«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

trečiadienis, rugpjūčio 30, 2023

Kalba. Sanskrito ir lietuvių kalbos panašumai

 

Similarities Between Sanskrit and Lithuanian

Bahador Alast  2023-08-30

Lietuvių ir sanskrito kalbos yra indoeuropiečių kalbos, turinčios daug bendro. Nors lietuvių kalba keitėsi per pastaruosius tūkstančius metų, kaita nebuvo tokia didelė, kaip kitos indoeuropiečių kalbos, todėl lietuvių kalba išlaikė daug senų bruožų, kurie randami tik senovės kalbose, tokiose kaip sanskritas.

Šiame vaizdo įraše tyrinėjame kai kuriuos bendrumus tarp dviejų kalbų: sanskritą atstovauja Arnika, o lietuvių – Paulius.

Pauliaus Instagram puslapis

Nuoroda į epizodą, kuriame dalyvavau Pauliaus podcast'e („The Ink Well“):


Jei norėtumėte dalyvauti būsimame vaizdo įraše, būtinai sekite ir praneškite man Instagram: https://www.instagram.com/bahadoralast/

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad subtitruose po क trūksta „:“, jis turėtų būti „क:“, taigi transliteracijoje jis turėtų būti perskaitytas kaḥ, kad būtų galima jį pritaikyti.

Sanskritas (संस्कृत) yra viena iš seniausių indoarijų kalbų. Tai pagrindinė induizmo liturginė kalba ir kai kurie budizmo bei džainizmo tekstai. Šiandien kai kuriose Indijos dalyse sanskritas vis dar vartojamas kaip pagrindinė kalba. Sanskritas padarė didelę įtaką kalboms už Indijos subkontinento ribų. Sanskrito rankraščiai ir užrašai buvo rasti Kinijoje, Indonezijoje, Mianmare, Kambodžoje, Laose, Vietname, Mongolijoje, Tailande, Malaizijoje, Uzbekistane, Turkmėnistane, Tadžikistane, Kazachstane, Korėjoje, Japonijoje ir kitose pasaulio šalyse. Labai dažnai randami žodžiai, kilę iš sanskrito kinų, kinų ir tibetiečių kalbose, tajų, khmerų ir laosų kalbose. Austroneziečių kalbos, tokios kaip javiečių, malajų, tagalogų ir indoneziečių, taip pat dalį savo žodyno kildina iš sanskrito. Europos kalbose, įskaitant anglų kalbą, taip pat yra žodžių, kilusių iš sanskrito.

Lietuvių kalba yra baltų kalba, kuria daugiausia kalbama Lietuvoje, kur ji yra oficialioji kalba. Tai taip pat viena iš oficialių Europos Sąjungos kalbų. Lietuvių kalba yra unikali tuo, kad ji yra viena iš dviejų gyvų baltų kalbų kartu su latvių kalba, o tarp indoeuropiečių kalbų lietuvių kalba yra išlikusi daug senųjų bruožų, kurių yra tik senovės kalbose, tokiose kaip sanskritas ar senovės graikų kalba. Dėl to lietuvių kalba yra svarbi, nepaisant nedidelio gimtoji kalba, nes kalba yra labai svarbi atkuriant protoindoeuropiečių kalbą. Kelis dešimtmečius lietuvių kalba buvo draudžiama švietime ir leidyboje. Tai įvyko dėl Rusijos imperijos sukilimo, o lietuvių kalbą uždraudė Lietuvos generalgubernatorius Michailas Muravjovas, visiškai uždraudęs vartoti lotynišką abėcėlę. Tačiau lietuviškos knygos ir toliau buvo spausdinamos per sieną Rytų Prūsijoje ir kontrabanda įvežamos į šalį.

Komentarų nėra: