«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

šeštadienis, gegužės 09, 2020

Svajojo Lietuvą paversti naujuoju Singapūru: daugelis tik palingavo galvomis – tai visiška utopija

EUGENIJA GRIŽIBAUSKIENĖ delfi.lt
Vaikystėje, kai nuvažiuodavau pas senelį į kaimą Zarasų rajone, eidavome į bažnyčią. Ten matydavau, kad kai kurie vaikai – basi ir apiplyšę. Senelis sakydavo: „Pereik per kaimą ir gerai apsidairyk. Jeigu kaimo žmogus neturi sodo, daržo ar gyvulių ūkio, jis negali nieko parduoti. Tai iš kur jis gali paimti pinigų, kad nupirktų vaikams drabužių“. Tai – pradžių pradžia, elementarus dėsnis, bylojantis, kad norint kažką turėti, pirmiausia reikia pagaminti, parduoti arba apsikeisti“, – tvirtina buvęs pirmosios Vyriausybės pramonės ministras Rimvydas Jasinavičius. <...>

Apie Singapūro modelį 

Lankydamasis Singapūre, R. Jasinavičius susižavėjo toje valstybėje naudojamu ekonomikos vystymo modeliu, kurį, būdamas ministru, užsimojo pritaikyti nepriklausomoje Lietuvoje.

„Kas mane ypatingai sudomino? Lietuvai Singapūrą būtų galima panaudoti kaip istorinį pavyzdį. Kai Singapūras atsiskyrė ir išsilaisvino iš kolonijos, jų valstybė pagal teritoriją ir gyventojų skaičių buvo panaši į Lietuvą. Visa jos ekonomika tuomet rėmėsi kiaulių ir vištų auginimu, nebuvo jokios pramonės. Išsikovoję nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos, jie pradėjo strateginio vystymosi kelią, kuris buvo padalintas į kelis, 15-os metų etapus.

Pirmasis etapas – visuotinis ekonomikos pervedimas iš agrokomplekso į pramoninį, antrasis – pradėti gaminti aukščiausios pridėtinės vertės produkciją, vystant technologinio lygio pramonę ir trečiasis – iškelti tą pramonę į kitas šalis, tiekiant jai vadybinę ir finansinę pagalbą.

Ir ką gi, ta šalis, 1964 metais dar buvusi žemiausiose pozicijose, jau 2000-iaisiais pateko į pirmąjį gerovės valstybių dešimtuką. Tie etapai mane labai žavėjo ir aš pradėjau siūlyti tokį modelį rinktis Lietuvai, – sukurti 15-os metų strategiją“, – iki šiol Singapūro pasirinktu modeliu žavisi pašnekovas. <...>

Skaitykite daugiau: delfi.lt

Komentarų nėra: