«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

antradienis, liepos 24, 2018

Linas Linkevičius įvardijo strateginį Rusijos atakos prieš Lietuvą planą

lrytas.lt 2018-07-24 08:35, atnaujinta 2018-07-24 08:35

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ teigė, kad pirmadienį išplatintą žinią, kad Rusija neigia Sausio 13-osios bylos kaltinimus, supranta kaip sistemingą kaimyninės šalies žingsnį. Jo teigimu, tokie skaudūs išpuoliai, konkrečiai orientuoti į mūsų šaliai svarbius istorinius momentus, kaip atsitiktinumai suprantami būti negali.

Ministras dar pirmadienį rekomendavo Sausio 13-osios bylos teisėjams nevykti į Rusiją ir satelitines jos šalis. Tačiau paprastiems turistams sunerimti nereikėtų, „Žinių radijo“ eteryje pasakojo L.Linkevičius.

„Tačiau teisėjai, jie galimai bus persekiojami Rusijoje, nebūtinai jausis saugiai. Ir garantuoti jų saugumą būtų sunku. Bet paėmus visumą propagandinės atakos, tai čia matome mes labai daug sutapimų, nes smūgių Lietuvai šimtmečio proga tikrai buvo“, – pasakojo ministras. Jo teigimu, tarp šių įvykių galime minėti būtent šią „baltais siūlais susiūtą“ bylą, atakos prieš partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą.

„Sakykime, kad čia sutapimai. Bet ir Klaipėdos miesto tarybos nario Viačeslavo Titovo atvejis gali būti čia minimas. Visa tai kažkaip sutampa vienu metu, įžvelgiu vieną sistemą – ataką prieš Lietuva, nes per svarbiausius istorinius momentus bandoma tai daryti. O kalbant šitos bylos kontekste, bandoma sugadinti ir valstybės įvaizdį. Įžiūrėčiau tame netgi tam tikrą sistemą“, – pasakojo L.Linkevičius.

Jis pakomentavo ir praėjusią savaitę valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos narės Agnės Širinskienės ir koalicijos partnerių Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovo Juozo Bernatonio registruotą įstatymo projektą, kurio VRK nariams norima suteikti leidimą dirbti su slapta informacija. Tai bandant apsisaugoti nuo Rusijos įsikišimo į artėjančius rinkimus.

Ministras L.Linkevičius neatmeta, kad Rusija bandys paveikti rinkimus ir mūsų šalyje.

„Turime daryti prielaidas, nors faktų mes neturime. Bet pagal jau turėta praktiką, būtų labai naivu manyti, kad Lietuva bus išimtis ir nebūsime dėmesio zonoje. Gal mes nesame pati svarbiausia valstybė. Bet tai vyksta praktiškai visose šalyse, tai vyksta elektroniniu būdu, ar per įtakos agentus. Kodėl Lietuvoje to turėtų nebūti“, – svarstė L.Linkevičius. Pritardamas valdančiųjų pasiūlymui.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad Rusijos teisėsauga pirmadienį iškėlė bylas Lietuvos teisėjams ir prokurorams, nagrinėjantiems Sausio 13-osios bylą. Taip pat skaitykite:

„Rusijos tyrimų komiteto Vyriausioji tyrimų valdybą iškėlė baudžiamąją bylą Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros ir teismo pareigūnams. Jų veiksmuose įžvelgti nusikaltimo, numatomo Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso 2 dalies 299 straipsnyje (neabejotinai nekalto asmens patraukimas atsakomybėn), požymiai“, – pirmadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos tyrimų komiteto atstovė Svetlana Petrenko.

Sausio 13-osios byloje daugiau kaip 60 asmenų kaltinami karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumu, dauguma jų teisiami už akių.

Buvusį sovietų gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą ir kai kuriuos karininkus Lietuvos prokuratūra siūlo įkalinti jį iki gyvos galvos.

metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

VIDEO žinių radijas

Komentarų nėra: