«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

trečiadienis, birželio 08, 2016

Šis miestas – tarsi gerai saugoma paslaptis

Jonas Gerulis 2016-06-08 15:36  lrytas.lt
Jau nustebinęs centras Vilniuje žada dar daugiau staigmenų

Vienas garsiausių Danijos architektų Ulrikas Raysse Vilnių įsimylėjo iš pirmo karto.

ARROW architektų studijai vadovaujantis vyras  mano, kad Vilnius alsuoja kaimiško jaukumo dvasia, tačia miestas atviras drąsiems architektūriniams sprendimams. Šiuo metu Danijos architektas Vilniuje kuria žaliausią biurų pastatą Lietuvoje, o jo darbai kalba patys už save – žiniasklaidos grupės „Spiegel“ vadovybės pastatas Hamburge, Dublino koncertų rūmai, tarptautinis konferencijų centras Kalabare (Nigerija).

Architektas yra dirbęs UNESCO konsultantu, pelnęs prestižinį jauniems architektams skiriamą apdovanojimą „Europe 40 under 40“. Dabar U. Raysse vadovauja Kopenhagoje įsikūrusioje architektų studijai ARROW, kuri  plėtoja tarptautinius projektus įvairiose šalyse.

Vilnius – tarsi paslaptis

U. Raysse – vis dažnesnis svečias Vilniuje. Pasak architekto, vos valanda kelio lėktuvu ir atsiduri unikaliame istoriniame mieste.

„Vaikščiojant Vilniaus gatvėmis kyla intymumo jausmas – miestas yra nedidelis ir čia jaučiu daug kaimiško jaukumo dvasios. Patikėkite, to jausmo daugelyje Europos didmiesčių jau nepajusite. Man patinka, kad Lietuvos sostinė – labai žalias miestas, čia daug skverų ir parkų, kurie išsidėstę įvairiose miesto vietose. UNESCO saugomas senamiestis ir netoliese kylantys naujosios architektūros kūriniai – visa tai kuria labai unikalaus ir įdomaus miesto įspūdį“, – teigė Danijos architektas.

„Jei daugiau žmonių Europoje žinotų, koks Vilnius yra gražus, tikrai būtų daug daugiau atvykstančių žmonių. Šis miestas – tarsi gerai saugoma paslaptis“, – priduria architektas.

Po 10 metų miesto nepažinsite

Danijos architektas labai vertina istorinį Vilniaus architektūros paveldą, tačiau pabrėžia būtinybę plėtoti naująjį Vilnių.

„Vilnius pritraukia daug naujų verslų, daug tarptautinių kompanijų – jūsų miestas yra labai dėkinga vieta verslui plėstis. Čia daug gabių ir aukšto lygio profesionalų, santykinai mažesnės sąnaudos verslui. Todėl miestas privalo turėti aiškią viziją, kaip plėtoti rajonus, kur susitelks verslas. Vilniuje dar nesiryžtama kalbėti apie tai, kaip atrodys modernus miestas po dešimties metų – apie tai jūs turite daug diskutuoti. Mano nuomone, Vilnius po dešimtmečio pasikeis neatpažįstamai“, – mano danas.

U. Raysse įsitikinęs, kad Vilniui, kaip ir daugeliui kitų augančių miestų, svarbu užtikrinti tvarumą ir suvaldyti beatodairišką augimą. Architekto nuomone, šiuolaikiniame mieste gyvenamieji, biurų, visuomeniniai pastatai ir žaliosios erdvės turi būti šalia vieni kitų.

„Anksčiau stebėjome tendenciją – gyvenamuosius ir verslo pastatų rajonus plėtoti atskirai. Gyvenamieji rajonai buvo statomi nuošaliose vietose, kažkur toli nuo darbo. Tokios vietos yra visiškai išmirusios, kai visi išvažiuoja į darbą ir tuose rajonuose niekas nevyksta. Sujungus gyvenamuosius kvartalus su biurų rajonais ir žaliosiomis zonomis, prailginamas laiko periodas, kuomet miesto vieta išlieka „gyva“ , – teigė architektas.

Žalieji pastatai – jau ne mada, o būtinybė

U. Raysse teigimu, santykis su gamta yra ypač svarbus, o Vilnius yra dėkingas miestas įgyvendinti modernius žaliuosius sprendimus.

„Buvo metas, kai reikėdavo lipdyti saulės baterijas ant pastato stogo ar daryti kitus aiškiai pastebimus dalykus, kad žmonės suprastų, jog pastas tikrai ekologiškas. Dabar žaliojo pastato koncepcija yra labiau įsišaknijusi. Tai nėra mada, tačiau daug gilesnis požiūris, kurio esmė – žaliame pastate vyrauja kūrybiškesnė atmosfera, auga darbuotojų produktyvumas ir pasitenkinimas, tuo ką jie daro“, – pabrėžia architektas.

Žaliojo pastato koncepcija šiandien jau labiau susijusi su geometrija, pastato orientavimu bei technologiniais sprendimais. Kitaip tariant, ekologiniai sprendimai yra integruoti į patį pastatą.

Įkvėpė Neries vingis

ARROW architektai Vilniuje suprojektavo šiuo metu statomą „Green Hall 2“ verslo centrą. Šis SBA koncerno statomas pastatas kyla Vilniaus centrą juosiančiame Neries vingyje. Šiame rajone bus suformuotas „Green Hall“ slėnis, kurį sudarys „Green Hall“, kuriame dabar įsikūręs „Barclays Global Services“ Lietuvos filialas, dabar statomas „Green Hall 2“ ir numatomas „Green Hall 3“.

„Klientas reiklus ir kėlė mums aukštus reikalavimus šioje ypatingoje Vilniaus vietoje sukurti pastatą, kuris džiugintų vilniečius daugelį metų ir būtų modernios architektūros etalonu. Nors tai buvo sunkus iššūkis, architektams visada patinka dirbti su užsakovais, kurie ieško naujų idėjų, nebijo eksperimentuoti, siekia naudoti pažangiausias technologijas“, – pasakojo U. Raysse.

Pasak architekto, tik pradėjus darbus buvo susidurta su iššūkiais. Žemės sklypas yra nepatogios formos – gana nedidelis ir išlenktos formos, šioje vietoje ribojamas pastatų aukštis. Todėl sprendimą padiktavo šalia tekančios Neries vingis – pastato forma tarsi išsilenkia ir vingį atkartoja.

„Pristatėme nemažai įvairių pastato variantų – ilgai ieškojome tinkamiausių sprendimų, kol sukūrėme tikrai įdomią formą, labai natūraliai susiliejančia su aplinkiniu kraštovaizdžiu. „Green Hall 2“ išsiskiria labai gražia forma, o yra gana reta šiuolaikinėje verslo centrų architektūroje. Pripažinkime, kad daugelis verslo pastatų yra tiesiog vienodos, stačiakampės dėžės, o čia turime kai ką unikalaus“, – tvirtino U. Raysse.

Žaliausias biurų pastatas Lietuvoje

Kuriant „Green Hall 2“, projekto autoriams buvo suformuota užduotis įgyvendinti koncepciją „Kūrybiški namai pažangiam verslui“. Architektai rėmėsi žaliojo produktyvumo koncepcija, kurios esmė – ekologiniai sprendimai turi gerinti verslo centre dirbančių žmonių savijautą ir darbo efektyvumą. Todėl architektai ypatingą dėmesį skyrė natūraliai šviesai, žemam triukšmo lygiui, vėdinimo sistemai.

Pastatas suprojektuotas taip, kad kiekviena darbo vieta būtų apšviesta natūralios šviesos. Fasadams panaudotas ypatingai skaidrus stiklas, kurio šviesos pralaidumo indeksas yra net 90 procentų. Be to, veiks kartu su saule judanti automatinė fasado žaliuzių valdymo sistema, kuri užtikrins tolygų šviesos pasiskirstymą.

Projektuodami verslo centrą, ARROW architektai pasiūlė sprendimus, kaip sumažinti triukšmo lygį ir užtikrinti ramią darbo aplinką. Dviguba pastato fasado konstrukcija leis gerokai sumažinti miesto triukšmo lygį – pastato sienų garso izoliacijos koeficientas sieks 40 decibelų.

Mikroklimato kontrolės sistema užtikrins gaivų orą bei tolygų jo pasiskirstymą. Ši sistema taip pat bus labai tyli – triukšmo lygis neviršys 35 decibelų t.y. šnabždesio garso.

Architektai numatė patogias darbo zonas ir jaukias poilsio saleles, o šiltuoju metu bus galima prasiblaškyti ar padirbėti Neries krantinėje įrengtoje poilsio erdvėje.

„Green Hall 2“ bus pirmasis didelis Lietuvos verslo centras, kurio energetinius poreikius patenkins geoterminis šildymas. Šaltuoju metų laiku ši sistema teks visą pastatui reikalingą šilumą, o vasarą geoterminė energija bus naudojama „Green Hall 2“ vėsinimui.

Darbuotojų patogumui bus įrengtas neribotas skaičius dviračių saugojimo vietų su dušo kabinomis ir persirengimo patalpomis šalia, o šalia jo bus įrengta ir spartaus elektromobilių įkrovimo aikštelė.

Architektai numatė patogias darbo zonas ir jaukias poilsio saleles, o šiltuoju metu bus galima prasiblaškyti ar padirbėti Neries krantinėje įrengtoje poilsio erdvėje.vizualizacija


Skaitykite daugiau: lrytas.lt

Komentarų nėra: