«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

trečiadienis, spalio 21, 2015

Nigerijos piratai

Nigerijos uosto prieigose pirmadienį pagrobti du Lietuvos ir du Ukrainos jūreiviai, antradienį pranešė Lietuvos Vyriausybė. Pagrobti jūreiviai buvo išvežti nežinoma kryptimi. Laivas užpultas Port Harkorto uosto prieigose. Bahamų salose registruotas laivas plaukė su Komorų salų vėliava.



 Iš viso laive buvo 16 Lietuvos piliečių. Didžiąją dalį laivo įgulos sudarė Lietuvos ir Ukrainos piliečiai. Pagrobtas laivo kapitonas Ukrainos pilietis, pirmasis jo pavaduotojas Lietuvos pilietis ir dar du jūreiviai.

...šiemet tai yra dešimtasis piratų prie Nigerijos krantų užpultas laivas, kai įkaitais paimami įgulos nariai.
 pagal lrytas.lt



...šiuo metu galiojantys teisės aktai leidžia išsiųsti bet kurį Lietuvos kariuomenės padalinį užduoties vykdymui užsienyje. Tai reglamentuoja Lietuvos Respublikos tarptautinių operacijų, pratybų ir kitų karinio bendradarbiavimo renginių įstatymas.

Pagal šį įstatymą, sprendimą dėl Lietuvos kariuomenės panaudojimo užsienyje, karių skaičiaus, užduoties, buvimo užsienyje laiko priima Lietuvos Respublikos Seimas. Neatidėliotinais atvejais tokį sprendimą galėtų priimti Respublikos Prezidentas.

Respublikos Prezidento sprendimas vykdomas neatidėliotinai, o Prezidentas sprendimą teikia tvirtinti Seimui.

„Pažymėtina, kad atsižvelgiant į tarptautinės teisės nuostatas ir principus bei gerbiant kitų šalių suverenitetą, vienašališkas, nesant priimančiosios šalies sutikimo ar Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sprendimo, karinių pajėgų panaudojimas užsienyje yra negalimas“, – rašoma KAM atsakyme dėl Lietuvos karių panaudojimo užsienyje.

...nuo rugpjūčio pradžios grupė Lietuvos karių tarnauja Europos Sąjungos vadovaujamoje kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje ATALANTA prie Somalio krantų. Lietuvos kariai saugo Jungtinių Tautų pasaulio maisto programos laivą, kuris Indijos vandenynu gabena humanitarinės pagalbos siuntas Somalio gyventojams.

Įkaitus laiko sunkiai pasiekiamose vietose Nigerio deltoje

Komentarų nėra: