«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

antradienis, spalio 20, 2015

Prezidentė Jeruzalėje


Dalia Grybauskaitė

Jeruzalėje aplankiau Raudų sieną, kur žmonės su didele viltimi palieka savo prašymus. Palikau ir aš prašymą Lietuvai.


„Žinau, kad jūs esate tikrai atsidavusi, ir tai, ką jūs padarėte vadovaudama savo šaliai, yra išties įspūdinga ir tai įkvepia“, – kreipdamasis į Lietuvos prezidentę sakė buvęs Izraelio vadovas.

Sh.Peresas Izraelio prezidento pareigas ėjo 2007–2014 metais. Jis gimė 1923 metų rugpjūčio 2 dieną, apie 100 kilometrų nuo Vilniaus esančiame nedideliame Vyšniavo miestelyje (dabar – Baltarusija). Jis 1994-aisiais yra pelnęs Nobelio taikos premiją. Sh.Peresas 2013-aisiais buvo paskelbtas Vilniaus garbės piliečiu.

Sveikindamas Tel Avive Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva vykstančio Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo (PLEF) dalyvius, jis priminė savo litvakų kilmę ir pabrėžė, jog Izraelį ir Lietuvą sieja ne tik istorinai bei kultūriniai ryšiai, bet ir jų dydis.
„Aš jaučiuosi esąs ir litvakas, ir Izraelio pilietis. Jūs esate maži ir mes esame maži – tiek geografiškai, tiek gyventojų skaičiumi. Bet jūs esate dideli, ir mes galime būti dideli“, – kalbėjo jis.
Prisimindamas žydų istoriją Sh.Peresas priminė, kad Izraelio kalbos – jidiš bei hebrajų – „buvo atnaujintos Lietuvoje“. Jis pabrėžė, jog šiuo metu abiem šalims, kaip ir šiuolaikiniam mokslui, yra „svarbu ne dydis, o lygis“.
„Mokslo amžiuje yra esminių pasikeitimų: nebereikia sumenkinti kitų, kad taptumėte dideli. Jūs galite būti didi šalis savo pačių investicijų, savo žmonių dėka. Jūs turite nuostabius žmones – pajėgius, protingus, atsidavusius. Nors mes negalime pakeisti savo dydžio, galime tapti pavyzdžiu dėl mokslo, kuris pats išsilaiko, kuris padeda žmonėms, taip pat bendradarbiaujant mūsų šalims, keičiantis informacija, bendradarbiaujant tyrimuose, žvelgiant į ateitį šviežiomis akimis“, – sveikindamas forumo dalyvius sakė Sh.Peresas.

pagal lrytas.lt


Komentarų nėra: