«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

trečiadienis, spalio 24, 2018

JAV prispaustas Kremlius ginasi: rusų generolas baugina branduoliniu smūgiu Maskvai iš Lietuvos

2018 m. spalio 24 d. 16:24  Delfi.lt
Vaidas Saldžiūnas Korespondentas gynybos temomis

Po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas viešai įspėjo Kremlių, kad šis nesilaiko Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF) ir pagrasino Vašingtono pasitraukimu iš šio susitarimo, Kremliuje, regis kilo nemenkas sąmyšis. Įsijungė ir propagandos mašina, pamėginusi nukreipti dėmesį kitur.

Praėjusią savaitę D. Trumpui viešai pagrasinus trauktis iš 1987 metais tarp Vašingtono ir Maskvos pasirašytos INF sutarties, Kremlių iš pradžių paralyžiavo spengianti informacinė tyla, o vėliau pasirodė keli padriki ir JAV administracijos sprendimą piktai kritikuojantys rusų diplomatų komentarai.

Vis dėlto D. Trumpas nenusileido ir pirmadienį pakartojo JAV poziciją: dėl Rusijos vykdomų sutarties pažeidimų Vašingtonas neketina žaisti žaidimų su rusais – prezidento teigimu, amerikiečiai gali ne tik pasitraukti iš sutarties, bet ir didinti savo branduolinį arsenalą.

JAV nesileis maustomos

„Rusija nesilaikė susitarimo dvasios ir pačios sutarties. Kol žmonės ateis į protą, mes jį (branduolinį arsenalą, – Red.) stiprinsime. Tai derėjo padaryti prieš daug metų. Mes turime daugiau pinigų už bet ką, todėl didinsime savo ginkluotės kiekį tol, kol jie neateis į protą.

O kai jie susiprotės, tada mes visi būsime protingi ir sustosime. Ir ne tik sustosime, bet ir sumažinsime (branduolinį arsenalą, Red.), ką aš norėčiau padaryti. Bet iki tol mes jį didinsime“, – pareiškė D. Trumpas, atvirai įvardijęs, kad šie grasinimai skirti ir Rusijai, ir Kinijai – pastaroji šalis stiprina savo vidutinio nuotolio branduolinius pajėgumus ir net nėra pasirašiusi INF sutarties, draudžiančios tokias raketas, kurių skrydžio nuotolis – nuo 500 iki 5 tūkst. km.

Rusija kaltinama pažeidusi INF sutartį, mat net ir kelis sykius įspėta per pastarąjį dešimtmetį toliau vystė savo sparnuotosios raketos „Novator“ 9M729 bandymus bei priskyrė ją operaciniam vienetui.

Tokia iš sausumos paleidžiama raketa gali smogti įvairiems taikiniams beveik visoje Europoje, o tinkamai reaguoti galimybių nesuteikianti ataka gali būti surengta žaibiškai: nuo paleidimo iki smūgio gali skirti vos 6 minutės.

„Tai grasinimas bet kam, kas nori žaisti šį žaidimą. Jūs to negalite daryti, su manimi tokie žaidimai neišdegs“, – pridūrė D. Trumpas. Tokie prezidento žodžiai nuskambėjo kaip tik tuo metu, kai Maskvoje lankėsi jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas, garsėjantis savo nepritarimui INF sutarčiai. Po kelių jo susitikimų su aukštais Rusijos pareigūnais, iš pradžių priešiškas Kremliaus tonas kaip mat pasikeitė.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį jau gyrė J. Boltono dviejų dienų vizitą, kuris esą buvo „konstruktyvus“ ir sakė, kad „net ir maži žingsniais bus naudingi mūsų santykiams ir padės atkurti pasitikėjimą“.

Bombarduoti kils iš Lietuvos?

Skaitykite daugiau: Delfi.lt

Komentarų nėra: