«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

pirmadienis, balandžio 08, 2024

Vokietijos brigada Lietuvoje.

 

Lietuvoje pasirodžius pirmiesiems Vokietijos brigados kariams – Kremliaus pyktis 

2024.04.08 13:41 LRT.lt 

Dmitrijus Peskovas / AP nuotr.

Pirmadienį Vilniuje sutikti pirmieji Lietuvai priskirtos Vokietijos brigados kariai – į sostinę atvyko per 20 karių ir Vokietijos kariuomenės sausumos pajėgų vadas Alfonsas Maisas. Į tai sureagavo Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ir teigė, kad tai „įtampos eskalavimo tęsinys“.


„Tai yra įtampos eskalavimo tęsinys, sukuriantis pavojaus židinius prie mūsų sienų, o tai, žinoma, reikalauja imtis specialių priemonių savo saugumui užtikrinti“, – Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS cituoja D. Peskovą.

Jis aiškino, kad Rusija neigiamai vertina tokius Vakarų žingsnius, kaip Vokietijos nuolatinės brigados dislokavimas Lietuvoje.

Berlynas 2022 m. vasarą įsipareigojo Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą – toks sutarimas numatytas Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir prezidento Gitano Nausėdos pasirašytame komunikate.

Po ilgą laiką trukusių diskusijų praėjusių metų gruodį Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrai pasirašė brigados dislokavimo veiksmų planą. Berlynas į Lietuvą atsiųs 122-ąjį šarvuotąjį pėstininkų batalioną, šiuo metu dislokuotą Oberfichtacho mieste pietų Vokietijoje, ir 203-ąjį šarvuotąjį batalioną, esantį Augustdorfe vakarų Vokietijoje.

Vokietijos kariuomenė / Shutterstock nuotr.

Šiuo metu Lietuvoje esanti priešakinių pajėgų kovinė grupė bus performuota į daugianacionalinį batalioną ir taps sudėtine brigados dalimi.

Iš viso į Lietuvą ketinama perkelti apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių. Dalis jų atvyks su savo šeimomis.

Planuojama, kad iki 2026 m. į Lietuvą bus perkelta didžioji brigados dalis. Vokietijos gynybos ministro Boriso Pistoriuso teigimu, pilną operacinį pajėgumą brigada įgis 2027 m.

Komentarų nėra: