«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

ketvirtadienis, kovo 26, 2020

Lietuvos robotikos įmonė kuria visame pasaulyje unikalų dezinfekcijos robotą

 2020.03.26 15:48  LRT.LT

Kaune įsikūrusi lietuvių robotikos įmonė „Rubedo systems“ kuria pasauliniu mastu unikalų dezinfekavimo robotą, kuris gali padėti kovoti su koronavirusu COVID-19.

„Dezinfekavimo procesas kelia rimtą grėsmę žmonėms užsikrėsti virusais. Taigi mūsų kuriamas autonominis robotas galėtų efektyviai išspręsti problemą ir užtikrinti, kad mūsų darbuotojai būtų visapusiškai apsaugoti “, - teigė Paulius Rakauskas, UAB„ Rubedo systems “verslo plėtros vadovas.


Idėja suprojektuoti tokį autonominį roboto prototipą kilo tarp technologijų kūrėjų, prasidėjus koronaviruso COVID-19 protrūkiui Kinijoje. Bendrovės specialistai susisiekė su amerikiečių kompanija, gaminančia dezinfekavimo įrangą, ir pasiūlė bendradarbiauti kuriant robotą kaip savaiminį važiavimo dezinfekavimo įrenginį. Amerikiečiai išreiškė didelį susidomėjimą šia idėja ir darbas buvo pradėtas nedelsiant. Robotas pirmą kartą buvo pristatytas Azijos rinkoje, ten, kur įvyko COVID-19. Pirmasis roboto prototipas netrukus pradės veikti ligoninėje Honkonge.
Kelios pasaulio kompanijos siūlo mobiliuosius robotus, galinčius dezinfekuoti patalpas ultravioletiniu UV spinduliuote. Vis dėlto metodas nėra labai efektyvus ir turi daugybę šalutinių poveikių aplinkinei įrangai ir žmonėms.
Lietuvos technikų suprojektuotas robotas turi daugybę privalumų. Visų pirma, dezinfekavimo procesas apima tam tikrų garų purškimą ant sienų, rankenų, stalų, kėdžių, rūkas gali būti purškiamas ir ant medicinos įrangos.

Garai prasiskverbia pro mažiausias patalpų ar įrangos angas, kurių kitaip nebuvo galima lengvai pasiekti ar dezinfekuoti įprastomis priemonėmis.

„Dezinfekavimo garai yra saugūs bet kokiems paviršiams. Pats dezinfekavimo būdas sunaikina 99,999 procentus bakterijų, virusų, grybelių, įskaitant COVID-19. Kambarys tampa praktiškai sterilus, - sako ponas Rakauskas.

Dizaineriai paminėjo ir kitą mašinos pranašumą - po dezinfekavimo neatsisako jokių toksiškų medžiagų, o tik deguonies ir vandens garų. Šis dezinfekavimo būdas yra visiškai saugus žmonėms. Jis taip pat tinka dezinfekuoti maisto produktus.

Autonominis robotas veikia kruopščiai ir labai tiksliai. Robotas gali pakartotinai dezinfekuoti, taip palaikydamas patalpas visam laikui sterilias. Šis metodas žmonėms suteikia pakankamą apsaugą, nes jiems nereikia apsigyventi galbūt užkrėstose patalpose ar bandyti dezinfekuoti vietą rankiniu būdu. Robotas gali nubrėžti aplinką ir nustatyti kelią, kuriuo jis eina, kad apdorotų paviršius. Robotas gali kruopščiau išvalyti patalpas pagal iš anksto nustatytą kelią ir gali pakartoti veiksmą daug dažniau.

Operatorius gali nustatyti dezinfekavimo operacijos periodiškumą ir laiką. Robotas gali dezinfekuoti vietą, kai to reikia, ir valdomas nuotoliniu būdu, ty per išmanųjį telefoną ar kompiuterį.

Autonominis robotas turi didelę potencialą ateityje. Robotas gali būti pritaikytas ligoninėse, karantino vietose, biuruose, švietimo įstaigose, prekybos centruose, sandėliuose, įvairiose viešose vietose, tokiose kaip stotys ar oro uostai.

Kai įmonė užbaigs prototipą, ji vis tiek toliau tobulins savo dizainą ir funkcionalumą. Šiuo metu UAB „Rubedo systems“ ieško papildomų investicijų ir ketina dalyvauti MITA skelbiamame inovatyvių idėjų konkurse „Gelbėjimo inovacija: sustabdyk COVID-19“ ir ES investavimo priemonėse „Inostart“ ir „Ino-čekiai“.

„Tiesiog nuostabu matyti, kad technologijų kūrėjai aktyviai įsitraukia į kovą su COVID-19 ir siūlo rinkai įvairius novatoriškus sprendimus. Tokios idėjos gali turėti proveržį ir padėti pasauliui, todėl valstybė sieks numatyti finansavimo sąlygas, palankias inovatyvių projektų plėtrai, sako Kęstutis Šetkus, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktorius.

Komentarų nėra: