«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

sekmadienis, spalio 02, 2016

A.Melničenka valdo vieną didžiausių trąšų gamybos įmonių Lietuvoje „Lifosą“.

lrytas.lt  2016-10-02 07:34
Lietuvoje verslą turintis jaunasis Rusijos milijardierius stebina pasaulį

„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr. montažas

Skaitykite daugiau: http://verslas.lrytas.lt/rinkos-pulsas/lietuvoje-versla-turintis-jaunasis-rusijos-milijardierius-stebina-pasauli.htm?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy
„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr. montažas

Andrejaus Melničenkos jachta lekia vandeniu. Jos korpusas sukurtas taip, kad skrostų bangas faktiškai nepalikdamas pėdsakų. 300 milijonų dolerių kainuojantis laivas pasižymi unikalia submarino forma, leidžiančia jam ramiai plaukioti ir po pačią audringiausią jūrą. Viduje – kristalų blizgesys ir pirštų atspaudus skaitantys kajučių užraktai.

Ši jachta – tai ne tuščias blizgutis, rašo „Bloomberg“. Ji atspindi tą patį alkį inovacijoms, kuris ir padėjo 44 metų A.Melničenkai, užsiimančiam trąšų verslu, tapti vienu jauniausių Rusijos milijardierių. A.Melničenka valdo ir vieną didžiausių trąšų gamybos įmonių Lietuvoje „Lifosą“.

Milijardierius, bet ne oligarchas


Daugelio įmonių pajamoms Rusijoje krintant, milijardierius bando savo kompaniją „EuroChem“ paversti viena iš nedaugelio kompanijų pasaulyje, kurios gaminant trąšas naudoja mikroorganizmus ir polimerus.

„Mes norime transformuoti save iš kompanijos, prekiaujančios pigiais produktais, į kompaniją, parduodančią aukštųjų technologijų produkciją“, – sakė A.Melničenka.

Jam priklauso 90 proc. „EuroChem“ akcijų. Bendrovė savo trąšomis prekiauja Rusijoje, Lietuvoje, Kazachstane, Belgijoje, Kinijoje ir Brazilijoje.

Kompanija jau penktadalį savo produkcijos pakeitė aukštesnės vertės specializuotomis trąšomis ir toliau plečia šį segmentą.

A.Melničenkos susidomėjimas inovacijomis tarp Rusijos verslininkų atrodo keistai. Keistas atrodo ir jo kelias į sėkmę. Per jaunas, kad pasipelnytų iš 10-ojo dešimtmečio privatizacijos, kuri ir pagimdė daugumą Rusijos oligarchų.

 A.Melničenka pirmuosius pinigus pradėjo pelnyti su dviem draugais prekiaudamas valiuta dar besimokydamas Maskvos universitete.

Sugriuvus Sovietų Sąjungai trijulė įregistravo savo banką ir ėmė supirkinėti įvairias akcijas. Savo banko verslo dalį A.Melničenka pardavė 2007 m. – kaip tik prieš pasaulinę finansų krizę – ir ėmė koncentruotis į industrinę produkciją.

Grandiozinis planas


Dabar milijardierius nori savo kompaniją paversti parduotuvių tinklu, kuriame ūkininkai galėtų rasti visko, ko jiems reikia, – dirvožemio bei augalų, trąšų ir sėklų. Kompanija plečia savo paskirstymo centrų tinklą – pranešta, kad ką tik vienas jų atidarytas Vengrijoje.

Pasikeitimai kompanijoje turėtų padėti jai prisitaikyti prie neramios rinkos. Trąšų perteklius pernai jų kainas sumažino 20–30 proc. ir pakenkė įmonės pelnui.

Bet taip, kaip radikalus A.Melničenkos jachtos dizainas galiausiai pavergė skeptikus, taip ir savo kompanijos investuotojus milijardierius sugebėjo palenkti į savo pusę.

Kompanija vis dar lieka ištikima savo sprendimui už 6 milijardus dolerių Rusijoje pastatyti dvi kalio kasyklas, kurios per metus galėtų išgauti 8 milijonus kubinių tonų trąšų.

„EuroChem“ padeda tai, kad jos produkcija – nebrangi, ypač po Rusijos rublio nuvertėjimo. Kasybos sąnaudos bus mažesnės nei 40 dolerių už toną, kai tuo pat metu Kanadoje išgauti toną trąšų kainuoja 90–100 dolerių.

Svyravimų rinkoje nebijo


„Aš nesijaudinu dėl trumpalaikių svyravimų, nes matau mūsų pranašumą prieš konkurentus“, – sakė A.Melničenka.

Savo įsipareigojimą kompanijai jis pademonstravo pranešęs, kad iš savo fondo įmonei skirs 1 milijardą dolerių, o vėliau šis skaičius gali išaugti iki 1,5 milijardo.

Šį mėnesį „EuroChem“ gavo 800 milijonų paskolą eksportui iš 12 tarptautinių bankų. Dalis paskolos bus skirta refinansuoti kompanijos skolą. Kitais metais bendrovė planuoja grąžinti 1,4 milijardo dolerių. Per kelis ateinančius mėnesius skolą jau planuojama sumažinti nuo 3,3 milijardo iki 3 milijardų dolerių.

„Jei ir toliau rinka bus silpna, tai padidins mūsų rizikas. Bet kol kas lyderiai vis dar tiki kompanija ir yra pasiruošę su ja dirbti“, – sakė Maskvos banko analitikas Egoras Fedorovas.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

Komentarų nėra: