«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

pirmadienis, birželio 15, 2020

Įžūli Kremliaus operacija Lietuvoje: šiame spektaklyje lietuviai nesuprato savo vaidmens

Vaidas Saldžiūnas 2020 m. birželio 15 d. 19:32

Birželio 15-ąją Lietuvoje prisimintos 1940-ųjų metų okupacijos metinės – netyla ginčai, kaip ir kodėl pasielgė šalies vadovai ir ką jie turėjo darytis agresijos akivaizdoje. O Kremliuje vis drąsiau perrašinėjama istorija: esą jokios okupacijos nebuvo. Tokios kalbos ne tik dvelkia jau matyta retorika iš Maskvos. Įspėjama ir apie grėsmę: neišmokus pamokų klaidos gali pasikartoti.


Lygiai prieš 80-metų Lietuva patyrė vieną didžiausių tragedijų savo šalies istorijoje – neutralitetą išlaikyti Antrojo pasaulinio karo pradžioje bandžiusi šalis birželio 14-osios vakarą sulaukė ultimatumo iš Maskvos, o jau kitą rytą sovietinė armija peržengė Lietuvos sieną ir pradėjo okupaciją, kurios pasekmės jaučiamos iki šių dienų.

Kas ir kodėl nutiko lemiamomis akimirkomis 1940-ųjų birželį, kai agresijos akivaizdoje Lietuva tiesiog sustingo ir formaliai nepasipriešino karinei agresijai? Ar išties viskas galėjo vykti kitaip? Ką ši data iš tikrųjų reiškia šiandieniniame kontekste ir kaip į istorinius faktus reaguos ateities kartos?

Baltijos šalių okupacija. 1940 m. birželio mėn. © Leidykla "Briedis"

Skaitykite daugiau: delfi.lt

Komentarų nėra: