«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

penktadienis, vasario 16, 2024

Vasario 16-osios minėjimas.

 

Blinkenas sveikina Lietuvą: JAV didžiuojasi mūsų laiko patikrinta draugyste ir sąjunga su Lietuva 

LRT.lt 2024.02.16 17:37

Antony Blinkenas / AP nuotr.

Valstybės atkūrimo dieną mininčią Lietuvą ir jos žmones sveikina ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Sveikinime jis teigia, jog turtinga Lietuvos istorija ir nepalaužiamas atsidavimas demokratijai įkvepia visus.


„Jungtinių Amerikos Valstijų vardu, nuoširdžiai sveikinu Lietuvos žmones, švenčiančius savo nepriklausomybę“, – rašoma A. Blinkeno sveikinime.

Jis citavo JAV prezidentą Joe Bideną, kuris savo kalboje, pasakytoje vasarą Vilniaus universitete, teigė, jog „Lietuva šiandien yra laisvės ir galimybių tvirtovė, išdidi Europos Sąjungos ir NATO narė.“

„Šiais metais švęsite 20-ąsias savo narystės abiejose organizacijose metines, pažymėdami savo reikšmingą dalyvavimą demokratinėse bendruomenėse.

Turtinga Lietuvos istorija ir nepalaužiamas atsidavimas demokratijai įkvepia mums visus. Švęsdami Lietuvos nepriklausomybę, prisimename vertybes, kurios sieja mūsų tautas – tai atsidavimą laisvei, žmogaus teisėms ir teisinei valstybei“, – sveikindamas Lietuvą teigė A. Blinkenas.

Jis taip pat tvirtino, kad JAV didžiuojasi laiko patikrinta draugyste ir sąjunga su Lietuva.

„Kartu mes kovojome su iššūkiais ir šventėme pergales, puoselėjome bendrais principais grindžiamą partnerystę. Mes ir toliau tvirtai laikomės bendrų įsipareigojimų užtikrinti NATO tvirtumą, remti Ukrainą besitęsiančios Rusijos agresijos akivaizdoje, ir palaikyti tuos, kurie kovoja prieš autokratiją. Dar kartą nuoširdžiai sveikinu ir linkiu sveikatos, klestėjimo ir saugumo visiems Lietuvos žmonėms“, – rašoma JAV valstybės sekretoriaus sveikinime.



Landsbergis: sėdėti neužtenka – darom, kad Lietuva išliktų, o Stalinas nupliktų 

Domantė Platūkytė, LRT.lt  2024.02.16 14:39

Vasario 16-osios minėjimas. Vytautas Landsbergis kreipiasi iš Signatarų namų balkonėlio / L. Bartkaus / LRT nuotr.

„Noriu, kad Lietuva išliktų, mat pilies neliks, jei neliks pilėnų. Norėkime ir darykime. Sėdėti ir norėti kitokios Lietuvos nepakanka. Darom, kad Lietuva išliktų, o Stalinas nupliktų“, – taip Vasario 16-ąją iš Signatarų namų balkonėlio į susirinkusią minią kreipėsi pirmasis nepriklausomos Lietuvos vadovas, profesorius Vytautas Landsbergis.


„Sveikinu jus garbingoje istorinėje susitikimų vietoje, kol dar susitinkame. Džiaugiuosi jūsų solidarumu, dėmesiu nepriklausomos Lietuvos praeičiai ir ateities vilčiai. Sveikinu visus, kurie mus šiandien girdi“, – į susirinkusią minią kreipėsi V. Landsbergis.

„Gerai, kad nėra tų, kurie norėjo, kad niekas negirdėtų“, – pridūrė profesorius.

Po šių žodžių minioje pasigirdo plojimai.

Pasak V. Landsbergio, nors šalia mūsų vyksta karas, atrodome gyvenantys „laimingoje taikos salelėje“.

Vasario 16-osios minėjimas. Vytautas Landsbergis kreipiasi iš Signatarų namų balkonėlio / L. Bartkaus / LRT nuotr.

„Iš tiesų – mūsų dar dronais nebombarduoja, dar neužleido milijonų skėrių. Ar negerai? Galime sau leisti visokias tarpusavio peštynes. Nors šių kaip tik reikėtų vengti. (...) Gal jie (ukrainiečiai) dar kurį laiką apgins mus nuo skėrių“, – sakė profesorius.


Visgi, tęsė V. Landsbergis, ir Europoje yra „pakankamai daug priekvailių“, kurie mano, kad geriau tegu miršta žmonės Ukrainoje – neva kodėl mums reikėtų rizikuoti savo patogumais?

„Bet jei Maskvos carai siekia karo, ne taikos, o taip ir yra, tai karas prieš visokius kitokius jiems yra gyvenimo ir mirties prasmė. Po klausimėlio ateis ir atsakymėlis. Vienas jau atėjo – Vakarai nenori išrauti putinizmo, kaip kadaise rovė ir buvo užsimoję išrauti hitlerizmą.

Vasario 16-osios minėjimas. Vytautas Landsbergis kreipiasi iš Signatarų namų balkonėlio / L. Bartkaus / LRT nuotr.

Ne, putinizmas tegul pabūna – kas gi mes be Rusijos? O didelis atsakymas tokiems prietrankoms ateis vienas – jei ne jūs putinizmą, tai hitlerininkai ir putininkai išraus jus, užvaldys totaliai Jungtines Tautas ir išmėtys disidentus“, – įspėjo profesorius.

Jo teigimu, jau nuo Stalino ir Brežnevo laikų „skambėjo rusofašistų giesmės“, kad Vakarai – supuvę ir turės būti sunaikinti.

„O dabar mes Lietuvoje esame Vakarai. Bet jei nenorime žūti po pasaulio šiukšlių krūva, nutarkime nežūti, būti. Lietuvos prezidentai ir ministrai, ar galėtumėte susiėmę už rankų stoti į Baltijos kelią? Nejau misija neįmanoma? Nes jei ir tokia misija neįmanoma, tai nesate grėsmių aukštumoje“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Vasario 16-osios minėjimas. Vytautas Landsbergis kreipiasi iš Signatarų namų balkonėlio / L. Bartkaus / LRT nuotr.

Iš Signatarų namų balkonėlio profesorius linkėjo Lietuvai išlikti.

„Noriu, kad Lietuva išliktų, mat pilies neliks, jei neliks pilėnų. Norėkime ir darykime. Sėdėti ir norėti kitokios Lietuvos nepakanka. Darom, kad Lietuva išliktų, o Stalinas nupliktų. Ir Leninas galų gale būtų palaidotas, rastų ramybę. Atšoktų pradžiai nuo buvusios kolonijos Ukrainos.

Šalin kolonializmą. Žmonijos mokytojas iš Nazareto visiems linkėjo ramybės. Ir Leninui, ir Putinui, ir Trumpui. Ramybės“, – sakė profesorius.

LRT yra žiniasklaidos priemonė, sertifikuota pagal tarptautinę Žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą

Komentarų nėra: