«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

trečiadienis, sausio 13, 2021

Ursula von der Leyen įsisegė neužmirštuolę: Europa be Lietuvos laisvės gynėjų šiandien atrodytų kitaip

LRT.lt 2021.01.13  07:35

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen dėkoja už laisvę prieš tris dešimtmečius kovojusiems Lietuvos gyventojams ir pabrėžia, kad 1991-ųjų sausio įvykiai padėjo suvienyti žemyną.

Pateikiame visą kalbos tekstą:

Prieš tris dešimtmečius į Vilnių įriedėjo Sovietų Sąjungos tankai ir tūkstančiai Lietuvos žmonių susirinko prie televizijos bokšto. Taiki minia, iš visų gyvenimo sričių, kuri atvyko į sostinę iš visos Lietuvos. Jie norėjo apginti neseniai atgautą Lietuvos nepriklausomybę.

Tai buvo paprasti piliečiai, kurie siekė patys apsispręsti, o ne būti valdomi iš užsienio. Piliečiai, kurie norėjo savo ateitį paimti į savo rankas. Sausio 13-osios naktį sovietų kariai ėmė šaudyti. Sovietų karinės mašinos važiavo kiaurai per taikių demonstrantų linijas.

Prieš 30 metų, tą šaltą sausio 13-osios naktį, žuvo keturiolika Lietuvos piliečių, o daugiau nei 700 buvo sužeisti. Šiandien, minėdami šią datą, žmonės visoje Lietuvoje uždega atminimo žvakutes ir laužus, kuriais prieš 30 metų laisvės kovotojai pagerbė savo drąsą ir garbę.

Todėl šiandien aš, kaip ir daugelis jūsų, segiu šį simbolį – mėlyną neužmirštuolę, – kad nepamirštume šios Lietuvos aukos. Nepriklausomybės gynėjų auka primena mums, kokios brangios yra mūsų Bendrijos vertybės. Laisvė, demokratija, įstatymų viršenybė, saviraiškos laisvė ir laisvė kiekvienai valstybei savarankiškai spręsti savo ateitį.

Europoje mes dažnai priimame šias vertybes kaip duotybę, bet tiesa tokia, kad dėl jų mes turime kovoti kasdien. Mūsų Bendrija yra skolinga Lietuvos laisvės gynėjams, nes šiandienos Europa be jų pastangų ir pademonstruotos narsos būtų atrodžiusi visiškai kitaip. 1991 metų įvykiai vaidino lemiamą vaidmenį, įveikiant mūsų žemyno padalijimą.

Tuo metu pasipriešinimas Sovietų Sąjungai atrodė beveik kaip beviltiškas gestas, bet tai, kas nutiko tą naktį Vilniuje, nuskambėjo visame pasaulyje. Įvykiai sukėlė smūgio bangas, kurios vėliau sugriovė sovietų imperiją.

Šiandien Lietuva yra garbinga Europos Sąjungos narė. Tai yra didžiulė sėkmės istorija. Lietuva, būdama Šengeno ir euro zonos narė, yra pačioje europinio bendradarbiavimo širdyje. Nuo pat įstojimo į Sąjungą 2004 metais iki dabar gyvenimo standartai Lietuvoje kilo drastiškai, o patys lietuviai į Europos Sąjungos ateitį žvelgia optimistiškai.

Man tai yra geriausias būdas pagerbti nepriklausomybės gynėjų palikimą. Būti svarbia dalimi Bendrijos, kuri gina vertybes, kurios buvo jiems nepaprastai brangios. Švęskime savo laisvę.


Komentarų nėra: