«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

šeštadienis, kovo 02, 2024

Lenkija. Lenkija gaus aukščiausios klasės pasaulyje priešlėktuvinę ir priešraketinę gynybos sistemą

 

2 500 000 000 $. „Tai bus antra pasaulyje ir pirma Europoje.“ Kas bus Lietuvos pašonėje

2024-03-02 MTPC / technologijos.lt

©Northrop Grumman (Stop kadras) | youtu.be

Lenkija pasirašė sutartį dėl integruotos priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos valdymo sistemos IBCS pristatymo.

Lietuvos pašonėje auga didžiulė karinė galia. Lenkija pasirašė sutartį dėl integruotos priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos valdymo sistemos IBCS pristatymo. Sutarties vertė net 2,53 mlrd. USD.

Tai bus antra pasaulyje ir pirma Europoje šalis, turinti tokią galingą oro gynybos sistemą.

Užsakytos įrangos pristatymas turi būti baigtas 2024-2031 m.

Detali sutarties apimtis apima pasirinktų ryšių įrenginių „Wisla“ ir „Narew“ sistemoms, pasyviųjų IFF identifikavimo sistemų, kriptografinių įrenginių pirkimą, programinės įrangos darbų įgyvendinimą, laboratorijų infrastruktūros išplėtimą, „Wisla“ ir „Narew“ sistemos radarų ir paleidimo įrenginių integravimą IBCS sistemoje, taip pat pointegraciniai testai, apimantys visų „Narew“ ir „Wisła“ rinkinių elementų sąveiką.

Sutartyje taip pat numatoma logistinė ir techninė pagalba bei atsarginės dalys.


IBCS – sistema, svarbesnė net už naujausias „Patriot“ raketas
 
Integruota oro ir raketinės gynybos valdymo sistema IBCS (angl. Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) suteiks Lenkijai galimybę sukurti visiškai į tinklą orientuotą priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemą, be klasikinių sprendimų trūkumų.

Kalbant apie senesnes „Patriot“ sistemos versijas, naudojamas, be kita ko, Ukrainoje, kalbame apie centrinį valdymo tašką, kurį sunaikinus, dėl orlaivių antskrydžių „nutildomi“ prie jo prijungti paleidimo įrenginiai.

Savo ruožtu IBCS sistemos atveju visos „Patriot“ ir „Narew“ sistemos bus sujungtos į tinklą, o tai panaikins, pavyzdžiui, vieną komandinį tašką, vadinamąjį EOC (angl. Engagement Operation Center). Tačiau tai nereikš konkrečių paleidimo įrenginių ir radarų pašalinimo iš veiksmų. Juos galima tiesiog prijungti prie kito tinkle matomo EOC, kuris užtikrins veiklos tęstinumą.

Be to, IBCS sistema taip pat leidžia tokias kombinacijas kaip „Patriot“ šaudymas į taikinį, aptiktą kitos sistemos, pavyzdžiui, „Narew“, radaro. Dar vienas didžiulis privalumas – taikinių skirstymas į kategorijas ir kova su jais naudojant pačius efektyviausius metodus, o tai labai praverčia per masines atakas įvairių rūšių ginklais, kaip matyti Ukrainoje.

Bepiločių orlaivių, sparnuotųjų raketų ir balistinių raketų atakos atveju IBCS sistema leidžia, pavyzdžiui, sumažinti PAC-3MSE raketų naudojimą, kurių vertė siekia 5-7 mln. USD už vienetą, kai tą patį taikinį gali numušti „Pilica“ arba „Narew“.

Taigi, Lenkija gaus aukščiausios klasės pasaulyje priešlėktuvinę ir priešraketinę gynybos sistemą, su kuria praktiškai galės konkuruoti tik Izraelio daugiasluoksnė gynybos sistema.

Komentarų nėra: