus prezidentu, ji sukūrė pirmosios ponios statusą, iki tol jis neturėjo ryškesnio turinio“, – BNS sakė A. Zuokas.

Jis priminė drauge įkurtą ir ne vienus metus veikusį A. Adamkienės labdaros ir paramos fondą. Pagrindinė šio fondo veikla buvo pagalba Lietuvos mokykloms ir vaikams.

Artūras Zuokas / E. Blaževič/LRT nuotr.

„Ji visada būdavo ta, kuri stebėdavosi, kad neįmanoma ko nors mūsų valstybėje padaryti, ko tuo metu galbūt nesugebėdavo padaryti savivalda ar valstybės institucijos. Ji sakydavo: mes visa tai padarysime“, – tvirtino A. Zuokas.

Pasak jo, A. Adamkienė aukščiausiu lygiu Lietuvai atstovaudavo ir per valstybinius vizitus, oficialius priėmimus, karalių, prezidentų viešnages šalyje.

„Ji, sakyčiau, buvo ryškiausia nuotraukos dalis“, – sakė buvęs meras.

Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / P. Lileikio/LRT nuotr.

Vizgirdienė: Adamkienė buvo moters ikona


Buvusi pirmoji Lietuvos ponia A. Adamkienė buvo tikra moters ikona, teigia jos bičiulė Birutė Vizgirdienė.

Anot jos, po ilgų sovietų valdymo dešimtmečių Adamkai atvėrė ir parodė Lietuvą pasauliui.

„Ji buvo moters ikona – švelnumas, inteligentiškumas, natūrali elegancija. Viskas, kas yra gražu ir gera, ypač gera, yra apie ją“, – sekmadienį BNS sakė B. Vizgirdienė.

Anot jos, su Valdu ir Alma Adamkais Vizgirdos susipažino prieš 25 metus grįžę į Lietuvą ir V. Adamkui pirmą kartą kandidatuojant į prezidentus.

2023.05.21 10:07

2023.05.21 11:01

Nuo to laiko B. Vizgirdienė su A. Adamkiene nuolat palaikydavo ryšį, drauge dalyvavo labdaringoje veikloje.

„Ji parodė pavyzdį visai Lietuvai, kokia turėtų būti pirmoji ponia. Man didelį įspūdį padarė, kaip prieš Kalėdas atvažiuodavo didelis sunkvežimis į Rotušės aikštę ir ten žmonės galėdavo nešti perskaitytas ar naujas knygas. Tas knygas ji vežė į kaimus vaikams, kurie neturėjo galimybės tais laikais jų įsigyti. Tokiu būdu pradėtos steigti mažos bibliotekos“, – pasakojo B. Vizgirdienė.

Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / P. Lileikio/LRT nuotr.

A. Adamkienė taip pat buvo tarptautinės Kalėdų labdaros mugės globėja.

Pasak B. Vizgirdienės, kartais organizacinės grupės pasitarimai net vykdavo pas Adamkų rezidencijoje.

„Ji labai mokėdavo išklausyti, niekada nepertraukdavo. Tuo man priminė karalienę Elžbietą II, nes teko ir su ja susitikti. Šios dvi moterys, kai tu ką nors pasakoji, jos žiūri tau tiesiai į akis. Ir matai, kad visas dėmesys yra apie tai, ką tu kalbi. Labai retas žmogus tai moka“, – sakė B. Vizgirdienė.

Anot A. Adamkienės bičiulės, jos dėmesys žmogui buvo nuoširdus ir tikras. Ji pati paskambindavo pasidomėti, kaip sekasi draugei, pasidalyti įspūdžiais.

Alma Adamkienė / BNS nuotr.

Pasak B. Vizgirdienės, pastaruoju metu, kai A. Adamkienė jau sirgo ir negalėjo vaikščioti, ji prasitardavo, jog norėtų tiesiog išeiti iš namų, pabendrauti su žmonėmis.

„Jos didžiausias skundas buvo dėl to, kad negali nueiti į parduotuvę ir paliesti kokios nors skardinės, obuolio... Sakydavo: taip noriu ištrūkti iš namų, nes jau pastaruoju metu negalėjo vaikščioti. Sakė: daugiausia pasiilgstu žmonių“, – prisiminė B. Vizgirdienė.

Komentarų nėra: