«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

penktadienis, vasario 10, 2017

Donaldas Trumpas: „JAV didžiuojasi vadindama Lietuvą drauge ir sąjungininke“

Publikuota: 2017 vasario 10d. 10:25 15min

Naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasiuntė pirmąją tiesioginę žinią Lietuvai. Baltieji rūmai oficialiame laiške pasveikino Lietuvą su artėjančia Vasario 16-osios švente ir pažymėjo, kad šalis jungia bendros vertybės bei įsipareigojimai.

„Amerikos žmonės prisijungia prie manęs, siųsdami sveikinimus Jums ir lietuviams 99-ųjų Lietuvos nepriklausomybės dienos, Vasario 16-osios, metinių proga“, – rašoma JAV prezidento laiške Lietuvos lyderei Daliai Grybauskaitei.

„Lietuva yra demokratijos sklaidos ir stiprinimo transatlantinėje erdvėje lyderė. Jūsų parama Ukrainos suverenumui ir teritoriniam integralumui, kaip ir jūsų pastangos didinti energetikos diversifikaciją, prisidėjo prie bendro mūsų tikslo, Europos ir regiono saugumo“, – pabrėžiama laiške.

„Lietuva yra vertinama NATO partnerė, kuri rodo nusiteikimą vykdyti įsipareigojimus gynybai, tai pademonstruoja didindama biudžetą, kad būtų pasiekta NATO sutarta riba. Be to, Lietuvos indėlis bendrose pastangose Afganistane ir kovoje su ISIS toliau demonstruoja pasiryžimą prisidėti prie globalaus saugumo“, – rašo Baltieji rūmai.

„Jungtinės Valstijos didžiuojasi vadindamos Lietuvą drauge ir sąjungininke. Laukiu bendro darbo su Jumis, siekianti bendrų tikslų“, – D.Grybauskaitei adresuotą laišką užbaigė D.Trumpas.

Kitą savaitę Lietuvos prezidentė Miunchene turėtų pirmą kartą asmeniškai susitikti su naujosios administracijos atstovu, JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u.




Publikuota: 2017 vasario 9d. 18:25 15min

Petro Porošenka Lietuvai: jūs esate patikimiausi Ukrainos partneriai


Lietuva nuosekliai remia Ukrainą, ginančią ne tik savo šalies, bet ir visos Europos laisvę, – susitikime su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka sakė Kijeve viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Šiandien atvykome čia išreikšti paramą ir solidarumą su jūsų žmonėmis tuo metu, kai stebime situacijos Rytų Ukrainoje eskalaciją“, – teigė L.Linkevičius.

Ministras ketvirtadienį Kijeve taip pat susitiko su Ukrainos užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu, Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko pirmąja pavaduotoja Iryna Heraščenko, Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos sekretoriumi Oleksandru Turčynovu, Aukščiausiosios Rados deputate Nadija Savčenko.

„Lietuvos parama Ukrainai labai svarbi. Jūs esate patikimiausi Ukrainos partneriai“, – sakė P. Porošenka.

Ukrainos prezidentas pristatė ministrui saugumo situaciją Rytų Ukrainoje ir papasakojo apie praeitą savaitę įvykusį Rusijos remiamų separatistų puolimą Avdijivkoje. Prezidentas pažymėjo, kad tebesitęsianti Rusijos agresija neleidžia pasiekti taikos ir Minsko susitarimų įgyvendinimo.

Ministras teigė, kad didelį nerimą visai Europai kelia tai, kad Rusija nevykdo savo įsipareigojimų dėl kariuomenės ir ginkluotės atitraukimo iš Ukrainos teritorijos.

L.Linkevičius taip pat informavo Ukrainos vadovus, kad šią savaitę vykusiame ES Užsienio reikalų tarybos susitikime ES ministrai pasisakė už tolesnę ES paramą Ukrainai, pozityviai įvertino Ukrainoje vykdomas reformas.

„Karo metu vykdomos reformos parodo jūsų šalies didelį ryžtą eiti europietišku keliu. Tačiau negalima nuleisti rankų, reikia toliau įgyvendinti prisiimtus įsipareigojimus, ypač kovos prieš korupciją srityje“, – sakė ministras.

Susitikimų metu taip pat aptarta tolesnė dvišalė Lietuvos parama Ukrainai, Ukrainos ir Europos Sąjungos santykių aktualijos. Ministras pažymėjo, kad Lietuva remia Ukrainos siekį dėl bevizio režimo su ES suteikimo artimiausiu metu.

Penktadienį L.Linkevičius ministras lankysis Rytų Ukrainoje.





Publikuota: 2017 vasario 9d. 16:06 15min

Prezidentė: pratybomis „Zapad 2017“ demonstratyviai ruošiamasi karui su Vakarais


Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad šiais metais Rusijoje ir Baltarusijoje vyksiančios pratybos „Zapad 2017“ demonstruoja šių šalių rengimąsi karui su Vakarais.

„Matome, kad grėsmės yra įvairios, jos didėja, tame tarpe mes laukiame su nerimu „Zapad 2017“ pratybų, kurių metu koncentruojamos labai didelės ir agresyvios pajėgos, demonstratyviai karui ruošiamasi su Vakarais“, – žiniasklaidai Rygoje sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, grėsmės iš Rytų verčia Baltijos šalis prašyti partnerių papildomų saugumo garantijų, pavyzdžiui, dėl sprendimų priėmimo greičio NATO.

Prezidentė taip pat vylėsi kitą savaitę saugumo klausimus aptarti su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u. Ji tikisi, kad kontaktas su naująja JAV administracija bus labai artimas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas ketvirtadienį sakė, kad „Zapad 2017“ tikriausiai bus didžiausios kada nors vykusios pratybos prie Lietuvos sienų.

Po ketvirtadienį vykusio NSGK posėdžio Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis savo ruožtu teigė, jog „Zapad 2017“ šiemet bus pagrindinis iššūkis Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Komentarų nėra: