«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

šeštadienis, spalio 01, 2016

Ko dabartiniai diplomatai gali pasimokyti iš 1918 m. Lietuvos?

2016-10-01 / 15:20 — LRT.lt

Sąjunga su Saksonija, bendra valstybė su Kuršu, Britanijos protektoratas, bendra Lenkijos ir Lietuvos valstybė ar atkurta Didžioji kunigaikštystė kartu su Baltarusija – visi šie Lietuvos ateities variantai buvo svarstomi 1918–1920 metais. Pasakojimų ciklą apie tai, kaip galėjo susiklostyti Lietuvos likimas, pradeda LRT TELEVIZIJOS laida „Istorijos detektyvai“.

„Tai, kad mums 1918–1922 metais pavyko sukurti valstybę, yra pats didžiausias stebuklas. Juk pradėjome nuo nulio – nebuvo ministerijų, nebuvo departamentų, nebuvo pinigų. Buvo tik didelis noras matyti nepriklausomą Lietuvą. Ir dar buvo aistra, veržlumas, beprotiškas išradingumas ir stulbinantis įžvalgumas. Buvo žymiai daugiau šansų nebūti nepriklausomai valstybei, nei tokia tapti“, – įsitikinęs laidos vedėjas Virginijus Savukynas.

Lietuvos kelias į nepriklausomybę buvo labai sunkus, ne vien todėl, kad valstybės kūrimą pradėjome praktiškai nuo nulio, bet dar ir todėl, kad Lietuvos likimą norėjo projektuoti išorinės jėgos. Vokietija siekė įtvirtinti savo satelitinį kraštą, bolševikinė Rusija netgi trumpam laikui buvo sukūrusi Litbelą – Lietuvos ir Baltarusijos valstybę, o J. Pilsudskis svajojo apie Abiejų tautų respubliką.

„Tik didelio lietuvių politikų ir jaunų diplomatų sumanumo bei išradingumo dėka pavyko įgyvendinti Vasario 16-osios akto priesaką – sukurti nepriklausomą Lietuvą. Reportažų cikle mes atskleisime gausybę detektyvinių istorijų, kaip lietuviai iš pirmo žvilgsnio beviltiškoje situacijoje sugebėdavo surasti netikėtus sprendimus. Dabartiniai diplomatai labai daug ko galėtų pasimokyti iš savo pirmtakų, jei tik pasidomėtų Lietuvos istorija“, – teigia V. Savukynas.

Jau šį antradienį laida „Istorijos detektyvai“ atskleis, kokius planus dėl Lietuvos puoselėjo Vokietija ir kaip Lietuvai pavyko jų meistriškai išvengti.

„Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu – antradieniais 22.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ.

Komentarų nėra: