«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

ketvirtadienis, kovo 12, 2020

FED veiksmas nepadėjo: JAV akcijos pinga 10%, blogiausia diena nuo 1987-ųjų

Publikuota: 2020-03-12
Paulius Čiulada  „Verslo žinios

Europos akcijų rinkas ketvirtadienį sukrėtus didžiausiam istorijoje pigimui, tuo pačiu pasekė ir atsidariusios JAV biržos. JAV Federalinis rezervų bankas (FED) iš arsenalo išsitraukė 1 trln. USD vertės instrumentą ir bandė gesinti gaisrą, bet akcijų kritimas buvo apmažintas tik trumpam.

JAV akcijų biržos, kurios šią savaitę dėl koronaviruso plitimo baimių oficialiai jau įžengė į vadinamąją meškų zoną (nuo ankstesnės viršūnės krito jau daugiau nei 20%), šiandien atsidarė po antrą kartą šią savaitę trumpam sustabdytos prekybos ir kaipmat patraukė žemyn.

Prekybos sesija prasidėjo JAV akcijų indeksui „Dow Jones Industrial Average“ krentant iki 9,5%, tačiau kritimas prislopo apie intervenciją paskelbus FED.

FED pranešė, kad dar ketvirtadienį padidins savo vienos nakties finansavimo operacijų apimtį iki daugiau nei 500 mlrd. USD, o penktadienį pasiūlys daugiau atpirkimo (repo) operacijų, tad bendra papildomai įliejamo likvidumo suma penktadienį pasieks 1 trln. USD.

FED taip pat išplėtė sąrašą vertybinių popierių, kuriuos gali pirkti iš savo rezervų, skelbia CNBC.

Kritimas atsinaujino

Toks FED žingsnis iki 6-7% sumažino pagrindinių JAV akcijų smukimą, tačiau neilgam. Praėjus porai valandų pagrindiniai JAV biržų indeksai vėl smuko iki 10%.

22.30 val. Lietuvos laiku „Dow Jones Industrial Average“ buvo smukęs 9,99%, arba labiausiai nuo 1987 m. juodojo pirmadienio, kai indeksas buvo nugarmėjęs daugiau nei 22%.

VŽ rašė, kad JAV sustabdžius visus skrydžius iš Europos ir koronavirusui tapus pasauline pandemija, vienas pagrindinių Europos akcijų indeksų „Stoxx Europe 600“ per dieną smuko 11%. Tai didžiausias istorijoje indekso dienos kritimas, pažymi CNBC.

Jungtinės Karalystės akcijų indeksas FTSE 100 per dieną nuvirto 9,8%, Prancūzijos CAC 40 – 12,3%, Vokietijos DAX – 12,2%. Italijos akcijų indeksas FTSE MIB smigo 17%, irgi labiausiai istorijoje.

Baltijos biržoms, šiandien smukusioms 10%, tai taip pat buvo blogiausia diena istorijoje.


11 metų bulių pasaka baigta – „Dow Jones“ meškų teritorijoje

Nestabiliame fone investuotojai neišdrįso likti su akcijomis visam savaitgaliui

Komentarų nėra: