«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

sekmadienis, gegužės 06, 2018

Rimvydas Valatka. Kas nusvers – Grybauskaitės meilės laiškai ar 24 klausimai Karbauskiui?

Rimvydas Valatka,
Delfi.lt 2018 m. gegužės 6 d. 18:09

Laukdami sacharininių Prezidentės ir valstiečių sveikinimų su Skaliko diena ir naujo žurnaliūgų išrūšiavimo į jiems gerus ir blogus, žiūrim, ką turim? Prezidentės didžiausias fiasko ne juokais išgąsdino jos gerbėjus: mūsiškę muša! Karbauskis su Širinskiene staiga tik strykt ir kvykt: tai dabar jau jie muš – nebe juos!

Konservatoriai – kryžium už Grybauskaitę. Net kai kurie intelektualai brazauskiškai stena, kad nieko čia tokio, vsio zakonno su tom prezidentinėm zadanijom. Tikra valstybininkė, šaunuolė mūsų Prezidentė! Megztosios beretės neršia ir niršta. Landsbergis Sr skalikams siūlo eiti ieškoti žibučių.

Atprato žmonės nuo kritikos, ar ką? Rusiškos salietros stūmimo be muitų, žemių užgrobimo, gretų, levučių ir principingo MP neprincipingumo eroje įsijautė į teisuolių vaidmenis? Ne per greitai?

Dar greičiau – antruoju kosminiu greičiu Karbauskis ir jo Sančas Pansa Širinskienė išvedė save į žiniasklaidos laisvės gynėjų orbitą. Iš to strioko Karbauskio teologė net pamiršo, o gal nė nežinojo, kad laisvi žmonės paprastai gina ne žiniasklaidos, o spaudos ir žodžio laisves. Bet gali būti, kad Naisių kolchoze jos taip ir vadintos – žiniasklaidos, kad ją kur velnias, laisvėmis.

Ar ne per greit valstiečiai tapo žiniasklaidos gynėjais ir moralės autoritetais? Išgerkit vandens ar kokio pieno, susiraskite 24 Jakilaičio klausimus Karbauskiui, įkvėpkit ir surašykit atsakymus bent į pirmus penkis šešis klausimus, o tada galima ir pasišnekėti.

Kaip ne kaip, Prezidentė rusiškos salietros nestumdo, neturi nei neteisėtų 35 000, nei teisėtų 500 hektarų ariamos, ir pilies ant Kauno marių kranto „Agrokoncernas“ jai, išvengiant PVM, nestato. Antra, valdyti jai liko tik metai.

Kad ir kaip nedemokratiškai Prezidentę pristato meilės laiškai Masiuliui, kad ir kokia primityvia intrigante, dažnai nesusigaudančia politikoje, ji iš jų išlenda, užtenka perskaityti 24 klausimus Karbauskiui, atsakymų į juos norisi šimtus tūkstančius kartų labiau, kaip mėgsta skaičiuoti Naisių ponas, nei Prezidentės apkaltos.

Klausimus Karbauskiui jau pamiršote? Štai keletas jų.

Kada ir kokiomis aplinkybėmis su jumis susijusios įmonės tapo rusiškų trąšų importuotojomis? Kodėl, ES pradėjus taikyti antidempingo muitus Rusijos azotinėms trąšoms, su jumis susijusios įmonės pradėjo įvežti „nešvarią“ salietrą su fosforo ar kalio trąšų priemaišomis? Ar su jumis susijusios įmonės iš tiesų įveža maišytas trąšas, siekdamos išvengti antidempingo muitų, ar tik pateikia Lietuvos institucijoms suklastotus dokumentus, esą tos trąšos turi jau minėtų priemaišų, ir joms antidempingo muitai netaikomi? 

Pone Karbauski, gal galite papasakoti, kaip su jumis susijusios įmonės perėmė prekybos rusiška žemės ūkio technika verslą – kada, iš ko ir už kiek? 

Ar su jumis susijusios įmonės, įveždamos „nešvarią“ salietrą ir taip išvengdamos antidempingo muito, galėjo per metus nesumokėti 3,25 mln. eurų mokesčių? Ar paaiškėjus, kad Rusijos trąšų gamintojai su savo parankiniais Lietuvoje sugalvojo schemą, kaip apeiti antidempingo muitus, Europos Komisija tokius muitus turėtų taikyti visoms Rusijoje pagamintoms azotinėms trąšoms? 

Gal galite prisiminti aplinkybes, kuriomis Prunskienės vadovaujama Žemės ūkio ministerija grūdų valymą ir džiovinimą buvo prilyginusi perdirbimui? Ar partijos, kurios vicepirmininkas minimu metu buvote, vadovės Prunskienės vadovaujamos ministerijos skelbiami paraiškų priėmimo terminai galėjo būti tokie trumpi, kad paraiškas parengti galėjo spėti tik su jumis susijusios įmonės? Pone Karbauski, gal galite nurodyti, kodėl su jumis susijusios įmonės superka maistinius, pašarinius kviečius ir kvietrugius, o parduoda daugiausia maistinius kviečius?

Klausimų daug. Lengva rasti pagūglinus, nėra reikalo kartoti. Karbauskis, suprantama, atsakymų į Jakilaičio klausimus bijo kaip velnias kryžiaus. Bet juk tai buvo klausimai ir Seimui, Vyriausybei, o pirmiausia Skverneliui, STT, FNTT, Muitinės vadovams. Ko tylite, premjere?

O juk smalsu, kaip čia taip gaunas? Klausimai Seimo daugumos lyderiui yra, jie skamba kaip vinys, kalamos į šios valdžios kaktą, o atsakymų kaip nėr, taip nėr.

Tai jei jau apkaltą Prezidentei, kaip drąsinasi Karbauskio Sančas Pansa, gal tuo pačiu ir Karbauskiui? Bus du viename. Darna ir skaidrumas. Apskritai, kas tokio atsitiko, kad valstiečiai spygtelėjo apie apkaltą Prezidentei?

Vargšai jie – negaudo pustonių. Tikrai nieko neatsitiko tokio, ko Prezidentės kritikai apie ją nebūtų žinoję prieš paskelbiant susirašinėjimą iš „tulpinių“ pašto.

Tik nimbas aplink Prezidentę dingo. Dvi kadencijas kruopščiai saugota nuo visuomenės ir žiniasklaidos prisilietimų Monomacho kepurė nukrito. Paaiškėjo: valstiečių valstybėje ir Prezidentė kaimietiška. Tokia pat be skrupulų.

Nimbo garbintojus ištiko frustracija. Puolė į isteriją. Bet tai nėra pagrindas skelbti apkaltą. Jei apkaltos būtų už mužikiškumą, Seimas, Vyriausybė ir Prezidentūra seniai būtų kaip Sacharos dykuma ar Marcinkonių seniūnija – po žmogų kvadratiniame kilometre.

Kaip dabar bus? Kaip „tulpės“ paštas paveiks politiką?

1. Apkaltos Prezidentei nebus. Nėra iš ko. Net jei būtų iš ko, ne Karbauskio baudžiauninkams suvaldyti tokį procesą.

2. Prezidentė taps dar tylesnė. Dar labiau užsidarys dramblio kaulo bokšte. Praleis pro ausis vis daugiau Karbauskio klikos prajovų. Nors ir iki šiol nepersistengė. Kalbėjo tik jos patarėjai, kurie – tai įrodo ir laiškų istorija – tėra ausimis karpančių klounų vietoje.

3. Laiškų iš „tulpių“ pašto pamiršti nepavyks. Prasidėsianti didžiausia politinės korupcijos byla vers juos prisiminti triskart dienoj prieš valgį – prieš teismo posėdį, jo metu ir po jo.

4. Laiškų bacilos kaip mielės veiks jau vykstančią partijų eroziją. Politikos valstietiškėjimas ir komitetėjimas įgis pagreitį. Karbauskio-Skvernelio klikai tai lyg ir naudinga, bet vaikinai neturėtų pamiršti, kad dabar ir jie jau yra „sisteminiai“.

5. „Tulpinių“ pašto laiškai nėra to priežastis. Tai tik sutapimas. Kur mūsų bėdų priežastis?

„Mūsyse“, kaip sakydavo kitas Prezidentūros herojus. Daugumos mąstymas, neišskiriant nė protingiausių tautos atstovų, tebėra gentinis. Todėl ir mūsų politika gentinė. Visi – intelektualai, žurnalistai, net verslininkai, mokytojai ir gydytojai – stumiami prisiskirti kuriai nors genčiai. Nepriklausai jokiai genčiai? Dar įtartinesnis skalikas!

Esminis gentinės politikos bruožas – kitos genties atstovo akyje pastebėti šapelį, o saviškio akyje net rąstą pamačius rėkti, kad tai – piktų verslininkų ar net pačios Maskvos sąmokslas.

Tarkim, jei Prezidentas dabar būtų Karbauskis (Skvernelis), ir tas pats laikraštis būtų paskelbęs jo laiškus Masiuliui, ar konservatoriai taip pat būtų piktinęsi, kad ne tas paskelbė? Būtų taip pat kryžium gulę už Prezidentą, ania? Intelektualai irgi būtų puolę Tapiną už jo principingą poziciją?

Baikit, nemanau. Užtenka prisiminti, kaip tie patys žmonės reagavo į išviešintą Pakso pokalbį su fraze „šikau ir tapšnojau“. Tai, kaip ir nurodymas žiniasklaidos bendrovės savininkams „patraukti savo skaliką“, irgi nebuvo joks įstatymo pažeidimas.

Buvo lygiai taip pat šlykštu, kaip ir dabar. Nes iš Prezidento pagrįstai tikimės šio to daugiau. Padoresnės leksikos, pagarbos net didžiausiems kritikams – taip pat. Ir ne tik tada, kai Prezidentas iš suflerio kalba per TV. Pakso gerbėjai tą „š... ir tapšnojau“ įvertino taip pat, kaip Grybauskaitės gerbėjai: „Šaunuolis mūsų Prezidentas!“

Įvedame pataisą „Saviškis“ ir apsitapšnojame patys.

Šalies vadovo nusižengimai demokratiniams principams, ką kalbėti apie pasikėsinimą į mūsų laisves, privalo būti etiškai vertinami itin griežtai. Nepriklausomai nuo to, kuriai pusei Prezidentė atstovauja. Prezidentei niekas įgaliojimų ką nors patraukti nesuteikė. Net tada, jei ji būtų 100 proc. teisi, siūlydama į generalinius prokurorus nevykėlius. Net tokia prezidentės mintis nusipelno griežtos kritikos.

Valstiečių šalyje daugumai žmonių neduota tai suprasti. Net jei žmogus protingas, išsilavinęs ir jis supranta tai, kai kalbama apie Karbauskį, Paksą ar AMB, pasisukus kalbai apie jo mylimą Grybauskaitę, visu kūnu atsisako tai priimti. Taip liekame gentinės politikos spąstuose.

Iš čia – dauguma mūsų gyvenimo bėdų. Kadangi vieni standartai galioja saviškiams, kiti – svetimiems, kas ketveri metai į Seimą išmetama vis nauja banga, kuri be gėdos jausmo daro š... ir tapšnoja. Jie žino: savi supras ir atleis. Bet ką. Gins iki paskutinio garbės lašo. O svetimos genties vis tiek neįtikinsiu, tai kam stengtis?

Kol dauguma bent šviesiausių šalies protų nesupras, kad tai kenkia visiems, į kitą politikos tonaciją, o drauge ir aukštesnę ekonomikos fazę nepereisim. O reikia tiek nedaug – kad demokratijos taisyklės visiems galiotų lygiai. Gentinėje politikoje jos galioja tik svetimiems. „Mūsiškiai“ – visad lygesni. Todėl, kaip sako Seimo Pranckietis, mažuma privalo šokinėti pagal daugumos dūdelę.

Baigiam prisišokinėti.

Komentarų nėra: